Seçimler yaklaşırken Erzurum’da Partilerde son durum

24 Haziran seçimleri yaklaşırken partilerde milletvekili aday adayı başvuruları devam ediyor. Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de AK Parti’de adeta aday adayı enflasyonu yaşanıyor. Yaşlısı, genci, güneylisi, kuzeylisi, bürokratı, teknokratı, onuncu adaylığı, sonuncu adaylığı bir çok isim milletvekili olma hayaliyle AK Parti’ ye müracaat etti.  AK Parti’ye bu kadar müracaat olması kulislerde, “ aday olmayanı dövüyorlar mı” yorumlarının yapılmasına sebep oluyor.

AK Parti durumdan memnun, ne de olsa çoktan seçmeli bir tercih imkanı bulacak. Öyle görünüyor ki çarşambaya kadar yüzün üzerinde aday adayı müracaatı yaşanacak. Hafta sonu yapılacak temayül yoklaması sonrasında, ayın 12’sine kadar anketler, mülakatlar yapılacak ve neticede aday adayları arasından altı isim listeye girecek. Şu anda listenin en garanti ismi hatta liste başı olması beklenen isim Emniyet Genel müdürüyken istifa ederek müracaat eden Selami Altınok. Altınok’un Erzurum’u tercih etmesi halinde listenin ilk sırasında olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Güney ilçelerinden aday adayı sayısı da bir hayli fazla, güney ilçelerinden aday adayı olanlar, bir önceki seçimlerde kendi köyünden bile beklenen oyu alamayan ve güneyden oy getirmeyi başaramayan, mecliste Erzurum’la ilgili bekleneni veremeyen  Zehra Taşkesenlioğlu’nun bir daha listeye konulup konulmayacağını merak ediyor.  Beklenti Zehra Taşkesenlioğlu’nun yeniden listede olmayacağı yönünde. Ancak Zehra Hanımın ağabeyi, geçmişte 16 yıl gibi uzun bir süre Bank Asya’nın üst düzey yöneticiliğini yapan Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun hükümet tarafından SPK’nın başına getirilmesi, Taşkesenlioğlu ailesinin AK Parti’deki kredisinin henüz bitmediğini gösteriyor.

AK Parti’de süreç bu şekilde devam ederken, ittifak ettiği MHP’de de adaylık müracaatı devam ediyor. Son dönemde yaşanan gelişmelerle oylarını artırdığını düşünen MHP’liler iki vekil çıkarmanın peşindeler. Erzurum’u tercih etmesi halinde Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Aydın’ın liste bir olmasına kesin gözü ile bakılıyor. Ancak Kamil hocanın, Ankara’dan aday olacağı da siyasi kulislerde çokça dillendiriliyor. Prof. Dr. Kamil Aydın Erzurum’u mu tercih eden yoksa Ankara’yı mı, bekleyip göreceğiz? Kamil hocanın yerinin belirsizliği devam ederken, MHP’de herkes listenin ikinci sırası için mücadele edecek. 30’a yakın şuana kadar müracaatın olduğu MHP her seçimde olduğu gibi bu seçimde de telefonla teşkilat yoklaması yapacak. Sonrasında merkez yoklamasıyla adaylar belirlenecek.

Henüz Cumhurbaşkanı adayını belirleyemeyen CHP’de ise kaç müracaat var, kimler aday adayı oldu, tıpkı Cumhurbaşkanlığı gibi belirsizliğini koruyor. CHP olası bir ittifakta özellikle güney ilçelerinin oylarını almaya talip ama, güney ilçelerinden kimi aday gösterecek yada aday adayı kim var bilmiyoruz.

Saadet Partisi derinden ve sessiz çalışan bir diğer parti. Hemen her seçimde baraj endişesi yüzünden son tahlilde oylarını AK Parti’ye veren milli görüş seçmeni, ittifak nedeniyle baraj endişesi taşımıyor. Bu yüzden Erzurum’da ciddi bir oy alması bekleniyor. Erzurum’dan bir vekil çıkarabileceği kulislerde konuşulan Saadet Partisinde listenin birinci sırasına İl Başkanı Faik Çalık’ın getirilmesine kesin gözü ile bakıyor.

Gelelim Erzurum’da teşkilatlanmasını tamamlayan İYİ Parti’ye. İYİ Parti’de Serdar Sevimli şoku yaşanıyor. İYİ Parti’den aday adayı olmasına kesin gözü ile bakılan Serdar Hoca, görevinden istifa ederek aday adayı olmadı. Bu durum özellikle ilçe teşkilatları ile il teşkilatı arasında az da olsa bir gerginliğe sebep oldu. İl yönetiminden biri bayan üç isim istifa ederek aday adayı oldu. Onun dışında kimler var, kimlerle görüşülüyor, henüz bilinmiyor. İl teşkilatı kaç müracaat olduğunu kimlerin müracaat ettiğini adeta sır gibi saklıyor. Fakat biliyoruz ki il başkanı İbrahim Dumlu’nun aday adayı arayışı sürüyor. İYİ Parti Erzurum’da özellikle listenin birinci sırasına flaş bir isim bulup getiremezse seçimlerde işi zor görünüyor. 

Etiketler : siyaset
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.