GÜNDEM Haber Girişi : 17 Mart 2021 14:16

Jeoloji Mühendisi Tavlaşoğlu, 2. OSB'deki sorunu açıkladı

Jeoloji Mühendisi Tavlaşoğlu, 2. OSB'deki sorunu açıkladı
Erzurum'da Tekstil Kent binalarının hasar görmesiyle başlayan 2. Organize Sanayi Bölgesi zemini tartışmaları sürüyor.

Erzurum'da büyük umutlarla açılan ve bir çok yatırımcıya yer tahsisleri yapılan 2. Organize Sanayi Bölgesinde Kamu tarafından yaptırılan, Tekstil Kent binalarında hasar oluşmasıyla başlayan ve ardından yeni yapılan bir çok özel sektör fabrikalarında da yer yer hasarlanrın oluşması, Erzurum kamuoyunu meşgul ediyor. 

 

 

 

Zemin anlamında Organize Sanayi Bölgesi alanı olmasının sorunlu olduğu iddialarına karşı, zeminin sağlam olduğunu savunanlar da var. Bunlardan biri de Jeoloji Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu, Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Tavlaşoğlu, 2. OSB'de yaşanan sıkıntının imalat hatalarından kaynaklandığını kaydetti. 2. OSB'nin kurulduğu bölgenin zemin açısından Erzurum'un en sağlam bölgelerinden biri olduğunu vurgulayan Tavlaşoğlu, " Bu alan volkanik kaya ve sert zemin. Ayrıca zemin etütleri yapılmış bir bölge. Burada yaşanan sıkıntı, imalattan kaynaklanıyor. Araji meyilli bir araji, bu arazide imalat yapabilmek için zeminin düzeltilmesi gerekiyor du, ancak sert zemin olması nedeniyle kayaların kırılmasında zorluklar yaşandı. Fabrikalar, bunun yerine zemini doldurmayı tercih ettiler. Bu dolgular yapılırken, gerekli hassasiyet gösterilmemiş. Bu alanda 12 metreye varan dolgu çalışmaları yapıldı. Gerekli dolgu malzemesi yerine, zeminden alınan malzemeler kullanılmış ve gerekli sıkıştırma, enjeksiyor, fore kazık gibi uygulamalar yapılmadığından, kaymalar sonradan doldurulan dolgu malzemesinden kaynaklanıyor. Eğer zeminde bir kayma olsa orada açılan her biri 300 metre derinliğinde olan su kuyularının kapanması gerekiyor. Su kuyularında her hangi bir hasar yok. Belirttiğim gibi imalatta hatalar yapılmış." dedi.... 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.