GÜNDEM Haber Girişi : 15 Haziran 2022 15:05

İSPİRDE YERLİ TOHUMDAN ÜRETİLEN REYHAN EKİMLERİ BAŞLADI

İSPİRDE YERLİ TOHUMDAN ÜRETİLEN REYHAN EKİMLERİ BAŞLADI
Erzurum’ un İspir ilçesinde 2022 üretim sezonunda ; Türk mutfağında baharat olarak kullanılan birçok yemeğe lezzet katan reyhan ekimi yapıldı.

Erzurum’ un İspir ilçesinde 2022 üretim sezonunda ; Türk mutfağında baharat olarak kullanılan birçok yemeğe lezzet katan reyhan ekimi yapıldı.

 

 

Yukarı Özbağ Mahallesinde yaklaşık 45 da alanda ata tohumu ile geleneksel yöntemlerle yapılan reyhan üretiminde; elde edilen ürün doğal yollarla kurutularak pazara sunuluyor. Sezonunda 3 kere biçilebilen, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler grubunda değerlendirilen katma değeri yüksek olan reyhan üretimi ile marjinal ve küçük alanlar tarıma kazandırılıyor. Ağırlıklı olarak kadın üreticilerimiz tarafından yapılan reyhan tarımı yöre ekonomisine ciddi bir katkı sağlıyor.

            Bünyesinde ferahlatıcı bir aroma ve çeşitli uçucu yağlar barındıran reyhan; gıda, tıp ve kozmetik alanlarında kullanılmaktadır. Baharat olarak özellikle Akdeniz ve Uzakdoğu mutfağında özel bir yere sahiptir. Salata, sos, pizza, sirke, çorba ve peynir aroması gibi çok çeşitli kullanım alanları vardır.

            Eski çağlardan bu yana tıpta kullanılan en önemli bitkilerden biri olan reyhan, yüzyıllar boyunca insanlığa hizmet etmiştir. Hazımsızlık, uykusuzluk ve mide kramplarına iyi geldiği bilinmektedir. Anti stres etkisinden dolayı depresyona karşı etkilidir. A vitamini bakımından zengindir. Bu sayede ağız boşluğu ve akciğer kanserine yakalanma riskini düşürür. İçeriğinde bulunan K vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Fesleğen suyu, mantar gibi deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Demir, manganez, potasyum ve bakır mineralleri bakımından zengindir. Böcek ve arı ısırıklarında fesleğen suyu tedavi amaçlı kullanılabilir. Grip, astım, bronşit hastalıklarına iyi geldiği bilinen etkilerindendir. Ayrıca yaprakları ve çiçekli dallarından, su buharı distilasyonuyla % 2’ye varan oranlarda uçucu yağ elde edilir. Bitkinin uçucu yağı yaygın bir şekilde,  kozmetik, parfüm, aromaterapi, geleneksel tıp alanında ve gıda aroması olarak kullanılmaktadır.

            Kendine has aroması ve kokusu ile İspir reyhanı yerel pazarda oldukça yoğun bir talep görmektedir. Uzun yıllardan beri yetiştiricilik yapılan mahallelerde üreticilerimizle yaptığımız görüşmeler neticesinde, yörede ciddi bir potansiyel olduğu tespit edilmiş olup daha da fazla alanda üretim yapılabileceği öngörülmektedir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.