GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 12 Ocak 2022 17:30 Haber Girişi : 10 Ocak 2022 14:35

110 işyeri ruhsatsız yapılmış!

110 işyeri ruhsatsız yapılmış!
Büyükşehir’de ikinci Karadayı vakası… 

Karadayı İnşaat’ın Yenişehir’de yaptırmak istediği New City konutlarını “ruhsatsız” olduğu gerekçesiyle durdurup hem müteahhitin iflasına hem de 2 bin kişinin “mağdur” olmasına yol açan Büyükşehir Belediyesi’nin, Dadaşkent’te yaptırılan Galericiler Sitesi’nin “ruhsatsız” inşa edilmesine göz yumduğu ortaya çıktı. 

 

 

 

 

TOKİ’ye ait arazi üzerine “özel bir girişim” tarafından runsatsız olarak yaptırılan Galericiler Sitesi’nin hem arsa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmeden hem de inşaat ruhsatı alınmadan yaptırılması gündeme bomba gibi düşecek. 

 

 

 

Yapımına 3 yıl önce başlanan ve büyük ölçüde inşaatı tamamlanarak, ticari faaliyetine başlanan Dadaşkent’teki Galericiler Sitesi’nin hukuka aykırı bir şekilde yaptırıldığı ortaya çıktı.

 

 

 

 

 

 

Toplam 110 işyerinin bulunduğu sitenin yapımı önce kurulan bir kooperatif tarafından üstlenilse de, sonrasında aile şirketine dönüştüğü iddia edilen. Kooperatif yönetimin şimdiden mağdurları oluştu.  , “sadece galerici esnafı kullanacak” şeklinde Büyükşehir Belediyesi’ne garanti verse de, şu an bazı emlak sitelerinde 1 milyon ila 1 milyon 700 bin liradan satılan işyerlerinin yarısını galericilik yapmayan kişi veya kişilerin aldığı da öne sürüldü. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Söz konusu yapıyla ilgili olarak kafalarda birçok soru işareti oluşurken, Nisan ayında arsası TOKİ’den Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen arsanın satış ihalesi de ERKHABER’in konuyla ilgili belediye yetkililerinden bilgi almak istemesinden bir gün sonra “sürpriz” bir şekilde iptal edilmesi de kafaları iyice karıştırdı. 

 

 

 

 

 

 

 

ERKHABER olarak, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden defalarca görüş alıp, konuyla ilgili kafaları kurcalayan onlarca soruya cevap bulmak istedik. Bu doğrultuda da Büyükşehir Belediyesi İmar İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Burhan Salın ile makamında görüştük. Salın, iddiaların hepsini doğruladı ve kamu yararını düşünerek böyle bir işlem yaptıklarını söyledi. ERK HABER'İN Karadayı olayında da 2000 mağdur vardı, bu da kamu yararı değil miydi? sorusuna yanıt veremedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in şehir dışında olduğunu, Erzurum’a döndüğünde bizlerle görüşeceğini söyledi. Ancak Sekmen ile de görüşme mümkün olmadı. Dolayısıyla Başkan Sekmen’in bu durumdan haberi var mı, bilemiyoruz? 

 

 

 

 

Şimdi kamuoyu adına Büyükşehir Belediyesi yetkililerine buradan soruyoruz:


1-    Büyükşehir Belediyesi çalışanları, bu duruma nasıl göz yumdu?

 

 


2-    Aziziye Belediyesi mühürledi, Büyükşehir Belediyesi mührü aç dedi?
Bugün emlak sitelerinde 1 milyon ila 1 milyon 700 bin liradan satılan işyerleri, hani sadece galericiler için yapılmıştı?

 

 

 

3-    110 iş yerinin kaç tanesini galericiler aldı?

 

 

 

4-    Siteyi yapmak için kurulan kooperatif, ruhsatsız inşaata nasıl başladı? 

 

 

 

5-    Kooperatif olarak başladı adeta aile şirketine döndü, Kooperatif Başkanı huzur hakkı olarak kaç iş yeri aldı? 

 

 

 

6-    Ruhsatsız inşaat için belediye içerisinde kimlere ne vaat edildi? 

 

 


7-    Üzerinde 3 yıl önce inşaata başlanan ve tamamlanan, hatta bu gün iş yerlerine taşınanların bile olduğu, 110 adet işyeri bulunan, Büyükşehir Belediyesine ait arsanın, ihalesi bu ay boş arsa olarak nasıl yapılmaya çalışıldı?  

 

 

 


8-    Olayı öğrenen ERKHABER’in uyarısı üzerine panikleyen Büyükşehir Belediyesi çalışanları ihaleyi, ihale gününden bir gece önce iptal etti? 

 

 


9-    Tapuda boş arsa görünen yer 13 milyon liraya ihaleye çıkarıldı? Emlakçılar 25 dönümlük arazinin o bölgede bugün ki değerinin en az 50 milyon lira olduğunu söylüyorlar? Yeni ihale 50 milyodn üzerinden mi yapılacak? Yoksa ayakkabı numarası verilip, bu koperatifin alması mı sağlanacak?

 

 

 


10-    Yeniden yapılacak ihaleye başka isimler girip ihaleyi alırsa ne olacak?

 

 

 


11-    Üzerinde dükkanları olan hak sahipleri mağdur olmayacak mı? 

 

Bir balkonu kapatırken bile zabıta gönderen, Belediye, 110 dükkan ruhsatsız yapılırken, neden gözlerini kapadı? 

 

 


12-    Ruhsatsız olduğu gerekçesiyle inşaatı durdurulan müteahhit Ahmet Metin Karadayı’nın suçu neydi? Binlerce mağdur oluşmasın diye ( kamu yararına) o na da “ Sen yap, sonra ruhsatını hallederiz” denilemez miydi? Karadayı Mağdurlarının suçu neydi. 

 

 

 

13-    Milyonlarca liralık rant, kimin için oluşturuldu?

 

 

 

14-    Kooperatif Başkanının oğlu B.B Erzurumspor yönetimine bunun için mi girdi? 

 

 

 

15-    Yeni yapılacak ihalede, Şartname değiştirilip, sadece bu kooperatifin girebileceği şekilde bir düzenleme yapılacağı iddiaları var. Bu suç değil mi? 

 

 


16-    Yeni ihale ne zaman yapılacak? 

 

 


17-    Burhan Salın neden sessizliğe büründü? 

 

 


18-    Genel Sekreter Zafer Aynalı’nın durumdan haberi var mı?

19- Rüşvet alındığı iddiasıyla iki üst düzey yöneticisinin görevine son veren Başkan Sekmen, açıkça görevlerini ihmal eden Genel Sekreter Zafer Aynalı ve Genel Sekreter Yardımcısı Burhan Salın'a ne yapacak? 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Mustafa Zinnur Kara 10 Ocak 2022 15:49

    Sinan bey, cesur tavrınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum. 10 Ocak gününe yakışan bir habercilik örneği sergilemişsiniz.

  • Ömer by 10 Ocak 2022 15:40

    Polis emekli Boyacı inş Cı sanayici ye satılmış hep normal gareciye satmadılar iş yerlerini