EKONOMİ Haber Girişi : 09 Mayıs 2023 10:39

BU POTANSİYELİ DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM

BU POTANSİYELİ DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM
Türkiye’nin en büyük çayır ve mera alanları Erzurum’da

Erzurum 1 milyon 591 bin 784 hektarlık çayır ve mera alanıyla Türkiye'nin en büyük çayır mera alanına sahip.

 

 

 


Toplam 25 bin 66 kilometre kare yüzölçümüne sahip olan Erzurum arazisinin yüzde 56. 2'si dik, yüzde 23. 8'i orta eğimli, yüzde 14. l'i sarp ve yüzde 5. 9'u düz bir oluşumu barındırıyor. Erzurum arazisinin %63'ü çayır ve meradan oluşuyor. Buna karşılık tarım alanı yalnızca toplam arazinin %18 olarak tespit edildi.

 

 

 


Yetkililer; Erzurum'da üretilen tarla ürünlerinin verimlilikleri açısından yapılan sıralamada tahıl, yağlı tohumlar ve yumru bitkilerde Türkiye ortalamasının altında; buna karşılık endüstriyel bitkiler ve yem bitkilerinde ise Türkiye ortalamasının üzerinde bir çıktı elde edildiği ifade ettiler.
Sebze ve meyve üretimi açısından da aile ekonomisi çerçevesinde üretim yapılan Erzurum’da, verimliliğin oldukça düşük olduğu görülüyor. 

 

 

 

Erzurum bulunduğu bölge ve sahip olduğu coğrafya ile hayvancılık sektörü açısından oldukça uygun altyapı imkanları sağlıyor. 2, 5 milyon hektar yüz ölçüme sahip Erzurum arazisinin %63'ü çayır ve meralarla kaplı. Bu özelliği ile Erzurum Türkiye'de birinci sırada yer alıyor.

 

 


Ülkemizin toplam alanının yaklaşık olarak %30'u orman alanından oluşmasına rağmen Erzurum’da bu oran % 9’da kalıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.