GÜNDEM Haber Girişi : 25 Şubat 2022 15:46

DÜLGER BU GÜCÜ MUSTAFA KEMAL’E BORÇLULAR

DÜLGER BU GÜCÜ MUSTAFA KEMAL’E BORÇLULAR
CHP Erzurum İl Başkanı Suat Dülger, “ Zorunlu haller dışında Savaşlar insanlık düşmanlığıdır. Emperyal hedefler için savaş en kötüsüdür. dilerim barış olur." dedi.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşa dikkat çeken CHP Erzurum İl Başkanı Suat Dülger, Türkiye’nin konumu itibariyle son derece stratejik bir yerde durduğunu belirterek, “ Mustafa Kemal’in öngörüsünün ne kadar yüksek olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Büyük Osmanlı hayaliyle yanıt tutuşanlara hatırlatmak isterim ki Osmanlı Devleti Rusya’nın tehditleri üzerine, Sevr anlaşmasıyla, boğazların kontrolünü İtalya, İngiltere, Fransa ve Japonya’nın içinde bulunduğu komisyona devretmişti. Ancak Türk Ordusu’nun Mustafa Kemal’in önderliğinde kazandığı Kurtuluş Savaşı sonrasında Çanakkale ve İstanbul boğazlarının kontrolü 1923’te, Bozağlar Sözleşmesiyle Milletler Cemiyetine Bağlı, Türkiye başkanlığındaki komisyona devredilmişti.

 

 

 

 

1930’lu yıllardaki aşırı silahlanma ve iki kutuplu dünyaya geçişi öne süren Mustafa Kemal müthiş bir diplomasi yürüterek, 1936 yılında İngiltere ve Balkan Antlantı ülkelerini yanını alarak  Montrö Boğazlar sözleşmesini imzalamıştır. 

 

 

 

 

Bu gün Türkiye bölgede söz sahibi ve aktif rol alabiliyorsa bunun mimarı Mustafa Kemal Atatürk’tür. 

 

 

 

 

Türkiye bu savaşta taraf olmamalı, savaşın sonlandırılması için gayret göstermelidir. Zorunlu haller dışında Savaşlar insanlık düşmanlığıdır. Emperyal hedefler için savaş en kötüsüdür. Dilerim barış olur. Batılı demokratik ülkeler otoriter ve demokrasiye aykırı rejimlerle sırf çıkar için ilişkilerini sürdürür ise dünya hepimiz için kötü bir yer olur.” dedi.  


 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.