YAŞAM Haber Girişi : 13 Nisan 2018 12:51

Hadi Atalar: Söz konusu Erzurum ise gerisi teferruattır!

Hadi Atalar: Söz konusu Erzurum ise gerisi teferruattır!
İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı A. Hadi Atalar ile Erzurum'u konuştuk.

İstanbul özel sayımız için İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı A. Hadi Atalar ile vakfın Kadıköy’de bulunan merkezinde buluştuk, Erzurum ve İstanbul’daki Erzurumlular ve tabii ki B.B. Erzurumspor üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. 

Vakfın 2011-2014 yılları arasında başkanlığını yapan ve “kısa bir mola”nın ardından yeniden başkanlığa seçilen A. Hadi Atalar, göreve gelir gelmez yaptığı farklı çıkışlarla dikkat çekiyor. Son olarak Erzurum uçak fiyatlarının pahalılığına yönelik açıklamasıyla ses getiren Atalar ile Erzurum’a yapmayı düşündüğü yatırımını da konuştuk...

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan, söyleşimizle sizleri başbaşa bırakalım... 

 

ERKHABER - Hadi Bey başarılı çalışmalarınızla dikkat çekiyorsunuz. Özellikle sömestr tatilinde uçak fiyatlarının yüksek olması ile ilgili yaptığınız açıklamalar çok önemliydi. Neler söyleyeceksiniz?

A.HADİ ATALAR - Zaman içerisinde uçak firmalarının değişik fiyat uygulamaları yaptığını gördük. Uçak fiyatlarının pahalılığı konusunda hemşerilerimiz bu konuyu dile getirmemiz için bizden talepte bulundular. Bizde gerekli açıklamalar yaptık. Sizlerin de desteğiyle geniş kitlelere sesimizi duyurduk. Sömestr tatilinde zaten yoğunluk olduğunu biliyoruz. Yalnız Palandöken’e eşdeğer, hatta Palandöken’den tesisleri kat kat az olan illerde bu uygulamalara rastlamadık. Bunun en bariz örneği Kayseri. O gün itibariyle bir araştırma yaptık Kayseri’ye uçak bileti fiyatları 120 TL. Tabi bütçeye göre ucuz olan yerler tercih ediliyor. Gelen geri dönüşlerden gördük ki sesimiz istediğimiz yerlere ulaşmış. Siyaseten de bunun üzerinde durulmuştu. Bilemiyoruz THY’nin belli bir kar marjı mı var? O fiyatın altına mı düşemiyor? Biz bunun araştırılmasını istedik. 

ERKHABER - Efendim biraz vakıftan bahsedelim. Vakıfta çalışmalarınız nasıl gidiyor. Bildiğimiz kadarıyla İstanbul’da birde birleşme çabası yani bir çatı oluşturma çabası var. Bize biraz bahseder misiniz?

A.HADİ ATALAR - Malumunuz ben 2011’de başkandım. Üyelerimiz teveccüh gösterdiler 2017’de bir daha geldik. Bu dönemde tecrübe de kazanmış olduk. 30 yıldır bu vakfın içinde olan biri olarak vakfı iyi tanıyorum. Yeni yönetimde gençlere yer verdik. Çalışma kapasitemiz arttı. Daha sıcak ilişkilerimiz oluştu. Bu vakıfta bizim yaptığımız en iyi işlerin başında öğrenci okutmak geliyor. Biz bunu çok önemsiyoruz. 2017 öğrenciye burs veriyoruz. Aylık 250 TL. Burs ücretlerini vakfımızda dağıtıyoruz. Bunun nedeni ise öğrencileri vakıftan kopartmamaya gayret gösteriyoruz. Bu 217 kişinin İstanbul’da birbirleriyle bağı kopmasın istiyoruz. Bursları dağıttığımız gün bir kahvaltı veya bir yemek düzenleyerek bir araya geliyoruz.  Ayrıca 217 öğrenci ve yönetim kurulu üyeleri olarak bir whatshap grubu kurduk. Buradan onlara makaleler gönderiyoruz. Erzurum’u unutmasınlar diye. Bir başka önem verdiğimiz proje ise akademisyenlerimizle halkımızı buluşturuyoruz. İşadamlarıyla halkımızı buluşturuyoruz. Başarılı spor adamlarıyla halkımızı buluşturuyoruz. Mesela 2017’nin en başarılı futbol takımı olan Beşiktaş’ın değerli başkanı Fikret Orman’ı davet ettik. İnşallah gelecekler. Yardımlaşmalarımız oluyor. Bazen insanların acil olan ihtiyaçlarını gideriyoruz. Hayır seven kişilerle bu işleri konuşuyoruz. Bu işlere devam edeceğiz. 

 

“KONFEDERASYON OLUŞUMUNU DESTEKLİYORUZ, ANCAK...”

ERKHABER - İstanbul’da ki derneklerin birleştirilmesi söz konusu mu? Bir konfederasyon oluşturuluyor bildiğimiz kadarıyla? 

A.HADİ ATALAR -  Arkadaşlar bize de ziyarete gelmişlerdi. Güzel bir düşünce. Hayırlısı olur dedik. Ama biliyorsunuz vakıflar aynı tüzüğe dahil değildirler. Bizde onları desteklediğimizi söyledik. Çok iyi düşünülmesi gereken bir konu. Bir araya toplanamamamızın nedeni ise İstanbul gibi metropol bir şehirde yaşıyoruz. Her geçen gün büyüyen bir şehir. Mesafeler çok uzak. Bazen saatler uymuyor. Ama bu çalışmanın da inşallah yararlı olacağına inanıyorum. 

ERKHABER -  Evet siz 12 Mart’la ilgili Erzurum’da bir etkinlik planlıyordunuz ama malum Türkiye’nin Afrin’de terör operasyonu gerçekleştirmesi nedeniyle bunu iptal ettiniz. Ondan da biraz bahsedelim?

A.HADİ ATALAR - Biz her sene 12 Mart’ı değişik bir konsepte yapıyorduk. Bu sene 100’ncü yıl olması münasebetiyle bu yılda Erzurum’da yapalım istedik.  Zaten bu sözü Erzurumlulara söz vermiştik. Hem de Erzurumlularla gurbetteki Erzurumluları buluşturalım dedik. Bir anlamda sıla-ı rahim olsun hem de muhabbetten ötürü bir sıcaklık meydana gelsin. Biletlerimizi almıştık. Yalnız Türkiye’nin konjöktüründe bu Afrin olayı şehitlerimizin gelmesi bizi düşündürdü. Bizde hemşerilerimizden izin alarak, onlarla görüşerek inşallah ileriki bir dönemde Türkiye’nin daha iyi şartlarında, şehitlerin gelmediği bir ortamda bu geceyi yapacağız. Hiç bir şeyimizi iptal etmedik. Yani sanatçılarımızla da olan anlaşmalarımız duruyor, ileri bir tarihte yine bunu yapacağız.

“İŞADAMI OLARAK ŞEHRİME YATIRIM YAPMAK İSTİYORUM, YER TALEBİM VAR”

ERKHABER - İstanbul’dan Erzurum’a baktığınızda ekonomik anlamda soruyorum. Manzarayı nasıl görüyorsunuz?

A.HADİ ATALAR -  Ben Erzurum’dan İstanbul’a geldiğim zaman ticaretle uğraşan bir ailenin çocuğuydum. Ama geldik, gördük ki, bizim Erzurum’da ki ticaretimiz burada pek geçerli değil. Ticaret anlamında öğrendiğimiz her neyse az öğrenmişiz. Biz burada ticarete tekrar sıfırdan başladık. Emeğimizin karşılığını da almışızdır. 

Ticaretin mutfağından başlayıp kar marjına kadar çek edersek Erzurum’da ticaret yavaş, yanlış. Bir Erzurum’a her geldiğimizde buraya bir şeyler yapmamız lazım diyerek teklif ettik. 4-5 senedir de bunu gündeme getiriyorum. Erzurum’a getireceğimiz şeylerinde katma değeri yüksek. Hem bizim açımızdan katma değer katması lazım hem de Erzurumluya bir alan açması lazım. Bundan 6 ay önce hem Vali Bey’den hem de Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’den kendim için bir yer istedim ama  herhalde devlet yapılanmasındaki durumdun ötürü biraz ertelendi. Biz bir üretici firmayız. Bizim yatırımımız Erzurum’a çok şey katacak. İstihdama büyük destek vereceğiz. Üretim yapacağım. Yeter ki bana firmamın katma değerini yükseltecek bir yer verilsin. Sağ olsun Sekmen başkanım tabi dedi ama, onun da elinde olmayan nedenle iş yavaşladı. Burudaki gördüklerimizi, tecrübelerimizi Erzurum’a götürmek için yola çıkmıştık. Biz başlatırsak çocuklarımız devam eder diye düşünüyorum. Ben Erzurum’u çok seviyorum. Başkan olmadan da Erzurum’a çok sık gelmişimdir. İşim olursa benim açımdan da iyi olur diyorum.  Ben parayla aldığım yeri götürdüm tekrar şehrime iade ettim. Bana “3 bin kişi çalışacak” dediler. “Söz konusu Erzurum ise gerisi teferruattır” dedik ve yerimizi verdik. Benden sonra götürdü Çip Fabrikası kurulacak diye birine verdiler. Olmadı, yıktı, yaktı, sattılar. Ben OSB’nin girişindeki yeri, yani camlı binayı istedim. Parasıyla hem de. 3-4 ay içinde de hayata geçireceğim sözünü vermiştim.  Benim malımın katma değeri yüksek. O yüzden ben fabrikamın görünmesini isterim. Belki birkaç mamülle geleceğim ama ürün çeşitliliğini yükselteceğim. Yerin değerinden ziyade bize yakışması önemli. Ben her zaman varım.  Biz yine memleketimize gelmeye çalışacağız. 

 

ERKHABER -  Son olarak vermek istediğiniz mesajınız var mı?

A.HADİ ATALAR -  Ben Erzurumspor’un çok iyi yerlere gelmesini isterim. Çünkü bizim konuştuğumuz katma değerin taşıyacak bir marka değeri var. Erzurumspor’da kafalar bir olacak ve bu takım Süper Lig’e çıkacak diyeceğiz. Biraz daha dirayetli başkanlar lazım. Yönetimin biraz daha sivilleşmesi lazım. Biz takımımıza her zaman talibiz. Belediye ismini kesinlikle küçümsemiyorum ama her kesimin sahiplenmesi için isminin tekrar Erzurumspor olması lazım. 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.