EKONOMİ Haber Girişi : 13 Nisan 2018 13:15

"Prodoryum, öz sermayeyle büyüyen bir firma"

Prodoryum Mağazaları Yönetim Kurulu Başkanı ve SÖZAŞ A.Ş’nin Yönetim kurulu Üyesi Murat Söylemez ile Prodoryum Mağazaları'nın öyküsünü konuştuk

Prodoryum Mağazaları Yönetim Kurulu Başkanı ve SÖZAŞ A.Ş’nin Yönetim kurulu Üyesi Murat Söylemez ile SÖZAŞ A.Ş., Prodoryum ve Remetta markalarını, markaların hedeflerini konuştuk. Bugün 400’e yakın bayisiyle Türkiye’nin önemli bir markası haline gelen ve hedefini 2020’de Türkiye’nin tamamı olarak belirledikleri Remetta ile AVM’lere girmeyi amaçladıklarını söyleyen Söylemez, şu an 5 mağazası bulunan ve “Ne ararsam buluyorum” sloganının hakkını veren Prodoryum’un 2018 ve 2019’da da mağaza sayısını artırmayı planladıklarını anlattı...

Söylemez’in açıklamaları ve diğer detaylar ile sizleri başbaşa bırakalım...

 

ERKHABER-Prodoryum Mağazaları Yönetim Kurulu Başkanı ve SÖZAŞ A.Ş’nin Yönetim kurulu Üyesi Murat Söylemez’le birlikteyiz. İsterseniz SÖZAŞ’la başlayalım. Ne zaman kuruldu, bugüne gelinen süreçte neler yaşandı? Bizimle paylaşır mısınız...

MURAT SÖYLEMEZ - Şirketimizi 1981 yılında kurduk. 7 ortakla başladık. O zaman firma adı Sönmez Ticaret’ti. 1996 yılına kadar Sönmez Ticaret olarak devam ettik. O yıldan sonra kurumsal adımı atarak firmanın ismini Sönmez Ticaret’ten SÖZAŞ’a çevirdik. 1996 yılı itibariyle Paşabahçe’nin bayiliğini aldık. 2015 yılına kadar Paşabahçe’nin bayiliğini yaptık. Bu arada bir çok öncü kuruluşun bayiliğini yaparak kendimizi geliştirdik. 2003 yılında merkezimizi buraya taşıdık. 6 bin metrekare alanımız var. Bölgeyi genişlettik. İl etapta Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’e başladık. Doğu Anadolu’da Erzurum başta olmak üzere Ağrı, Kars, Iğdır. Erzincan Bayburt ve Gümüşhane. Bu illere zücaciye, hırdavat, elektronik, kırtasiye ve tekstil gibi bir çok markanın dağıtımını yapıyoruz.  2007 yılında bu işin artık perakendeleşme ve markalaşma yolunda ilerlediğini gördük. Remetta markamızı kurduk. Remetta tamamen SÖZAŞ’a ait bir markadır. Patentini aldık. Porselen, çelik, teflon ve granit gibi çeyiz eşyası üzerine üretim yapıyoruz. Remetta’yı belirli bir noktaya getirdik. Türkiye genelinde 400 kadar bir bayii ağımız var. Bunu her geçen yıl daha da artırıyoruz. Tamamıyla Erzurum’un markası. Remetta bayiliği için gelen firmalar Erzurum firması ve markası olduğunu öğrenince şaşırıyorlar. 2007 yılında beri büyük emek veriyoruz. Markamızı belirli bir noktaya taşıdık. Remetta olarak yılda 2 defa Antalya’da fuar düzenliyoruz. Yaklaşık 400’ün üzerinde bayimizi davet ediyoruz. 4 gün boyunca yeni ürünlerin lansmanını yapıyoruz. 

ERKHABER-Prodoryum nasıl başladı? 

MURAT SÖYLEMEZ – Remetta’dan sonra 2016 yılının Ocak ayı içerisinde Prodoryum firmamızın ismini tescilledik. İlk şubemizi Gürcükapı’da açtık. Devam eden süreçte de Yıldızkent, Yoncalık, Şükrüpaşa ve Dadaşkent olmak üzere 5 mağaza açtık. Mağazalarımız ortalama bin ila iki bin beşyüz metrekare arasında. Erzurum’da 145 çalışanımız var. İstanbul’da da bir oluşumumuz var. Remetta’yı tamamen İstanbul’dan yönetiyoruz. Orada da yaklaşık 30’a yakın kişiyi istihdam ediyoruz. Yani toplamda 175’e yakın istihdamımız var. 

ERKHABER-Prodoryum mağazalarında ev tekstili, ev mobilyası üzerine hemen hemen her şey bulunuyor değil mi?

MURAT SÖYLEMEZ - Zaten sloganımız her şeyi anlatıyor “Ne ararsam buluyorum” çok iddialı bir slogan. Bunun altını doldurma adına her geçen gün ürün çeşitliliğini artırıyoruz. Her geçen gün yeni bayilikler alıyoruz. Hizmet kalitemizi artırma adına personellerimize eğitimler veriyoruz. 

ERKHABER-Biz aile şirketiyiz dediniz. Erzurum’da kolektif hareket çok zor. Aile şirketleri adına da başarılı olan birkaç firma var. Onun dışında çok başarıya ulaşmak da söz konusu olmuyor. Bu işin sırrı nedir?

MURAT SÖYLEMEZ -  1981’den 1996’ya kadar normal bir aile şirketiydik. Kurumsallaşmamıştık. En önemli adımı 1996 yılında kurumsallaşarak attık. Şirket sahibinden, yönetim kurulu başkanına ve yönetim kurulu üyelerine kadar herksin bir maşı var burada. Beraber devam etmemizin en büyük nedeni budur.

ERKHABER-Siz aynı zamanda PERDER’e de üyesiniz. PERDER’le ilgili neler söyleyeceksiniz?

MURAT SÖYLEMEZ -  2017 yılında perakendeye başladıktan sonra PERDER diye bir derneğin olduğunu gördük. Araştırmamız neticesinde gördük ki Erzurum’da ki köklü firmalar yerelde güçlü olan firmaların bir çatı altında toplanmış durumda. Bizde bu oluşumun içinde olmak istedik. 2016’dan beri üyesiyiz. Çok faydasını gördük. Çevre illerde gidip toplantı yapıyoruz. Sorunlarımızı masaya yatırıyoruz.

ERKHABER-Erzurum’a yatırım yapmanın zorlukları, sıkıntıları neler? Ne tür beklentileriniz var Hükümetten ve siyasetten bizimle paylaşır mısınız?

MURAT SÖYLEMEZ - Bizim en büyük dezavantajımız iklim. Kış aylarının uzun sürmesi ve sert geçmesi bizim işimizi ciddi manada etkiliyor. Yani firma olarak genelde Aralık ayından, Mart ayına kadar durgun geçiriyoruz. Kesinlikle personel çıkarmıyoruz. Gerekirse cepten yiyip, yine personellerimize dokunmuyoruz. Bu teşvik paketlerinin kapsamı biraz daha genişletilebilir. Sigorta anlamında ufak da olsa bir destek var ama bu desteğin kapsamı da biraz daha genişletilebilir.  Yıllık 40-45 ton yakıt tüketimimiz var. Bu çok ciddi bir rakam. Bu anlamda belli bir sayı üzerinde personel çalıştıran firmalara destek olunabilir. 

ERKHABER-Remetta bir marka. SÖZAŞ ve Prodoryum da artık marka değeri olan firmalar. Bu markalaşma süreci nasıl bir süreç. Ne tür avantajları var. Okuyucularımızla da bu tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

 

MURAT SÖYLEMEZ - Yaklaşık 40 yıllık geçmişi olan bir firmayız. 2007 yılında bir marka oluşturmaya karar verdik. Biz bu işi yapıyorsak bir marka oluşturmamız gerektiğine karar verdik. Remetta markasını oluşturduk. 

ERKHABER-Remetta’nın özel bir anlamı var mı?

MURAT SÖYLEMEZ - Bu sürekli sorulan bir soru. Porselende İtalyan çizgisi diye bir şey vardır. Tasarım anlamında. Remetta da İtalya’da bir şato ismidir. Oradan esinlendik. Tasarım anlamında İtalya lider olduğu için onu kullandık. Markanın patentini aldıktan sonra yaptığımız ilk iş ulusal medyaya reklam vermek oldu. Ciddi bütçeler ayırdık. Ürün kalitesini de her geçen yıl artırdık. Kendi bünyemizde tasarımcılarımız var. Reklama ciddi manada yatırım yaptık. Yani markalaşma adına ne gerekiyorsa ciddi anlamda elimizi taşın altına koyduk. Yani kendi sektörümüzde kazandığımız parayı yine kendi işimize yatırdık. Tam anlamıyla ulusal bir marka değiliz belki ama o yolda hızlı bir şekilde ilerliyoruz. 

ERKHABER-Ürün yelpazesi de çok geniş. Kaça kalem üretim yapıyor Remetta?

MURAT SÖYLEMEZ -  Biz Remetta olarak, bin’e yakın bir ürün çeşitliliğimiz var. Bayii sayımız 400’ü geçti. Her bölgede varız. İlk etapta bölgelerde toptancılara ürün verdik. Daha sonra bunu perakendeye yaymadığımız sürece markamızın tam anlamıyla ortaya çıkamayacağımızı gördük. Şu an ciddi manada bayilik talepleri var. Değerlendiriyoruz. 

ERKHABER-40 yılı aşkın ticaretin içinde olan bir firmadan bahsediyoruz. Türkiye bu süreçte çeşitli ekonomik krizler ve dalgalanmalar yaşadı ama sizin ticaretiniz hep devam etti. Ticarette başarılı olmanın birazda sırlarını bizimle paylaşır mısınız?

MURAT SÖYLEMEZ - Biz kendi öz sermayemizle büyüyen bir firmayız. Bizim en büyük avantajımız bu. Bankalar dahil dışarıdan bir sermeye yok. Şu anki şirketimizin sermayesi yüzde 100 tamamen ailemize ait bir sermayedir. Kendi sermaye yapımıza göre borçlandık. Kaldıramayacağımız yatırımların altına girmedik. 

ERKHABER-Hem Remetta’nın hem SÖZAŞ’ın hem de Prodoryum’un hedefleri nedir?

MURAT SÖYLEMEZ -  Prodoryum’la alakalı bu sene sonuna kadar Erzurum’da üç mağaza daha açmayı planlıyoruz. Erzurum merkezde. 2019’un son çeyreği itibariyle de evre ilçelere ve çevre illere açılma planımız var. SÖZAŞ olarak da mevcut yerimiz 6 bin metrekare. Çevre yolunda lojistiğimiz var. Şu an röportajımızı yaptığımız İtfaiye Müdürlüğü’nün hemen karşısındaki yerimizi showroom olarak kullanıyoruz. Bu sene sonuna kadar mevcut lojistiğimizin arka kısmına 6 bin metrekare daha ekleyip lojistiğimizi 12 bin metrekareye çıkarma planımız var. Genel merkezi çevre yoluna taşıyıp, şu anda showroom olarak kullandığımız binamızı da farklı bir şekilde değerlendirmeyi düşünüyoruz. 

ERKHABER-Bayi sayısını artırma noktasında bir düşünceniz var mı?

MURAT SÖYLEMEZ - Mevcut bayilerimiz bizim isim hakkını verdiğimiz franchise olarak açtığımız bayilerimizdir. 2018 ve 2019’da da bu şekilde devam edecek. 2020 itibariyle Remetta olarak Türkiye’nin muhtelif yerlerinde kendi mağazalarımızı açma planımız var. Bunu ilk olarak büyük AVM’lerde planlıyoruz. Hedefimiz 2019 yılına kadar bayi sayımızı 500’e çıkarmak.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.