EĞITIM Düzenleme Tarihi : 26 Aralık 2020 16:46 Haber Girişi : 26 Aralık 2020 17:09

KURUCU ÜNİVERSİTE OLMAYA TALİBİZ

KURUCU ÜNİVERSİTE OLMAYA TALİBİZ
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Kadın Üniversitesi için Erzurum'un alt yapısının yeterli olduğunu belirterek, " Kadın Üniversitelerinin kuruluşu sürecinde “kurucu üniversite” olmaya talibiz" dedi.

Erzurum'un her meselesinde taşın altına elini sokmaktan çekinmeyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Kadın Üniversitesi'nin Erzurum'a kurulması yönünde de fikir beyan etti. Baş yazarımız Sinan Özçaylak'a açıklamalarda bulunan Çomaklı, "  63 yılı geride bırakan Atatürk Üniversitesi, yenilikçi, öncü vizyonu ile Kadın Üniversitelerinin kuruluşu sürecinde “kurucu üniversite” olmaya taliptir." dedi. 

 

 

 

 

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, açıklamasında şunları söyledi;

 

" Adaletsizlik ve onu besleyen önyargılar her yerdedir. Adaletsizliğin birçok yüzü vardır. Bu yüzleri tanımak kolay değildir. Çünkü örülü önyargılar kümesi bu yüzleri tanımayı zorlaştırır.

 

 


Bütün dünyada, uygarlıkların gelişme yönleri, toplumsal eşitliğe doğru gitmekte, bu alanda elde edilen başarılara verilen önem artmakta, konu ile ilgili çalışma yürüten uluslararası örgütler günden güne çoğalmaktadır. İnsan uygarlığının gelişme yönü, ayrımcılıkların ve adaletsizliklerin törpülenmesine ve bunun yerine daha âdil, hakkaniyetli ve eşitlikçi bir toplumsal yaşamın kurulmasına doğrudur.

 

 


Bireylerin toplumda etkin rol alması, toplumla uyum içinde yaşayabilmesi, haklarını bilmesi ve kullanabilmesi ile yakından ilişkilidir. Bu haklardan biri olan eğitim, diğer hakların bilinmesi ve kullanılması açısından son derece önemlidir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin giderilmesi ve bütünüyle sona erdirilmesi bakımından stratejik bir öneme sahip olan eğitim hakkını toplumun diğer üyeleriyle eşit ve etkili kullanan birey, toplumun gelişiminde de önemli rol oynar.

 

 


Eğitim alma hakkı her şeyden önce en temel insanî haklardan biridir. Ancak birçok kadın geleneksel yapı, coğrafi şartlar, ekonomik fırsat yetersizlikleri…. gibi sebeplerden dolayı bu hakkını kullanamamaktadır.
Gelişmiş ülkelerin birçoğunda bile kadının eğitim hakkını elde edebilmesi maalesef uzun bir zaman almıştır. Eğitimde fırsat eşitliği, ülkemizde başta Anayasamızda olmak üzere Millî Eğitim Temel Kanunu’nda vurgulanmaktadır. Ayrıca Devletimizin de yüksek dikkatlerinin dâimî gündemindedir.

 


Her türlü yeniliğe imkân tanıyan, bunun için çağdaş ve alternatif modellerin uygulanabilirliğine her zaman öncülük eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, kendisine fahri doktora unvanı veren Japonya’ daki ‘Mukogawa Kadın Üniversitesi'ni bu konuda örnek göstererek Türkiye için bu modelin uygulanabilirliği ile ilgili düşüncelerini ifade etmiştir.
Kültürel dokusu, eski ve köklü eğitim kurumları ile Erzurum’un ve ‘üniversite kuran üniversite’ unvanlıyla gurur duyan Atatürk Üniversitesi’nin; donanımlı akademik kadrosu, sahip olduğu fizikî ve sosyal imkânlar, imzasını taşıyan sayısız ilmî çalışma ile çeşitli imkânsızlıkların yanında bünyesinde barındırdığı zenginliklerle günden güne gelişimini sürdürmekte olan Bölgemiz/ Doğu Anadolu Bölgesi’nde bir Kadın Üniversitesi’nin kuruluşu yolunda her türlü desteği vermeye muktedir ve hazır olduğunu belirtmek isterim.

 

 


Üniversiteye gitme imkânı bulamayan kadınlarımızın yüksek tahsil yapma fırsatına sahip olmaları, hem kendi gelişimleri üzerinde hem de ülkemizin çağdaş eğitim ve kalkınma seviyesinin üstüne çıkmasında önemli rol oynayacaktır.

 

 


Verdiği yüksek kalitedeki eğitim, yetiştirdiği ve ülkemizin her alanında önemli katkılar yapan beşerî sermaye ile 64 yılı geride bırakan Atatürk Üniversitesi, yenilikçi, öncü vizyonu ile Kadın Üniversitelerinin kuruluşu sürecinde “kurucu üniversite” olmaya taliptir."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.