İŞTE TAMDA BU YÜZDEN ERZURUM İÇİN HIZLI TREN ÇOK ÖNEMLİ

12 Mart 2011 tarihinde İstanbul Abdi İpekçi Salonu’nda düzenlenen Erzurum'un 93. Kurtuluş Yıl Dönümü Şöleni’nde “Allah'ın izniyle, İstanbul'dan Erzurum'a kadar hızlı treni gerçekleştireceğiz. Hani söylüyorum ya 2023 Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü diyorum ya, oraya bunlar bitmiş olarak gireceğiz. Rahat, konforlu, güvenli, hızlı yolculuğu bu hat üzerinde de mümkün hale getireceğiz.” sözleriyle Erzurumlulara müjde vermişti Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan. 

 

2023 yılında tamamlanması planlanan Yüksek hızlı tren projesi , önce yüksek hızlı değil hızlı tren  olarak revize edildi. Sonrasında 12 Nisan 2022'de Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu 2035'e kadar Erzurum'a hızlı trenin geleceğini duyurdu. O da olmazsa 2053 kesin hızlı tren gelecek.

 

Nasıl demiş eskiler, "Ölme eşeğim ölme, yaza yonca bitecek." 

 

 

İpekyolu üzerindeki en önemli şehirlerden biri olan Erzurum ne yazik ki Yüksek Hızlı Tren noktasında öncelikli şehirler arasında değil. Bir eğitim şehri olan Erzurum üniversitelerinde Türkiye'nin dört bir tarafından gelen yüz binlerce öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrenciler arasında yurt dışından gelenler de var.

 

 

Erzurum Türkiye’nin doğu sınırından itibaren ilk karşılaşılan en büyük merkez olması nedeniyle önemli bir durak ve aktarma noktası.Erzurum, ülke içerisinde 3,5 milyon nüfusu barındıran 12 ile ve yakın coğrafyasında 90 milyonluk nüfusa sahip (Azerbaycan, İran ve Gürcistan olmak üzere) üç ülkeye başta eğitim, sağlık, kültür - sanat, ticaret ve turizm açısından hizmet sunum odağı olabilecek potansiyele sahip. 3 milyonun üzerinde hava, kara ve derimyolu yolsuna sahip. 

 

 

Kış turizminin en önemli lokasyonu olan Palandöken Kayak Merkezi Erzurum'da. Sadece kış turizmi değil, yayla turizmi, kültür ve inanç turizmi noktasında da ülkenin en önemli şehirlerinden biri. 

 

 

Keza lojistik köye sahip. Ancak Ham madde ve pazara uzaklığı nedeniyle sanayisi bir türlü gelişemiyor. Sanayinin gelişmesi için en önemli parametre ise ulaşım ağları. Bırakın Yüksek Hızlı Treni hava yolu ulaşımında bile ciddi sıkıntılar yaşanıyor. 

 

 

Bütün bunlara bakıldığında hızlı tren noktasında Erzurum'un öncelikli iller arasında yer alması gerekirken ne yazık ki en iyi ihtimal 2036, en kötü ihtimal 2053... 

 

 

Hal böyle olunca biz Erzurumlulara da imrenerek Yüksek Hızlı Tren'in Sivas'a sağladığı katma değer haberlerini okumak düşüyor. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.