Her boyayı boyadık, bir kaldı fıstıki yeşil!

Hizmetlerde önceliği belirlemek sözü, ilk bakışta basit bir ifade gibi gelebilir, ancak vatandaşın refahı için olmazsa olmazdır. Hangi hizmetin hangi sırayla yapılacağını belirlemek, vatandaşın beklentilerini tespit etmek, onların mutluluğu açısından önemlidir.

 

Erzurum’da bu gün başlayan ve 27 Ağustosa kadar devam edecek olan Kültür Yolu Festivali, öncelikli bir hizmet midir? Bu etkinliklerin bütçesi ne kadardır? Bu bütçeyle vatandaşın öncelikli beklentilerinin ne kadarı karşılanabilir? Bu sorular bir kenarda dursun.

 

Erzurum’da işsizlik ve buna bağlı olarak yaşanan göç ortada. Erzurum’un nüfusu işsizliğe bağlı göç nedeniyle her geçen gün eriyor. Bir önceki yıla göre şehirden 7 bin 139 kişi göç etmiş.

 

Deprem kuşağı üzerinde kurulu şehirde, yapı stokunun durumu ortada, çok ciddi bir kentsel dönüşümün başlaması gerekiyor. Merkezinden köylerine hemen her yerde kentsel dönüşüm şart. Bunun için ciddi bütçe ve planlama gerekiyor. İstanbul için başlatılan kentsel dönüşüm yapmak isteyen vatandaşa devlet yarısı bizden diyor, Erzurum içinde böyle bir uygulamanın başlatılması ve hem vatandaşın imkanlarının hem devletin imkanlarının seferber edilmesi gerekiyor.

 

Şehrin eğitimdeki sıralaması ortada 58. Sıradayız. Erzurum’da 80 bin kişi eğitimsiz, 153 bin kişi ilkokul mezunu, Üniversite mezunu olanların sayısı sadece 87 bin kişi. 746 bin kişilik nüfusta sadece 87 bin kişi üniversite mezunu.  Hala onlarca devlet okulunda sınıf mevcutları 30 kişinin üzerinde.

 

Erzurum 6 ay kışla mücadele eden bir şehir. Yıllardır doğal gaz indirimi bekliyor, ancak ne yazık ki doğal gazı en pahalı kullanan illerden biriyiz. Bir çok kez teklif edildi, devlet en azından kış aylarında doğalgazdan KDV almasın diye, ancak hep bütçe yetersizliği edeniyle reddedildi. 

 

Esnaf BAĞKUR piriminim ödemekte zorlanıyor, Köylü girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle üretim yapamıyor.

 

Erzurum’da sanayiden söz etmek oldukça zor. ETSO Başkanı Saim Özakalın, adeta kendini paralıyor, Erzurum 6. Teşvik Bölgesine alınsın diye.   

 

Elimizde kalan bir Kış turizmi var, oda uçak seferlerindeki yetersizlik nedeniyle beklenen sonuçları vermiyor. Erzurum’a sefer sayıları son derece yetersiz.

Neyse yazmaya devam etsek onlarca öncelikli sorundan bahsedebiliriz. Bütün bu koşullar altında Erzurum’da Palandöken Kültür Yolu Festivali yapılıyor. Ciddi bütçeler 9 günlük etkinlik için harcanıyor. Sakın yanlış anlaşılmasın, ne sanatsal etkinliklere ne de kültürel etkinliklere karşı değilim. Elbette son derece önemlidir. Ancak zamanlama öncelik işin içine girdiğinde Dadaşların önceliği Merve Özbey’i dinlemek midir? Ya da Ali Şan’ı.

 

Kaldı ki bir şehirde kültürel ve sanatsal bir etkinlik yapacaksınız, vatandaşa bir sormak gerekmez mi, kimi dinlemek istiyorsunuz diye? Bununla ilgili bir komisyon oluşturulamaz mıydı?  

Hal böyle olunca bize de “Her kuşu tuttuk bir leylek kaldı…” demek kalıyor. Ne diyelim Kültür yolu Festivali hayırlı olsun ya da “ Olduysa mübarek olsun!”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.