EKONOMİ Haber Girişi : 09 Ocak 2021 13:43

İNDİRİM BEKLERKEN ZAM GELDİ

İNDİRİM BEKLERKEN ZAM GELDİ
Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, “Asgari ücrete yapılan artışa paralel olarak, SSK ve Bağ-Kur primlerine de yüzde 25 oranında zam geldi” dedi.

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, yeni yılla birlikte sosyal güvenlik primlerinin de zamlandığını söyledi. Yeni yapılan düzenlemeyle birlikte en düşük Bağ-Kur priminin bin 100 liraya çıktığını kaydeden Karaca, 2020 yılının başından beri esnafın büyük bir kesiminin tamamen, diğer bir kesiminin de kısmen kapalı olduğuna dikkati çekerek, “Bunlara ilaveten birçok esnafımız da dükkanlarını kapatmak üzere. Ekonomi ve ticari gidişat hiç iyi değil. Gıda, giyim ve sağlık sektörü hariç diğer esnafların satışları yüzde 80 oranında düşmüş vaziyette” diye konuştu.

 

 

 

 

İNDİRİM BEKLERKEN ZAM GELDİ

İşverenlerin büyük çoğunluğunun işçi çıkartmak zorunda kaldığını vurgulayan Hikmet Karaca, asgari ücrette 2021 Ocak ayı itibariyle yüzde 25 oranında, rutin artışların çok üstünde bir artış gerçekleşmiştir. Özellikle küçük işletmelerin asgari ücrete yapılan artışlarda ve bu artışa paralel olarak SS ve Ba-Kur primlerine gelen büyük zamlar, hem üretim maliyetlerini arttıracak, hem de kayıt dışı istihdamı, işsizliği ve yatırımları olumsuz yönde etkileyecektir” şeklinde konuştu.

 

 

 

Kalkınmada öncelikli iller arasında yer alan Erzurum’da esnafın 2021 yılı için en büyük beklentisinin SSK ve Bağ-Kur primlerinde indirime gidilmesi ya da vergi dışı bırakılması olduğunu kaydeden Karaca, “Maalesef indirim olmadığı gibi, asgari ücret artışıyla birlikte primlere gelen zamlar esnafı iyice zor durumda bırakacağa benziyor” dedi.

 

 

 

 

SIKINTILAR KATLANARAK ARTACAK

Bir tarafta pandemi yasak ve önlemleri, diğer tarafta pandemi nedeniyle kısmen veya tamamen kapalı olan iş yerleri varken zorunlu giderlerdeki bu artışın esnafı tamamen perişan edeceğini dile getiren Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, “İşsizlik ve parasızlıkla boğuşurken, zorunlu giderlerine gelen zamlar esnafı ile iyice bunaltmış ve ne yapacağını şaşırmış duruma getirmiştir. Sıkıntılı bir süreçten geçtiğimiz doğru, ancak esnafın içinde bulunduğu durumun gözetilmemesi, sıkıntıları katlayarak arttıracaktır. Bu konuda acil tedbir ve çözümler getirilmesi gerektiği kanaatindeyiz” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.