EKONOMİ Haber Girişi : 30 Ocak 2020 12:55

SÜTÜN FİYATI TATMİN ETMEDİ

SÜTÜN FİYATI TATMİN ETMEDİ
Erzurum Ticaret Borsası, Soğuk Zincir Süt Kurulum Projesi Kapsamında üreticilerden topladığı sütün fiyatını açıkladı.
Erzurum Ticaret Borsası Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme A.Ş. tarafından Soğuk Zincir Süt Kurulumu Projesi kapsamında üreticilerden toplanan çiğ sütün litre fiyatı 2 TL olarak açıklandı.



Erzurum Ticaret Borsası Başkanlığında hizmet binasında dün yapılan ve Soğuk zincir Süt Kurulumu Projesinin gerçekleştirildiği ve proje kapsamındaki 30 köy’ün muhtarının katıldığı toplantı sonrasında 1.70 TL olan çiğ sütün fiyatı 2.00 TL olarak yenilendi.







Konu ile ilgili bir açıklama yapan Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, “Geçtiğimiz yıl mayıs ayında çalışmalarına başlayan, Erzurum İli Süt Sektörü Soğuk Zincir Süt Kurulum Projesi kapsamında şu ana kadar merkez ilçelerimize bağlı yaklaşık 30 köy’de süt toplama çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu çalışmalarımız projemizin 1. kısmını teşkil etmektedir. Güney ilçelerimizi kapsayan projemizin 2. kısmının ise protokollerini imzaladık, ihale sürecinden sonra en kısa zamanda hayata geçirmeyi planlamaktayız. Süt üreticilerimizden 1.70 TL’den aldığımız çiğ sütü, üreticilerimiz ile yaptığımız istişareler doğrultusunda 1 Şubat 2020 ile 1 Şubat 2021 tarihleri arasında, bir yıl geçerli olmak şartı ile 2.00 TL’ye çıkarma kararı aldık. Aldığımız bu kararın, üreticilerimizin sıkıntı yaşamaması, emeklerinin karşılığını almaları, piyasa koşullarında mağdur olmamaları ve fiyat istikrarı açısından da önemli olduğunu” diye konuştu.







Üreticilerse açıklanan rakamdan memnun değil. Süt üreticileri, Girdi maliyetlerinin arttığına dikkat çekerek, litre fiyatının en az 2,5 TL olması gerektiğini söylüyorlar. Bir kilo kaliteli yemin fiyatının 2 TL'yi bulduğunu vurgulayan üreticiler, "Avrupa standartlarında en kötü bir litre sütle, 1,5 kilogram yem alınması lazım ki zarar edilmesin. Bu şartlarda biz üreticiler zarar ediyoruz. bu gün bir kahvehanede bir bardak çay 2 TL iken bir litre sütün fiyatının da 2 TL olması sizce doğru mu? Bu fiyatı hangi üreticiyle istişare ederk buldular merak ediyoruz. Marketlerde tüketiciye sunulan 1 litre sütün fiyatı bu gün 5 TL'yi bulmuş durumdayken, üreticiye reva görülen bu fiyat, üretimi artırmaya yetmez" diyerek tepki gösteriyorlar.  
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.