SİYASET Haber Girişi : 15 Mayıs 2023 17:33

14 Mayıs’ta Erzurum’da kazananlar kaybedenler

14 Mayıs’ta Erzurum’da kazananlar kaybedenler

Kazasız belasız bir seçim sürecinin sonuna geldik. 14 mayısta tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzurum’da da seçmen sandığa giderek iradesini yansıttı. Herhangi bir provokasyon yaşanmadan, seçimler tamamlandı. Gelelim çıkan sonuca, oy oranları, rakamlara boğmak istemiyorum. AK Parti 4, MHP 1, ve ne yazık ki Yeşil Sol Parti ( HDP ) 1 milletvekili çıkardı.

 

 

 

 

Mevcut adaylar, teşkilatlar, oy oranlarına baktığımızda seçimin kazanan ve kaybedenleri var kuşkusuz. İsterseniz önce kaybedenlerle başlayalım. Bu seçimde Erzurum’da kaybeden Parti hiç kuşkusuz İYİ Parti oldu. Adeta tek başına, adaylara rağmen, teşkilatlara rağmen mücadele eden Zekai Kaya’nın gücü 1 vekil çıkarmaya yetmedi. Haksızlık etmeyelim, Prof.Dr. Tuğrul Şam ve 5. Sıra adayı Fatih Karataş’ın da gayretleri vardı. Ancak listenin ikinci sıra adayı Melih Kırkpınar, yapılan temayül yoklamasında 2. Sırada çıkmayı bir türlü hazmedemedi. 9 Nisan sonrasında bir hafta ofisine kapattı kendini, çıkmadı. Çalışmalı mıyım çalışmamalı mıyım çelişkisini yaşadı. Kendi kendine ‘ ben çalışacağım, Zekai Kaya seçilecek olmaz ben vekil olmalıydım’ diye söylemiş olacak ki sahaya çıktı ama samimi değildi. Hatta Kırkpınar için gittiği ilçelerde seçim çalışması yapmıyor, İzmir’deki çiftliği için hayvan alımı yapıyor bile denildi.  Listenin üçüncü sıra adayı Eczacı Canan Uçar’da listedeki yerini beğenmeyen İYİ Parti adayı oldu. Daha temayül sonuçları sayılırken, ‘ oylarımı çaldınız’ diye itirazlara başlamıştı. Geçmişteki adaylıklarında nasıl samimi bir gayretle çalıştığını bildiğimiz Uçar, ne yazık ki bu seçimde eski performansının onda birini bile sergilemedi. Şimdi her iki adayın da oturup, ‘ oh olsun, siz beni listenin birine koymazsanız böyle olur.’ dediğini duyar gibiyim. İYİ Parti teşkilatları da bu seçimde sınıfta kaldı, tam bir hezimet yaşadılar. Dikkat edin mağlubiyet demedim. Kampanya yapamadılar, adayları çalıştıramadılar. Dolayısıyla Erzurum’da siyasi anlamda kaybedenler oldular.  Sonuçlara baktığımızda İYİ Partililer Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na da oy isteyememişler. Zira Erzurum’da Sinan Ogan’ın aldığı oyların neredeyse tamamı İYİ Parti seçmenin oyları.

 

 

 

 

Erzurum’da kaybeden ve kaybettiren iki parti de Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisi oldu. Aldıkları oylar tabiri caiz ise çöp oldu. Hem AK Parti’den eksilterek bir vekile mal oldular, hem de il barajını düşürerek HDP’nin Erzurum’dan bir milletvekili çıkarmasına vesile oldular. Dolayısıyla Erzurum’da kaybedenlerin ve aynı zamanda kaybettirenlerin arasında yer aldılar.

 

 

 

 

Erzurum’da kaybedenlerin arasına yazacağımız partiler arasında Saadet, Deva, Gelecek ve Demokrat Partiyi yazabiliriz. Listeler açıklanmadan önce Erzurum’da en az kırk bin oyu olduğunu iddia eden Deva Partisi, Kürt seçmenin oyunu alacaklarını söyleyen Gelecek Partisi, Milli görüşçülerin oylarını konsolide ettiğini söyleyen Saadet Partisi’nin öyle görüyoruz ki CHP listesine hiçbir katkısı olmamış. Saadet Partisi oylarını Yeniden Refah’a, Deva Partisi ve Gelecek Partisi de oylarını AK Parti’ye kaptırmış. Millet İttifakının CHP dışındaki bütün paydaşları Erzurum’da kaybedenler kulübünde…

 

 

 

 

Gelelim seçimin kazananlarına. Kazanan siyasilerin başında AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu yer alıyor. Seçimden çok kısa süre önce İl Başkanı olarak atandı. AK Parti Milletvekili listelerine ciddi tepkiler vardı. Buna rağmen çok iyi bir süreç yönetti. İyi bir SKM kurdu. Sürekli sahadaydı. Neticede Erzurum’daki milletvekili sayısını korumayı başardı. Liste tepkisi olmasa belki de AK Parti 5 milletvekili çıkarabilirdi.

 

 

 

Seçimin bir başka galibi ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen oldu. Seçim süreci boyunca HDP’den oy eksiltmek adına Güney ilçelerinden çıkmadı. Adeta kamp kurdu. Oy eksiltmeyi de başardı. Başkanın Erzurum’a yaptığı hizmetler de seçmen tercihine yansıdı.

 

 

 

Yine milletvekilliğini kazanmasından öte, gayretiyle dikkat çeken bir başka kazanan listenin dördüncü sıra adayı Avukat Abdurrahim Fırat oldu. Daha önceki temayül, MKYK üyesi olanların 2. Sıradan listeye girmesiydi. Ancak AK Parti Genel Merkezi kendisini 4. Sıraya koydu. Yüksünmedi, kırılmadı, küsmedi. Sanki listenin birinci sırasındaymış gibi canını dişine taktı ve bu çabasının sonucunu da aldı.  

 

 

 

AK Parti’de siyaseten kazanan isimler arasında listeye girememesine rağmen, partileri adına sahada aktif çalışan milletvekili adayları oldu. Aklıma gelen isimler arasında Avukat Ebubekir Elmalı, Eski vekil Mustafa Ilıcalı, Ömer Özyılmaz. Kendisinin listede olmasına kesin gözüyle bakılan ancak üç dönem kuralı gereği listeye giremeyen İbrahim Aydemir, Cengiz Yavilioğlu bir çırpıda aklıma gelen isimler…

 

 

 

Seçimin kazanan bir diğer partisi ve siyasetçisi de kuşkusuz MHP İl Başkanı Adem Yurdagül oldu. MHP İl başkanlığına da kendisi seçimden kısa bir süre önce atandı. Partinin MKYK üyesiydi, herkes milletvekili adaylığına kesin gözüyle bakarken, kendisi Erzurum’da il başkanlığı teklifini kabul etti. Gelir gelmez seçime odaklandı. Teşkilatları revize etti, küskünleri barıştırdı. MHP’de de listeye AK Parti kadar olmasa da tepki vardı. Buna rağmen oylarını büyük ölçüde korudu. Yurdagül, tartışmasız 14 Mayısın kazanları arasında yer aldı. MHP’de kazanan bir diğer isim ise Prof.Dr. Hanifi Macit oldu. Hanifi Hoca seçmene kendisini sevdirmeyi başardı. Haluk Pirimoğlu, üçüncü sırada olmasına rağmen adeta ‘dava adamı nasıl olunur?’ dersi verdi. Sahada gecesini gündüzüne katarak çalışan Musa Çakır’ı da unutmamak gerekir.  

 

 

 

 

Erzurum’da seçimde milletvekili çıkaramasa da kazanan parti ve siyasetçi Cumhuriyet Halk Partisi adayları Dr.Ayhan Koç ve Serhat Can Eş oldu.  CHP Erzurum’da tarihinin en yüksek oyunu almayı başardı. Yukarda da belirttim, millet ittifakı paydaşlarının alınan bu oyda zerre katkısı yoktur. Bu oy tamamıyla CHP’nin oyudur. Kimse sulanmasın. Listeler açıklanana kadar, herkes Erzurum’da Serhat Can Eş’in listenin birinci sırasında olacağını düşünüyordu. Ancak olmadı. Dr. Ayhan Koç listenin birinci sırasına getirildi. Koç’un ( İl Başkanı Suat Dülger dışında )  CHP teşkilatlarına rağmen, yaptığı saha çalışması, kullandığı dil takdir gördü. Gittiği her yerde sevgi dilini kullandı, kimseyi ötekileştirmedi.  Erzurum’da ciddi bir karşılığı olan genç iş insanı Serhat Can Eş’in de alınan bu oyda ciddi katkısı var. Herkes “küser, çalışmaz köşesine çekilir” dedi. Can Eş öyle yapmadı ve bu gayretiyle de CHP’lilerin takdirini topladı. Kendisine güvenenleri yarı yolda bırakmadı. Maddi manevi katkı sundu. Dolayısıyla CHP Adayları, Dr. Ayhan Koç ve Serhat Can Eş, belki vekil seçilemediler ancak Erzurum’da kazananların yanına adlarını yazdırdılar.

 

 

 

 

Bu seçimin kazananlarından biri de, tek başına mücadele eden, liste tahakkümüne karşı duran, AK Parti’den aday gösterilmeyeceğini anladığında Bağımsız Milletvekili adayı olma cesaretini gösteren İslam Yıldırım oldu. Partisi yoktu, teşkilatları yoktu, seçim bütçesi yoktu. Sadece kendisine inanan gönüllüleri vardı. Seçim süresi biraz da uzun olsa seçimi kazanması içten bile değildi. Kısa sürede elinden geldiğince insanlara ulaşmaya çalıştı ve neticede Erzurum’da Büyük Birlik Partisi gibi bir çok partiden fazla oy almayı başardı. Erzurum’da siyaseten kazanan isim altını kalınca çizelim İslam Yıldırım oldu.  

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.