SİYASET Haber Girişi : 20 Aralık 2022 15:54

SERHAT CAN EŞ, ERZURUM İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

SERHAT CAN EŞ, ERZURUM İÇİN BÜYÜK TEHLİKE
Serhat Can Eş, “ Göç engellenemez ve hatta tersine çevrilemezse Erzurum’un Büyükşehir statüsünden çıkarılabilir.” dedi.

Erzurum’da göçün önlenemez bir boyuta geldiğini söyleyen Cumhuriyet Halk Partili genç siyasetçi Serhat Can Eş, “ Göç engellenemez ve hatta tersine çevrilemezse Erzurum’un Büyükşehir statüsünden çıkarılabilir.” dedi.

 

 

 

 

Ekonomik koşullar ve işsizlik nedeniyle Erzurum’un ciddi göç verdiğine dikkat çeken Can Eş, “ 200’li yıllarda Erzurum’un nüfusu 1 milyona yaklaşmıştı, ancak AKP’nin 20 yıllık iktidarı sonrasında Erzurum’un toplam nüfusu  756 bine kadar geriledi. Erzurum 80’li yıllarda göç veriyordu ancak, bölgenin çekim merkezi oluğu için verdiği göçün daha fazlasını bölge illerden hatta Karadeniz Bölgesinden bile alıyordu. Ancak 2002 sonrası, yani AKP iktidarı ile birlikte Erzurum nüfus anlamında yavaş yavaş erimeye başladı. 2000’li yıllarda 1 milyona yaklaşan nüfusu bu gün gelinen noktada 756 bine kadar geriledi. Bir ilin Büyükşehir olabilmesi için gerekli olan 750 nüfus şartı sınırına kadar geldi. Şayet böyle giderse önümüzdeki yıllarda Erzurum Büyükşehir statüsünden çıkarılabilir.

 

 

 

 

Şehri yönetenlerin bir an önce bu duruma tedbir alması gerekiyor. Göçü durduracak, hatta tersine göçü sağlayacak, istihdama yönelik projelerin ivedilikle Erzurum’a uygulanması şart. 20 yıldır vaatlerle oyalanan Erzurumlu bunu hak etmiyor. Bu gün şehir nüfusu 420’lere kadar düşmüş durumda. Gençler işsiz, hayat pahalı, enflasyon almış başını gidiyor. Şehirde geçinemeyenler, büyükşehirlere göç ediyor. Yada Erzurum’da belirli bir seviyeye gelen iş insanları, yatırım için büyükşehirleri tercih ediyor. Şehrin 2 yılın sonunda geldiği nokta ne yazık ki bu.

 

 

 

 

Erzurum’da kayıtlı işsiz sayısı 20 bin civarında, çalışan nüfusun büyük bir kısmı da asgari ücretle çalışıyor. Kayseri de Kocaeli’nde bu rakam iki fabrikanın işçi sayısına eş değer. Erzurum’u böyle uçurduk diyenler biraz daha bu duruma duyarsız kalırlarsa Erzurum’da kalkınma anlamında değil ama gerçekten uçurmuş olacaklar.

 

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Erzurum’da istihdamın çözümü noktasında gerekli raporları hazırladık. Gerekirse devlet katkılı projeler üreterek, şehirde istihdamı ciddi oranda artıracak projelerimiz var. Bunları gerçekleştirmek için hemşerilerimizden bizleri desteklemelerini istiyoruz. Seçim sürecinde bu projelerimizi de bir bir açıklayacağız.” dedi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.