SİYASETTE OYUNUNDA HAMLELER SINIRSIZDIR

Meral Akşener, uzunca bir süredir yol yürüdüğü Kemal Kılıçdaroğlu ile adeta ipleri kopardı. Sanki 2018’de birlikte hareket edilmemiş gibi, sanki İYİ Parti seçime katılabilsin diye CHP milletvekili vermemiş gibi, yerel seçimlerde ortak hareket edip Belediyeleri kazanmamışlar gibi, İYİ Parti Lideri Meral Akşener, ağır eleştiriler ve hakarete varan açıklamalarla adeta masayı dağıtmak istercesine esti gürledi.  Siyasi kulislerde, “ Hem İYİ Parti bu işten zarar görecek, hem de CHP ağır bir yara aldı.” yorumları yapılıyor.

 

 

 

Siyasette vefanın olmadığını bir kez daha görmüş olduk. Rahmetli Demirel’in söylediği gibi “Siyasette 24 saat çok uzun bir zamandır.” Ve siyasette stratejiler bitmez… Bu durumda muhalif kanat ne yapabilir bunu iyi düşünmeleri gerekiyor. Dünkü yazımda kartlar yeniden karıldı demiştim. Oyun devam ettiği müddetçe herkesin şansı vardı. Meral Akşener bir hamle yayıp iki belediye başkanını göreve çağırdı. Ancak iki başkanda da bu çağrıya olumsuz karşılık verdi. Daha önce bu başkanların olumsuz yanıt vereceğini Meral Hanım biliyor muydu, kendileriyle konuşmuş muydu bilmiyorum, ancak hamle boşa düştü. Bu hamleden sonra, İYİ Parti Doğuda ve iç Anadolu’da bazı illerde oylarını yükseltebilir. Milliyetçi muhafazakar iller bu tavrı, hem CHP’ye hem AK Partiye hem de HDP’ye bir tavır olarak yorumlayabilir. Söylemlere bakıldığında bunun için halkıda ikna etme açıklamaları şimdiden başladı; “ Biz sizin istediğiniz adayı belirlemeye çalışıyoruz.” mesajları veriliyor.

 

 

 

İYİ Parti’nin bundan sonra, Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı adaylığı ile yola devam etmesi bekleniyor. Ancak yapılan açıklamaların tonu nedeniyle yalnız kalan İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı ilk turda beklenilen oyu alamayabilir. Seçim ikinci tura kalırsa, mecburen 6’lı masanın adayını desteklemek zorunda kalabilir ve bu durum İYİ Parti’nin elini zayıflatır.

 

 

 

Peki söylemlerinin tonunu hiç yükseltmeden açıklamalar yapan Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun hamlesi ne olacak? Bana sorarsanız Kılıçdaroğlu’nun alacağı tavır, ülkeyi yönetip yönetemeyecekleri konusunda halkta bir kanaat oluşturacak.  Meral Akşener yaptığı açıklamayla elindeki kartları açtı ve gösterdi, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu. Şimdi Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener’in elindeki kartları görüp, bu kartlar aynı zamanda benim de elimde olan kartlar diyebilir ve oyunu kendisi yeniden kurabilir. Bunu başarabilirse kanan CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu olur. Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nu harekete geçirerek, Meral Akşener’le görüşüp krizin çözülmesini başarırsa, önemli bir oy kazanır.

 

 

İttifak devam eder, çoklu aday formülüne dönülebilir. İhtimallerden biri de bu. Arabulucuların devreye girmesiyle Meral Akşener'in yumuşatılabileceği, ve tamam 5 liderin adayı Kılıçdaroğlu olsun, İYİ Parti kendi adayını çıkarsın, ancak masa mütabık kaldığı diğer konularda davem etsin denilebilir. İlk turda en çok oyu alan aday desteklensin. İki tarafda bu günden bunun açıklamasını yapıp taahhüdünde bulunsun. 

 

 

 

Bakın 2007'de Doğruyol Partisi ve Anavatan Partisi birleşme mesajları verip, halkı umutlandırıp, Merkezde güçlü bir parti oluşturarak, insanları heyecanlandırmış, son anda bu birlik son derece saçma gerekçelerle dağılmıştı. Halkın umutları ile oynayan iki lider, Erkan Mumcu ve Mehmet Ağar, Türk siyasi tarihinin tozlu sayfalarında kayboldu.  

 

 

 

 

Bu gün yaşanan bu kriz, muhalif vatandaşların, umutlarını kırabilir. Benden uyarması!

 

 

 

Bu kriz muhalefet adına fırsata dönüşebilir ancak bunun için iyi siyaset adamları gerekiyor. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.