GÜNDEM Haber Girişi : 12 Eylül 2021 16:24

Bingöl: Darbenin askeri olanına da sivil olanına da karşıyız

Bingöl: Darbenin askeri olanına da sivil olanına da karşıyız
DEVA Partisi Erzurum İl Başkanı Vahit Bingöl, 12 Eylül dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

ERZURUMEKSPRES - DEVA Partisi Erzurum İl Başkanı Vahit Bingöl, 12 Eylül dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Türkiye tarihinin aynı zamanda darbeler tarihi olduğunu ve demokrasinin her defasında büyük yaralar aldığını belirten Bingöl, ''İdamlar, kötü muamele ve insan hakları ihlalleri, hafızamızdaki yerini hala korumaktadır. ''dedi.

 

Bingöl açıklamasında şunları söyledi;

 

Türkiye'nin tarihi, aynı zamanda darbeler tarihidir.  27 Mayıs 1960 Darbesi, 12 Eylül 1980 Darbesi, 12 Mart 1971 Muhtırası, 28 Şubat 1997 Post-Modern Darbe, 27 Nisan 2007 E-Muhtıra, 15 Temmuz 2016 Darbe Kalkışması. Bu teşebbüsler sonucu demokrasimiz her defasında büyük yaralar almış, ekonomik kalkınma sekteye uğramış, insan hayatında onarılması güç yaralar açmıştır. İdamlar, kötü muamele ve insan hakları ihlalleri, hafızamızdaki yerini hala korumaktadır. Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden tam 41 yıl geçti. Üzülerek belirtmeliyim ki darbelerle istenilen hesaplaşma yapılamamıştır. Bu sebeple gerek sivil gerek askeri darbe zihniyeti, tarihin çöp sepetine gönderilememiştir. 12 Eylül darbecileri hakkında dava açılmasına karşın dosya Yargıtay'dayken Kenan Evren 10 Mayıs 2015'te 98 yaşında, Tahsin Şahinkaya ise 9 Temmuz 2015'te 90 yaşında öldü. Kamu davasının ölüm nedeniyle ortadan kaldırılmasına hükmedildi. Böylece tarihi bir fırsat heba edilmiş oldu. Gücü eline geçirip yönetime gelenler, sivil olsun asker olsun hukuk ve demokrasiden yana tavır almak yerine baskıcı bir yolu seçmiştir. Ülkemizde istenilen özgürlük ortamı sağlanamamış, her defasında insan hakları, hukuk, adalet, demokrasi askıya alınmıştır. Biz DEVA Partisi olarak darbenin askeri olanına da sivil olanına da karşıyız. Devlet yönetiminde her türlü tek tipçiliğe, her türlü vesayete, her türlü çete faaliyetine son vermek için çalışıyoruz. Bizim bir hayalimiz var: Tam Demokratik Türkiye. Korkmadan bu yolu koşmaya devam edeceğiz.  Bu ülke bizim ve bu ülke hepimizin. Bu nedenle 12 Eylül gibi darbelerin bir daha tekrarlanmaması için el ele verip birlik içinde çalışmalıyız. Hukuku, demokrasiyi, insan haklarını öncelemeliyiz. Geçmişten ders alırsak ancak aydınlık geleceğe yürürüz.

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.