MAGAZİN Haber Girişi : 25 Ocak 2022 13:12

 Çortutu pancarı ve Aşmalı yahni tescil edildi

 Çortutu pancarı ve Aşmalı yahni tescil edildi
Çortutu Pancarı ve Aşmalı Yahni, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verildi. 

Erzurumlunun vazgeçilmez levvetlerinden olan Çortutu Pancarı ve Aşmalı Yahni tescil edilerek coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu  kapsamında Çortutu Pancarı 24.03.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 27.12.2021 tarihinde tescil edilerek Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verildi. 
Ayrıca Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, Aşmalı Yahni 24.12.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 27.12.2021 tarihinde tescil edilerek Coğrafi İşareti Tescil Belgesi verildi. 

 

 


İl Kültür ve Turizm Müdürü Almaz, “Erzurum ilimizin yöresel lezzetleri tatları ve yöresel ürünleri için Türk Patent Kurumu tarafından Coğrafi İşaretli Tescil Belgesi alınmasına yönelik gayret gösteren herkese müteşekkiriz” dedi.
Coğrafi İşaretin hem il tanıtımında ve hem de ürün pazarlamada oldukça önemli bir rolü olduğunu belirten Almaz, “Şuan ilimiz bu konuda 11.sırada yer almaktadır. 50 ürünümüz daha tescil inceleme sürecindedir. Yakın zamanda bu ürünlerimizde sırasıyla tescil alıp ilimizi tanıtım ve pazarlama anlamında ilk sıralara taşıyacaktır” diye konuştu.

 

 

ÇORTUTU PANCARI NASIL PİŞİRİLİR?

 

Erzurum kışlarında yoğun olarak kullanılan sebzelerden şalgam birer santim aralıklarla ince şeritler halinde dilim dilim kesildikten sonra turşusu vurulur ve bu turşudan çortutu pancarı yapılır.

Çortutu pancarı için gerekli malzemeler

1 Büyük Kase Çortutu (Şalgam Turşusu)

1 Adet Orta Boy Kuru Soğan

2 Yemek Kaşığı Tereyağı

1 Yemek Kaşığı Domates Salçası

1 Kase Kavurma

1 Çay Bardağı Pilavlık Bulgur

1 Çay Kaşığı Pul Biber

Çortutu pancarı nasıl yapılır?

Soğan yemeklik olarak doğranır. Tereyağı ile kavrulur. Salça konularak karıştırılır. Daha sonra kavurma, bulgur, pul biber ve şalgam turşusu eklenir. Su ilave edilerek karıştırılır. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. Dinlendirilerek servis yapılır.

 

 

AŞMALI YAHNİ NASIL PİŞİRİLİR?

 

1 kg kuzu kuşbaşı
1 kase gün kurusu kayısı (aşma)
2 adet soğan
2 adet sivri biber
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

Öncelikle kuru kayısıların yumuşaması için ılık suya bastırılır. Soğan kıyılır, tencereye bırakılır, et, doğranmış biber, tereyağı konur ve ateşe yerleştirilir. Et suyunu bırakıp çekince salça, karabiber konur. Bir kaç tur çevrilir. Kayısılar atılır, sıcak su eklenir. Kapak kapatılır. Yarım saat daha pişirilir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.