GÜNDEM Haber Girişi : 17 Mart 2021 09:52

Karaca, Esnafın eli bırakılmayın!

Karaca, Esnafın eli bırakılmayın!
Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, Erzurum'da esnafın sesi olmaya devam ediyor....

Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, kısa çalışma ödeneğinin kaldırılmasıyla ilgili olarak bir değerlendirme yaptı. Başkan Karaca, “Piyasalarda ekonomik sıkıntının ve işsizliğin had safhaya ulaştığı bu günlerde işverene az da olsa küçük bir katkı sağlayan kısa çalışma ödeneğinin tamamen kaldırılması hem işçi çıkarmalarına yol açacak, hem de kayıt dışını arttıracaktır” dedi.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili olarak yaptığı “Mart sonunda bitiriyoruz” açıklaması, Erzurum’da da yankı buldu. Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, söz konusu ödeneğin esnafa kısmi de olsa büyük bir destek anlamına geldiğinin altını çizerek, bu kararın salgınla mücadele süreci dolayısıyla biraz daha ertelenmesi gerektiğini kaydetti.

 

 

 

 

KARACA’DAN İSTİHDAM VURGUSU

Çağın sosyal ve ekonomik yapısının en temel sorunlarından birisini istihdamın oluşturduğunu dile getiren Karaca, 2021 yılı başında asgari ücrete gelen yüzde 25’lik zamla birlikte SSK ve BAĞ-KUR primlerinin artış gösterdiğini hatırlattı. Karaca, esnafın bu işsizlik ortamında zamlı primleri ödeyemez duruma düştüğünü ifade ederek, “Piyasalarda ekonomik sıkıntının ve işsizliğin had safhaya ulaştığı bu günlerde işverene az da olsa küçük bir katkı sağlayan kısa çalışma ödeneğinin tamamen kaldırılması hem işçi çıkarmalarına yol açacak, hem de kayıt dışını arttıracaktır” iddiasında bulundu.

 

 

 

 

ESNAF KENDİ PRİMİNİ YATIRAMAZKEN…

Hikmet Karaca, süreçte yaşanabilecek sıkıntılarla ilgili olarak da şunları kaydetti: “Şöyle ki; 18 yaşını doldurmuş vasıfsız bir elemanın net maaşı 2 bin 900 lira. SSK primi bin 50 lira, stopaj vergisi 350 lira, damga vergisi 100 lira, yemek ve diğer masrafları 600 lira, toplamda vasıfsız bir elemanın işverene maliyeti tam 5 bin lirayı buluyor. Kendi BAĞ-KUR ve diğer zorunlu giderlerini bile karşılamakta güçlük çeken küçük esnafın bu maliyetleri karşılaması an itibari ile mümkün görünmüyor” diye konuştu.

 

 

 

Piyasaların canlanması ve esnafın ayakta kalabilmesi için hükümetin acilen yeni bir eylem planı hazırlamasının şart olduğunu anlatan Karaca, esnafın ödemede büyük güçlükler çektiği, büyük çoğunluğunun da ödeyemediği yüksek SSK ve BAĞ-KUR primlerinde mutlaka indirime gidilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

 

 

 

DEVLETE YÜK TEŞKİL EDECEKTİR

Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, “Aksi durumda küçük esnaf ve sanatkarımızın bu zor şartlarda ayakta kalmasının mümkün olamayacağı gibi iflaslar da kaçınılmaz olacaktır. Allah korusun! Bir esnafın iflas etmesi veya iş yerini kapatması halinde devlete yükü de ağır olacaktır. İşyerini kapatan esnaf devlete veren el olmaktan çıkıp, devletten isteyen el olacak, yeşil kart ve benzeri sosyal yardımlar için devletin kapısını aşındırıp duracaktır”  ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.