Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e arzuhalimdir.

Malazgirt tamam da ya Pasinler?

 

 

 

 

Türklere Anadolu'nun kapısını açan Malazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümü coşkuyla kutlanıyor. 24-26 Ağustos tarihleri arasında bir çok etkinlik yapılıyor. 26 Ağustosta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da kutlama programına katılacak. Türkiye’nin dört bir tarafından katılım sağlanıyor. Edirne’den Kars’a her ilden ziyaretçiler Muş’un Malazgirt ilçesinde toplanıyor.

 

Kuşkusuz Malazgirt Zaferi Türklerin Anadolu’yu yurt tutmalarında son derece önemli bir savaş. Zafer kutlamaları da kesinlikle doğru ve yerinde bir karar. Ancak Malazgirt Zaferine devlet erkânının gösterdiği ilginin onda biri Pasinler Zaferi için gösterilmiyor.

 

Malazgirt Zaferinin öncüsü, Selçuklu devletinin Bizanslılarla ilk savaşı olan Pasinler Savaşı da en az Malazgirt Zaferi kadar önemli. Unutulmaması unutturulmaması gereken bir savaş.

 

 

Bir çok tarihçi tarafından Bizans’la yapılan ilk savaş olması nedeniyle son derece önemli olarak nitelenen Pasinler Zaferine gerekli ihtimam gösterilmiyor.

 

 

18 Eylül 1048 yılında gerçekleştirilen Pasinler Savaşı zaferle sonuçlanmış ve Gürcü komutan Liparit esir alınmış, Liparit üzerinden Bizans İmparatorluğu ile anlaşma imzalanmıştır.  Pasinler Savaşı'nın zaferle çıkan Büyük Selçuklu Devleti'nin gücü daha da artmıştır. Pasinler Savaşı'nda elde edilen başarı Büyük Selçuklu Devleti için cesaret olmuş Malazgirt Zaferine zemin hazırlamıştır. Anadolu topraklarına Türk akınları başlamıştır.   Bu muharebe Selçukluların Anadolu’ya ilk kez Türkmen göçmen yerleşme amaçlı stratejilerini uygulamak için Bizanslılarla yaptıkları gayet uzun bir dönem süren bir savaşın başlangıcı olduğu iddia edilebilmektedir. Bazı modern Batılı tarihçiler bu uzun süren savaşı 1048'den 1306'da Anadolu Selçuklular Devleti'nin çöküşüne kadar süren Bizans-Selçuklu savaşları olarak nitelendirmektedirler.

 

 

Malazgirt Zaferi kutlamaları olması gerektiği gibi kutlanırken, ne yazık ki Pasinler Zaferi kutlamaları son derece silik bir biçimde Büyükşehir Belediyesi ve Pasinler Belediyesinin imkanları dahilinde kutlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Malazgirt Zaferine gösterdiği ilginin onda birini Pasinler Zaferi için göstermiyor.

 

Pasinler Zaferi Kutlamalarına ilk kez 2016 yılında başlandı. Her geçen yıl etkinliklerin daha kapsamlı olması, devletin üst düzey yetkililerinin ilgisini çekmesi beklenirken ne yazık ki tam tersi oldu. Bakanlık gerekli ilgiyi göstermedi. Pasinler Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi kendi imkanları dahilinde hiç de ses getirmeyecek çapta etkinlikler yapıyor.

 

 

 

Erzurumlu Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin’e arzuhalimdir.

Sayın Bakanım, Pasinler Zaferi olmasaydı, belki de Malazgirt Zaferinden bahsedemeyecektik.  Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın tarih dersleri müfredatında Pasinler Zaferi’nin de hak ettiği ölçüde yer almasını talep ediyoruz.

 

Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşülerek, Pasinler Zaferi Kutlamalarının, tıpkı Malazgirt zaferi kutlamalarında olduğu gibi, devletin üst düzey katılımıyla, ülke gündemine getirilmesini talep ediyoruz.

 

 

Umuyorum ki bu güne kadar gölgede kalan bu büyük zafer sizin katkılarınızla hak ettiği şekilde anılır…    

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.