GÜNDEM Haber Girişi : 02 Ağustos 2018 15:04

“Rantı değil, yeşili tercih ettim…”

“Rantı değil, yeşili tercih ettim…”
9 yılda 250 bin metrekare yeşil alan, 85 park yapan Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, en büyük hayalinin yeşil bir Palandöken oluşturmak olduğunu belirtti.

ERZURUMEKSPRES - Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar ile 10 yıla yaklaşan görev süresini konuştuk. Geride bıraktığı 9 yılda ilçe genelinde 250 bin metrekare yeşil alan oluşturan, 85 ayrı park yaparak, son derece farklı bir başkan profili çizen Başkan Bulutlar, hayalinin yeşil bir Palandöken olduğunu söyledi ve ekledi: Daha işimiz bitmedi. Sırada sadece Palandöken’e değil, şehrimize büyük bir mesire alanı var…

Park yaptığı arazileri imara açıp, astronomik rakamlara satma imkanı olduğunu ancak “rantı değil, yeşili” tercih ettiğine dikkat çeken Başkan Bulutlar, “Bugün çocuklarımızın o parklarla rahatça oynadıklarını, ailelerin yaz aylarında piknik yapıp, eğlendiklerini görünce, ne kadar doğru yaptığımızı görmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi. 

Başkan olmadan önce seçmene “Eğer seçilirsem sorunları bir yıl içerisinde çözeceğim” diye söz verdiğini ve bunda da başarılı olduğunu ifade eden Başkan Bulutlar, bugüne kadar ilca halkına söz verip de yapamadığı hiçbir iş olmadığına dikkat çekti. 

Kentsel dönüşümden, kültürel faaliyetlere, spordan, sanata kadar birçok konuda önemli değerlendirmelerde bulunan Başkan Bulutlar ile yaptığımız söyleşi ile sizleri başbaşa bırakalım…

ERKHABER - Palandöken bölgesinde ikinci döneminizi tamamlamak üzeresiniz. Öncelikle 9 yılın kısa bir değerlendirmesini yapar mısınız? 

ORHAN BULUTLAR- Göreve geldiğim 2009 seçim çalışmalarından bahsetmek istiyorum. Çünkü bu benim için çok önemli. O dönemde apartman aralarında ki boşlukla ve yeşil alanlar her ne suretle olursa olsun konuta veya ticari alana asla ve asla değiştirilmeyecek, oralar aynen korunacak hatta onların üzerinde de o yeşil alan ve park çalışması ve spor alanı gibi gençlerimizin, çocuklarımızın ihtiyaçları ne ise talepleri ne ise o doğrultuda da o arsalar üzerinde projeler yapılacak sözünü vermiştim. Ve şu anda o sözümü yerine getirdim. Halen daha devam ediyoruz. İlk toplantımı Şehitler Parkı’nın olduğu yerde yaptım. Yaşlı bir amca “burayı ne yapacaksın?” diye sormuştu. Bende ona “buranın şu anda ki durumunu bilmiyorum. Kazanırsam eğer, geçer bakarım ve ilk kazmayı da buradan vuracağım” dedim. Pek inanan olmamıştı. “Bundan önce de çok söz verenler oldu ama hiçbir tanesi yapmadı” gibi tavır sergilediler. Ben oraya ilk kazmayı vurduğum zaman kafe bölümünden başladığımız için hemen “buraya inşaat yapılıyor” diye şikayetler başladı. Sonra yanlarına giderek ben size ne söz verdiysem o olacak dedim. Orayı yaptık. 3 aylık asfalt dökmeyeceğim sözünü de verdim. 6-7 yıl dayanabilen standartlara uygun asfalt dökeceğimi söyledim. Bundan önce dökülen asfaltlar 3 aylıktı. Baharda döktüğünüz asfalt sonbaharda bozuluyordu, sonbaharda döktüğünüz asfalt baharda bozuluyordu. Bizi şu anda döktüğümüz asfalt değil, kazılar sıkıntıya sokuyor. Asfaltı döküyorsun su patlaması oluyor, kanalizasyon sorunu oluyor veya doğalgaz hatları oluşuyor. Neticede bu faaliyetlerde devam ediyor. Benim 7 senedir bozulmayan asfaltlarım var. Mesela bir örnek verecek olursam geçen sene belediyenin önüne asfalt döktük. Yeni açtığımız yoldan bahsediyorum. Asfaltta hiçbir bozulma yok. 

ERKHABER - Siz belediyeyi devraldığınızda bir takım borçlar vardı. Çalışmayan, zarar eden işletmeleri bulunuyordu. Biraz bunlardan bahsedelim, nasıl toparladınız?

ORHAN BULUTLAR- Biz geldiğimiz zaman piyasaya, esnafa ciddi bir borç vardı. Personele borç vardı. İkramiye ve maaşlarda sıkıntılar vardı. “Bu sorunları bir yıl içerisinde halledeceğim” diye söz verdim. Allah’a şükrediyorum bunları yol sonuna kadar hallettik. Mali disipline ciddi manada riayet ettik. Para yönetimini de çok iyi yapmak suretiyle kısa zaman içinde hallettik. Bir örnek vereyim, benim personelimi hastanede ameliyata giderken borçtan dolayı geri çevirdiler. Bunun haberini aldığım zaman çok üzülmüştüm. Dolayısıyla benim ilk protokolüm de Araştırma Hastanesi’yle olmuştur. Borcumun karşılığında onlara iş yaptım, hatta alacaklı çıktım. Bu şekildeki ciddi çalışmalarımız neticesinde 9 ayda bunların hepsini hallettik. Ayrıca geriye doğru bütün dosyaları inceledim. Çok alacağımız çıktı. Biraz önce bahsettim ya işte arsa parası onun gibi yüzlerce. O günlerde ben piyasadan alacağımız olan 5 trilyon para topladım. Bugünün parası 20 trilyon civarı bir şey eder. O parayla hem hizmet yaptım hem de sıkıntılarımızı ortadan kaldırdık. Ve 2010 yılının başından bugüne kadar personelin ne maaşında ne ikramiyesinde ne de yapmış olduğumuz hizmetlerde ödeyememe gibi, icraya düşme gibi hiçbir olayla karşılaşmadık. Ve şu anda da bu yapmış olduğumuz büyük projelerimizde hızla yürüyor ve aynı şekilde o gün nasıl başladıysak mali disipline bugün hamdolsun bu noktaya geldik. 

ERKHABER - Bugün gelinen noktada devlete, SGK’ya veya başka kurumlara belediyenin ciddi borçları var mı?

ORHAN BULUTLAR-  Kendi dönemimde SGK gibi borçları her ay ödüyorum. Bizden önceki borçları da taksitle ödüyorum. Yani deyim yerindeyse arabamın tekeri patinaja düşmedi. Hatta devlete olan borçlarımı şu anda kapatma gayreti içerisindeyim. Şu anda bunun için uğraşıyorum. Piyasada da hiç kimseye borcum yok.

 

ERKHABER - Palandöken bölgesi ciddi de bir kentsel dönüşüm yaşadı. İşte o bahsettiğiniz apartman araları parklara dönüştü, özellikle Telsizler’in bir bölümü kentsel dönüşüme tabi tutuldu. Kentsel dönüşüm noktasında Palandöken arzu edilen seviyeye geldi mi?  

ORHAN BULUTLAR-  Bir kere şunu söylemek gerekirse kentsel dönüşüm yetkisi Büyükşehir Belediyesi’nde ve Büyükşehir belediyesi bize kentsel dönüşüm yetkisi vermediği müddetçe bizim yapma şansımız tamamen sıfırdır. Kanun bize kentsel dönüşüm yapma yetkisi vermemiş. Büyükşehir bize bu yetkiyi verirse yaparız. Buna rağmen benim ilk kentsel yenilemem Rus Pazarı’nda oldu. Hızlı bir şekilde orayı temizledik. Hak sahiplerinin neyi var neyi yok ödendi. İhale yaptık ve hızlı bir şekilde binalar dikildi. Orayı Karadayı yapmıştı. Orası yapılırken TOKİ’ye benimle ilgili hukuka aykırı davranıyor diye şikayet gitmişti. TOKİ Başkanı, hukuk müşavirini çağırıyor. Hukuk müşaviri de “çok güzel, en uygun şekilde ve çok hızlı yapılmış” diyor. Hukuki ne kadar sıkıntısı varsa bunların hepsini giderdim. İhaleye çıktım. 2 kişi girdi bu ihaleye. Biri bir bayandı biri de Ahmet Karadayı. 16 binden başladık 48 bin TL’ye kadar çıktı. O bayan artırdı artırdı ondan sonra bıraktı. Ve Karadayı aldı ve yaptı. Telsizler bölgesinde de Büyükşehir o zaman yetkiyi bize verdi. 150’ye yakın gece kondu vardı onları temizledik. Hiç kimseyi mağdur etmeden onların paralarını ödedik. 15 milyon civarında para ödendi. Bunun 5 milyonunu Sayın Cumhurbaşkanımız bize verdi. Burada bize destek oldu. Bizde hızlı bir şekilde orayı temizledik. Temizledik ama imar yapamadık. İhale yaptık ama bakalım ne olacak. 

 

ERKHABER - Bölgede Süt Evler, Su Deposu ve Telsizler’in bir kısmı kentsel dönüşüm bekleyen yerler. Buralarla ilgili düşünceleriniz var mı? Hatta buralarda ahır olarak kullanılan yerler de var.

ORHAN BULUTLAR- Şu anda Büyükşehir’in oralarla ilgili projeleri var. O projeler bittikten sonra şehir merkezinde ahır gibi yerler kalmayacak. Dediğim gibi kentsel dönüşüm Büyükşehir’in yetkisinde. Yani adımı onların atması lazım. Bizim ilçede artık yeşil alan ve rutin işler kaldı. 

ERKHABER - Eski Yenişehir dediğimiz bölgede binalar hep 30 yıllık. Bununla ilgili yeni bir imar düzenlemesi olabilecek mi?  

ORHAN BULUTLAR-  Eski Yenişehir denilen yerde 5’i 8’e çıkardık. Yüzde 30 taban alanı dedik. Fakat daha sonra bir hesap yaptık ve müteahhitlerin bundan fazla bir kazanç elde edemeyeceklerini düşünerek bunu 35 veya 40 yaptık. Büyükşehir’e gönderdik. Eğer o çıkarsa ciddi bir kentsel dönüşüm gerçekleşmiş olacak. 

“ÇOCUKLARIMIZIN GÜVENLİĞİ İÇİN PARKLARLA KAMERA SİSTEMİ KOYACAĞIM”

ERKHABER - Göreve geldiğinizde ne kadar yeşil alan vardı bugün ne kadar yeşil alan var?

ORHAN BULUTLAR-  Benden önce 25 yılda 123 bin metrekare yeşil alan yapılmıştı. Şuan gelinen nokta yani benim görev sürem içerisinde 250 bin metrekareye yaklaştı ve toplamda 373 bin civarında oldu. Bir de bizim yeşil alanlarımız biraz daha vasıflı ve nitelikli. Bugüne kadar 10 yaşın altında ağaç dikmedim. Palandöken İlçesinde 85 park yaptık. Ayın 21’in de bir açılışımız olacak. Ondan sonra yine bir açılışımız olacak. Park gelir gelmez oradaki evler değer kazandı. Bugün ev alanlar bir otopark ikincisi ise çocuklar için oyun parkı olup olmadığına bakıyor. Son günlerde ülkemizde çocukların yaşadığı talihsiz olaylardan sonra büyük parklara kameralar koymayı düşünüyorum. Buralarda kameraların olması yüzde 50 caydırıcıdır. Bugün emniyetin suçluları çabuk yakalamasında ki en büyük etken kameralardır. Bizim de bunu çabucak yapmamız lazım. Bazı şeyler var ki bunlarda parayı esirgemeyeceksin. 

ERKHABER - Az önce söylediniz, maaş ve sigorta ödemekte güçlük çeken belediye bugün bakıyoruz ciddi yatırımlar yapıyor. Yeni belediyenin hizmet binası, emniyete yeni bir bina yaptınız. Nikah sarayı projesi gibi. Bunları nasıl başardınız?

ORHAN BULUTLAR-  Sadece bunlar değil. Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi yaptık. İkincisini Yıldızkent’te yapıyoruz. Başta da söylediğim gibi paramızı çok iyi kullanıyoruz. Fazla israftan, lüzumsuz işlerden kaçındık. Bu dediklerimin hepsi 100 trilyonu aşıyor. Bunların hepsini kendi öz kaynağımızdan ödedik ve ödemeye de devam ediyoruz. Şu anda 350’nin üzerinde sitenin içini asfaltladım ve bitirdim. 20 trilyon civarında bir paradır bu. İnşaatlarımız ve projelerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Yıldızkent’te ki kültür merkezini de inşallah 2 aya kadar açmış olacağız. İçinde konferans salonları, Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi’nde olduğu gibi kurs salonları, olimpik havuz, fitness salonu, sauna ve hamamına varıncaya kadar her şey var. Bugüne kadar kurslarımızda 10 bin 19 kişi mezun oldu. Bağlama olsun, gitar olsun, keman olsun, ney olsun bu benzeri biraz daha bizim manevi kültürümüze aykırı olmayacak şekilde musikiye ağırlık verdik. Kreşimiz var orada. Kadınlar gelip çocuğunu kreşe bırakıp kursa gidiyor. İşte aynı şekilde Yıldızkent’te ki kültür merkezinde de olacak. Hamam ve olimpik havuz bölümünü özel sektöre ihale ettim verdim. Belediyenin bu tür şeyleri işletmesine ben karşıyım. Bu işlere esnaf baksın. Belediyenin her şeyle uğraşması doğru değil. 

“GELİNLERİN GELİNLİĞİNİ ÜCRETSİZ VERİYORUZ”

ERKHABER - Birazda Nikah Sarayı’nda bahsedelim başkanım?

ORHAN BULUTLAR-  Aşağı yukarı 30 trilyonun üzerinde maliyeti olan bir yer. İçerisinde restoranından tutun şekerci, kuaför, fotoğrafçısı, kuyumcusu gibi tam bir kompleks. Biz orayı sadece Palandöken için yapmadık, şehrimize yaptık. Aziziye, Yakutiye ilçeleri hatta köyler bile istifade etsin. Benim hayalimdi. Düğün salonları maliyet olarak biraz sıkıntıydı. Ben gidip görüyordum. Düğünleri biraz sadeleştirdik. Nikahı biz kıyacağız. Takı törenleri yerleri bize ait. Oraları biz ücretsiz kullandıracağız. Yarım saatte bir nikah kıyılacak. Ücretsiz gelinlik bile veriyoruz. Şu anda 40 tane gelinlik var. Her desenden ücretsiz olarak veriyoruz. Kendimiz yaptık. Dadaş elbiselerini bile biz yapıyoruz. Oltu taşı tespih üretiyoruz. Milli Eğitimle ortak yaptığımız için sertifika da veriyoruz. İnsanlara iş imkanı oluyor. 42 öğretmenimiz var. Hemen yaz kurslarımız başlıyor. 700 civarında bir öğrenci müracaat etti. 700 kişiye okuma-yazma öğrettik. 80 yaşında okuma-yazma öğrenenler var. 

 

ERKHABER - Belediyeler için en zor olan işlerden birisi de yeni akslar oluşturmaktır. Çat yolunu bir şekilde direk Yenişehir’e bağladınız. Biraz da açılan yollardan bahsedelim?

ORHAN BULUTLAR-  Benim resmi değil de gayri resmi olarak 2 tane projem vardı. Birincisi Yakutiye’den çıkan Aliravi Caddesi’ni Karayolları’nın ortasından yukarıya bağlamaktı. Bir de Köşk Mahallesi’ni Yenişehir’e bağlamak gibi kafamda projeler vardı. Orayı tam anlaştık. Protokol imzalayacaktık Büyükşehir biz yapacağız diyerek elimden aldı. Olmadı. Elimizden aldılar halen daha da yapılmadı. Ben orayı 2 ay içerisinde yapacaktım. Yani Aliravi Caddesi’nden direk yukarıya devam edilecekti. Köşkü Yenişehir’e bağlarken de anıtlar kuruluyla görüşerek alt yapısını yaptık. Kararını aldık. İtiraz süresi 60 gündü onu da bekledim. Hukuken hiç bir engel yoktu. Epey bir masrafımız oldu ama bir yol kazandırdık. Orası sadece trafik için değil, yürüyüş yolu olarak da kullanılmaya başladı. Yenişehir’den kent merkezine yürüyerek inenler orayı kullanıyor. Yunus Emre Mahallesi’nde de 3 blok yıkarak kamulaştırma yaptım ve bir yol açtım. Millette bina dikilir korkusu var. 

“HAYALİMDEKİ PALANDÖKEN…”

ERKHABER – Bir de bodrum kat meselesi var. İskan alamıyorlardı. Şimdi bu aftan yararlanabilecekler mi? 

ORHAN BULUTLAR- Evet faydalanıyorlar. Artık o sıkıntıdan kurtuluyorlar. Dilekçeyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne müracaat edecekler çok cüzi bir ücret ödemek suretiyle bu konuda halledilmiş oluyor. 

ERKHABER - Palandöken ilçesini nasıl hayal ediyorsunuz. Daha neler yapılabilir?

ORHAN BULUTLAR-  Dün bu ilçede yeşil alan sorunu vardı bugün bunlar benim için artık rutin şeyler. Benim hayalim yeşil bir Palandöken. Parklarıyla, yeşil alanlarıyla. Bir alanın bir beldenin yeşil olabilmesi için Nüfusa göre yeşil alanı yüzde 10 ve üzeri olması lazım. Şu anda onu yakaladık. Benim kafamdaki en büyük proje sadece Palandöken’e değil, şehrimize büyük bir mesire alanı. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği Millet Bahçesi konumunda bir yer. Çok yönlü, içeriği çok farklı. Projemde hazır. 

 

“KÖYLERE HİZMETİ ADİL BİR ŞEKİLDE GÖTÜRDÜK”

ERKHABER - Her yıl iftar çadırları kurdunuz. Çok ciddi istifade edenler oldu. Birazda sosyal faaliyetlerden bahsedelim mi?

ORHAN BULUTLAR- Görev sürem itibariyle en yoğun dönemi bu yıl yaşadık. 60 binin üzerinde insanımız iftar çadırından istifade etti. Bunun yüzde 80’i de öğrenci. Ayrıca 300’ün üzerinde eve yemek gönderdik. Müracaat eden herkese hem iftar hem de sahur yemeği gönderdik. Günde bin aileye ekmek veriyoruz. Evini yapamayanların evini yapıyoruz. Yani tamirini ve malzeme desteğini sağlıyoruz. 

ERKHABER - Bir çok köy mahalle statüsüne kavuştu. Köylere yönelik neler yaptınız başkanım?

ORHAN BULUTLAR- Köylerin tuvaletleri, camilerin tamiratı yapıldı. Köylerin tümünün kilit taşını yaptık. Taziye evleri ve köy konakları yaptık. Köylere gitmeyen hizmetlerin hepsini kendi dönemimizde götürdük. Hiçbir ayrım yapmadık. Adil bir şekilde götürdük. Düğün salonu istiyorlar. Nasip olursa yaparız. 

 

ERKHABER - İkinci marketlere bir proje yapmıştınız. Nedir şu anda burayla ilgili son durum?

ORHAN BULUTLAR- Şu anda onların hepsi bitti. Biz oranın imarını değiştirdik. Kendilerine bıraktık. Projelerini de Palandöken Belediyesi olarak biz yaptık. Oranın şu anda imarı 3.5 yükseklikti 8.5’a çıkardık. Orada ki ranttan biz değil, dükkan sahipleri istifade edecek. Fakat biz projeyi vereceğiz herkes ada ada yapacak.  Çünkü herkes kendisi yaparsa çok hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkar. 

http://www.erkhaber.com/uploads/haber_ek_resim/b89bcddf90.jpg

“KURUMLARIN İLÇEMİZE GELMESİ İÇİN ÇABALIYORUM”

ERKHABER - Kaymakamlık binası, nüfus müdürlüğü gibi kurumlar şu anda eski valilik binasında hizmet veriyor. Bu bölgede bunun için bir alan belirlediniz mi veya Kaymakamlığın böyle bir talebi var mı? 

ORHAN BULUTLAR- Ben eski belediyenin yerini Kaymakamlık yapılsın diye onlara tahsis ettim. Ve yapmaları için sıkıştırıyorum. İnşallah başlarlar. İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü biz yaptık teslim ettik. İlçe Müftülüğü’ne yeri ben verdim. Temelini attık. Belediye olarak kamu kurumlarının buraya gelmeleri için elimi değil, gövdemi taşın altına koyarak destek oluyorum. Kaymakamlığın yerini satsam 10 trilyon eder. Ama biz diyoruz ki hemen yapılsın. Bunun için büyük çaba sarf ediyorum. Bankaların buraya gelmesini de sağlayan biziz. Yarın yapmazlarsa yine biz yapıp verelim diye teklif ederiz. 

ERKHABER - YİMPAŞ inşaatı o şekilde kaldı. Bir de Aziziye Hastanesi’nin yeri buraların son durumu nedir?

ORHAN BULUTLAR- Buralar birileri arasında gidip geliyor. Şu anda ben özelleştirmede olduğunu biliyorum. Bize herhangi bir müracaat olmadığı için ne olacağını da bilmiyorum. Şehrin en güzel yeri. Herşey yapılabilir oraya. Ben ranta karşıyım. Bugüne kadar 250 bin metrekare yeşil alan yaptıysam bu ranta karşı olduğumun ispatıdır. Buralar çocuklarımızın hakkı. YİMPAŞ’ın yeri mahkemelik. Çözülmesi çok kolay. Net konuşuyorum. Çözmüyorlar. Benimle bir ilgisi yok. Defalarca şu cenazeler kalksın dedim. 

ERKHABER - Son olarak eklemek istediğiniz birşey var mı?

ORHAN BULUTLAR- Bugüne kadar ilçemde ne söz verdiysem üstüne koyarak hepsini yerine getirdim. Bundan dolayı fevkalade mutluyum. Yarın buradan gittiğim zaman rahat bir şekilde giderim. Nasip olur devam edersek aynı düşüncede devam edeceğimi ifade ediyorum. Durmak yok yola devam.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.