GÜNDEM Haber Girişi : 24 Şubat 2022 11:02

MUHALEFET GÜNDEME GETİRDİ VALİ MEMİŞ KAYITSIZ KALAMADI

MUHALEFET GÜNDEME GETİRDİ VALİ MEMİŞ KAYITSIZ KALAMADI
Tortum Şelalesinin suyuna kavuştu.
MUHALEFET GÜNDEME GETİRDİ VALİ MEMİŞ KAYITSIZ KALAMADI

8 aralık 2021 tarihinde yapılan ihaleyle özelleştirilen ve sonrasında ihaleyi alan firma tarafından suyu kesilen doğa harikası Tortum Şelalesi’nin, traverterleri dökülmeye başlamıştı. Ayrıca suyun kesilmesiyle doğal yaşamda olumsuz yönde etkilenmişti.

 

 

 

 

Gelen tepkiler üzerine bir açıklama yapan ihaleyi alan firma, suyun kesilme nedenini şöyle ifade etmişti; “Tortum HES tesisimizin sanat yapıları, su alma, iletim kanalı ve tüneli, can suyunun ve ulaşım yollarında oluşan uzun ve süreli bakımsızlık nedeniyle meydana gelen tahribatların onarılması için yıkılan bozulan yerlerin eski haline getirilmesi gibi birtakım çalışmalar planlanmaktadır. Yukarıda bahsi geçen planlamış olduğumuz çalışmalarda tesisin mevcut yapısında onarıma yönelik çalışmalar yapılacak olup, ilave bir iş yapılmayacaktır” 

 

 

 

 

Konuyu TBMM’de gündeme getiren CHP’li vekil Mahmut Tanal, 3 bakana soru önergesi yöneltmişti. Ayrıca yerel siyasette DEVA Partisi İl Başkanı Vahit Bingöl’de yaptığı açıklamada; “Mahkeme kararı bulunmasına rağmen saniyede 3 metre küp su bırakması gereken şirket, Tortum Şelalesi’nin suyunu keserek suç işliyor. Yetkililerin bir an önce buna 'dur' demesi gerekiyor. Çözüm bulunmaması halinde Tortum Şelalesi'nin yapısı zaman içinde bozulacaktır. Daha şimdiden şelalenin çevresindeki doğal hayat tehlikeye girmiş durumda. Travertenler dökülmeye başladı. Erzurum'un etkili ve yetkili insanlarına sesleniyorum, gelin Tortum Şelalesi'nin gözümüzün önünde kaybolmasına engel olalım. Tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkalım." demişti. 

 

 

 

 

Erzurum’da yerel basın tarafından da gündeme getirilen Tortum Şelalesi’nin suyunun kesilmesi, sosyal medyada da geniş yer bulmuştu. 

 

 

 

 

Erzurum Valisi Okay Memiş, bu tepkilere kayıtsız kalamadı.

Yerel bir gazeteye açıklamalarda bulunan Memiş, Şelalenin suyunun bu gün itibariyle verileceğini söyledi. Vali Memiş,  “Tortum Şelalesi Erzurum için önemli bir turizm alanı. Göreve geldiğimde orası mezbelelik bir durumdaydı. 10 milyona yakın bir bütçe ile şelale ve çevresini adeta yeniden inşa ettik. Turistlerin sadece gündüz değil gece de ziyaret edeceği bir yer haline getirdik. Ciddi emek verdik. Şimdi Şelalemizin yok olup gitmesine elbette müsaade etmeyeceğiz. Şirketin bize gönderdiği yazıda şelaleyi besleyen damarlarda sıkıntılar yaşandığı, teknik bir çalışma yapılmasının zorunlu olduğu bildirildi. Ancak biz şimdi özel bir ekip oluşturduk. Şelalede çalışma yaptılar. Acil su verilmesi gerektiği anlaşıldı. Firmaya bildirdik, ‘derhal suyun bir kısmını serbest bırakın’ dedik. Yarın itibari ile bir kısmı mart sonu itibari ile suyun tamamı şelaleye bırakılacak. Ekiplerimiz orada teknik çalışmalarını bir rapor haline getirecek. Eğer bu durumdan dolayı şelalede ciddi sıkıntılar ortaya çıkmış ise firmaya yaptırım uygulayacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi. 

 

 

Suyu kesildikten sonra Tortum Şellalesi Böyle görüntülenmişti; 


 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.