Kim demiş “ Yıkmak kolay, yapmak zor” diye?

Meşhur bir söz vardır, “ Yıkmak kolay yapmak zordur diye” Belediyelerde bunun tam tersi geçerlidir. Özellikle kentsel dönüşüm noktasında yıkmak gerçekten zor iştir. Hiç kimseyi mağdur etmeden, hızlıca, mahkeme sürecini yaşamadan, kaynak bularak yıkım yapmak öyle herkesin karı bir iş değil. Erzurum’da bu süreci başarıyla yürüten bir isim var Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut.  

Göreve geldiği günden bu güne Ali Korkut, ciddi bir kentsel dönüşüme imza attı. Erzurum’da rekor sayılabilecek düzeyde kentsel dönüşüm kapsamında metruk yapıyı kamulaştırıp yıkmayı başardı.


Geçtiğimiz gün Başkan Korkut geçip direksiyonun başına biz gazetecilere Yakutiye bölgesinde yapılan çalışmaları gezdirdi. Sadece Üç kümbetler bölgesinde; 150.000 metre kare alanda  750 civarında binanın kamulaştırmasını yapıp hak sahiplerine 100 milyon lira civarında ödeme yapmış, ve bu alandaki metruk binaların hepsini yıkmayı başarmış. Kentsel dönüşüm yaparken, Erzurum kültürünü ve sanatsal yapılarını da korumuş. Bölgedeki eski Erzurum evlerinin restorasyonunun yapımına başlanmış bile.


Başta da söylediğim gibi bu öyle kolay bir iş değil. Kaynağı bulacaksınız, tek tek insanları çağırıp pazarlık edeceksiniz, veraset durumu varsa onu çözeceksiniz, Binaları yıkacaksınız.  

Başkan yıkmakla kalmamış şimdi o bölgede geliştirilen projenin alt yapısını da tamamlamış, iş ihale aşamasına gelmiş, İçinde butik otellerin yer aldığı, Kültürel alanların bulunduğu, yeni ticaret alanlarının oluşturulduğu, Kültür ve kongre merkezinin yer aldığı proje tamamlandığında bu alan tam bir açık hava müzesi haline gelecek.  Şehrin merkezinde nefes alınabilecek bir yer ortaya çıkmış olacak.

Ali başkanla o gün bir çok hizmet alanını gezdik, ancak beni etkileyen  bir diğer bölgede Hilalkent oldu.

Bu güne kadar hep ihmal edilmiş bir alandı Hilalkent, dar gelirli ailelerin ev aldığı bir yerleşim yeri olarak bilirdik orayı, ancak gidip gezdiğimizde gördük ki son derece modern bir yaşam merkezi olmuş. Buradan, oraya bina yapan müteahhitlerimizi de kutluyorum. Site mantığıyla yapılan evler gerçekten son derece güzel. Ali başkanda nerede bir boş alan bulmuşsa orayı yeşil alan yapmış. Hilalkent’in alt başından başlayıp ta en tepeye kadar yaptığı parklarla yeşil bir hat oluşturmuş.


Bir hayli alan gezdik, sıcakta bunaldık, Başkan Korkut’la çay molasını Esma Parkında verdik. Dinlendikten sonra çıkarken gördük ki parkın hemen yanında bir bina var. Nedir diye sorduk, öğrendik ki kadınların spor yapabileceği bir merkez. İçini gezmek istedik, gerçekten bu merkezde bölge insanı için son derece önemli. Modern bir tesis olmuş.

Bunları yaparken Başkan belediyeyi ne kadar borçlandırdın diye sorduk, öğrendik ki belediyenin tek kuruş borcu yok. Hatta Başkan Korkut, 2018 yılı ocak ayı itibariyle belediyenin geçmişten gelen ( 2009 öncesi biriken ) SSK ve maliye borçlarının tamamını da ödemiş. Ödenen para 153 milyon lirayı buluyor. Bir Erzurumlu olarak başkan Ali Korkut’u kutluyorum, öyle görünüyor ki yeni dönemde Yakutiye işlerin tamamlanmasıyla farklı bir görünüme kavuşacak, Erzurum’un marka değeri artacak. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.