GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 26 Kasım 2022 23:30 Haber Girişi : 26 Kasım 2022 14:23

REKTÖR KİM OLUR BİLMEM AMA ETÜ'DE DEĞİŞİM ŞART

REKTÖR KİM OLUR BİLMEM AMA ETÜ'DE DEĞİŞİM ŞART

Edebiyat Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Bölümü, Felsefe Bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, Spor Bilimleri Fakültesi, Fen Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi… Fen Fakültesi ve Mühendislik Fakültelerini çıkarın teknik üniversite bile demezsiniz.

 

 

 

Erzurum’un adı Teknik olan ancak normal bir üniversiteden farkı kalmayan üniversitesinden ETÜ’den bahsediyorum. Kurulduğu dönemde bir iddia ile inşa edilmişti ETÜ. Kurucu Rektör Prof. Dr. Muammer Yaylalı, “ Erzurum’un ODTÜ’sü olacak “ demişti. Olmadı olamadı. Mühendislik fakültesindeki sadece 8 bölüm dışında da teknik üniversite demeye bin şahit gerekiyor. Anlamanız adına söylüyorum ÖDTÜ’de Meslek yüksek okulu ile birlikte 30’a yakın teknik program var. ETÜ’de 8. Etü Mühendislik Fakültesindeki hocalarıyla ön plana çıkması gerekirken, ne yazık ki Tarih Bölümüyle adından söz ettiriyor.

 

 

 

Aslında kurulduğunda özellikle Mühendislik Fakültesinde alanında yeterli diyebileceğimiz başarılı hocalar vardı. Ancak birer birer gittiler. Özellikle son Rektör Bülent Çakmak yönetimsel anlamda çok eleştiriliyor. Çakmak’ın sembolik anlamda Rektör olduğu aslında üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İrfan Kaymaz’ın yönettiği söyleniyor. Aslında öğretim görevlileri arasında yönetimsel eleştirilerin odağında Rektör Çakmak yok. İrfan Kaymaz var. Rektör Çakmak’ın eleştirildiği konu, Kaymaz’dan çok etkilendiği ve yönetimi neredeyse tamamıyla Kaymaz’a bıraktığı yönünde. Özellikle kadrolaşma konusunda da eleştirilmişti Rektör Bülent Çakmak. Akademik kadroya bakarsanız, Rektör Yardımcılarının, Dekanların soy isimlerini taşıyan hem akademik hem de idari personelleri görmek mümkün. Meraklıları için İnternet sitesinde kısa bir araştırma yaparsanız görürsünüz.

 

 

 

Yönetimsel hatalar yüzünden ne yazık ki Erzurum’da büyük umutlarla kurulan Erzurum Teknik Üniversitesi, tercih edilmeyen, öğrenci sayısı artmayan, bilimsel anlamda adından söz ettiremeyen bir üniversiteye dönüştü. ETÜ ile aynı dönemde kurulan üniversitelerin bölüm sayılarına ve öğrenci sayılarına bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Fersah fersah ilerdeler.

 

 

 

ETÜ’de rektörlük ataması yapılacak. Mevcut Rektör Çakmak’ın görev süresi doldu. Kendisi yeniden aday. Öğrendiğim kadarıyla rektörlük için dokuz müracaat var. Adaylığını resmen açıklayanlarda var, ( niyeyse ) gizli gizli müracaat edenlerde. 

 

 

Hem ETÜ’den hem Atatürk Üniversitesi’nden isimler. Adaylar arasında Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Necip Fazıl Kishalı da var, Rektör Danışmanı Medine Güllüce  de. Prof. Dr. Ahmet Gökhan Yazıcı da var, Kurucu Rektör Prof. Dr. Muammer Yaylalı'nın desteklediği, Prof.Dr. Songül Duman da... 

 

 

Cuma günü YÖK’te adaylar mülakata katıldı. YÖK adaylar arasından üç kişi seçecek ve Cumhurbaşkanına sunacak.  

 

 

 

Prof.Dr. Medine Güllüce ismi ile Prof. Dr. Ahmet Gökhan Yazıcı ismi ön planda.

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin kardeşi Medine Güllüce’nin Cumhurbaşkanlığına sunulan listede isminin olması bekleniyor.

 

 

Öte yandan Erzurum’da sadece ülkücü camianın değil, her kesimin tanıyıp sevdiği bir isim olan Prof. Dr. Ahmet Gökhan Yazıcı ismi de Külliyeye gider diyenlerin sayısı oldukça fazla. Milliyetçi Hareket Partisi’nin meseleyi önemsediği, Atatürk Üniversitesinde Prof.Dr.Serdar Sevimli’nin rektör atanmasını sağlayamayan MHP’nin bu kez bunu başaracağı söyleniyor. Hatta İl Başkanı Naim Karataş’ın bizzat Yazıcıyla birlikte geçtiğimiz hafta Genel Merkeze gidip, Genel Başkan Yardımcılarıyla görüştüğü söyleniyor. Erzurum Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Kamil Aydın’ın  istemesi halinde Yazıcı’nın rektör atanabileceği de ETÜ’de gündemde.

 

 

 

Kim rektör atanır bilmem ancak, ETÜ’nün yönetimsel anlamda da, sistem olarak da bir Teknik Üniversite olması için değişime ihtiyacı olduğu açık. Zira kurulduğu günden bu güne bilimsel anlamda bir varlık gösteremedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Muhammet Uras 17 Aralık 2022 06:51

    Kıymetli Hocam Prof.Dr.Ahmet Gökan Yazıcı bu Erzurum Şehrinin yakışığıdır, büyük bir değeridir.Çevresinde hayatına dokunmadığı yardım etmediği kimse yoktur Mert,Yiğit,İlmi Yüksek çok kıymetli bir insandır.Rektörlük makamına çok yakışacaktır.Rabbim kıymetli hocamın hakkından iyi olanı nasip etsin.

  • Gökhan 01 Aralık 2022 23:22

    Akademinin içinde birisi olarak Bülent hoca gayet başarılı bir rektör olduğunu düşünüyorum. teknik üniversiteye yakışır bir rektör yurt dışı doktoralı ve her kesime hitap ediyor. Bülent hocanın değişimi çok büyük zarar olur kanaatindeyim.

  • Fırat Çelik 27 Kasım 2022 20:14

    Gönlümüz Gökhan yazıcı nin olması

  • Necati YAVUZER 27 Kasım 2022 01:29

    Ne kadar milliyetçilik fikrine karşı olunsa da, mikro milliyetçilik yapacaklarını düşünüyorum. Değerli kardeşim Prof. Dr. Ahmet Gökhan YAZICI'nın atanması samimi temennimdir.