GÜNDEM Haber Girişi : 22 Temmuz 2021 18:22

Bingöl: Milli mücadelenin temelleri Erzurum'da atılmıştır...

Bingöl: Milli mücadelenin temelleri Erzurum'da atılmıştır...
DEVA Partisi Erzurum İl Başkanı Vahit Bingöl, 23 Temmuz Erzurum Kongresi'nin 102'inci yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı

ERZURUMEKSPRES - DEVA Partisi Erzurum İl Başkanı Vahit Bingöl, 23 Temmuz Erzurum Kongresi'nin 102'inci yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında ''Erzurum, Atatürk'ün memleketi kurtarmak için her türlü özveriyi yapma konusundaki azim ve gücünü artırmıştır'' diyen Bingöl, açıklamasında şunları söyledi;

 

''Kurtuluş muştusunun ilk meşalesi Erzurum'dan yakılmıştır. 3 Temmuz’da Erzurum’a gelen Mustafa Kemal Atatürk, şehrin Kurtuluş Savaşı'ndaki önemini şöyle anlatır:

 

"Benim buraya gelişim, bütün ulusun ateşten bir çember içine alınmış olduğu bir zamana rastladı. Bütün ulus, bu çemberin içinden çıkacağını düşünüyordu. Memleketin batısı, düşman ayaklarına terkedilmiş ve oradaki halk silaha sarılmış, buranın ahalisi ise memleketin felaketten kurtulması için ayağa kalkmış bir durumdaydı. Ben, işte böyle bir zamanda Erzurum’a geldim. Burada gördüğüm içtenlik, mertlik, gönülden bağlılık benim memleketi kurtarmak için her türlü özveriyi yapmam konusundaki azim ve gücümü artırmıştı."

 

23 Temmuz Erzurum Kongresi'nde Millî Mücadele'nin temelleri atılmıştır. Kongrenin düzenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla yapılan hazırlıklar için Erzurum halkı da büyük fedakârlık göstermiştir. Şehre gelecek delegelerin masrafları için halktan para, yatak ve sofra malzemesi toplanmış hatta delegelere hizmet etmeleri için uygun ücret karşılığında hizmetçiler dahi tutulmuştur.

 

Erzurum Kongresi'nde Türk milletinin varlığı ve istikbâli açısından hayati önem taşıyan kararlar alınmıştır. Vatanın bir bütün ve parçalanamaz olduğu, manda ve himayenin asla kabul edilemeyeceği vurgulanmıştır. Her türlü işgal ve yabancı müdahalesine karşı milletin, ittifak halinde karşı koyacağı belirtilmiştir.

 

Erzurum'da kabul edilen "Kuvâyı Milliyeyi âmil ve milli iradeyi egemen kılmak esastır." prensibi, ülkenin dört bir yanına yayılmıştır. Erzurum, Rus işgali ve Ermeni mezalimini yaşadığı için bölgenin Mondros Mütarekesi sonrası Ermenileştirilme ihtimaline karşı milli mücadelenin ilk teşkilatlandığı yerlerin başında gelmiştir.

 

Türk tarihinde büyük önemi olan Erzurum Kongresi, anlatılmakla bitmez. 23 Temmuz- 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Erzurum Kongresi'nin 102. yıl dönümünü en içten dileklerimle kutluyorum.

 

Mustafa Kemal Atatürk ve Kâzım Karabekir Paşa başta olmak üzere geçmişten günümüze bu aziz vatan uğruna canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun!..''

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.