YAŞAM Haber Girişi : 08 Nisan 2023 12:45

Erzurum Nisan ayında beyaza büründü

Erzurum Nisan ayında beyaza büründü
Erzurum'a sahur vaktinde yağan kar, herkesi şaşırttı. Bu kar yağışı halk arasında koca karı karları olarak biliiniyor.

Sabah uyandıklarında kar sürprizi ile karşılaşan Erzurumlular, " bu kara eskiler Leyleğin karı diyorlarmış. Daha eski hesaba göre camış kıran karı var." dediler. 

 

 

Neredeyse nisan ayının ortalarına gelinmiş olmasına rağmen, kış bir türlü şehri terketmiyor. Sahur vaktinde yağan şiddetli karla güne uyanan Erzurum yineden beyaza büründü. 

 

Şehirde koca karı karları olarak bilinen yağışlar, nisan ayının sonuna kadar devam ediyor. Baharın ikinci ayı olan nisan ayına halk arasında abrıl deniliyor. Eski hesap abrılın beşinde yeni hesap on sekizinde yine bir fırtına oluyor. Eskiler şöyle bir dörtlük söylerler. “korkma Martın kışından, kork abrılın beşinden, camışı ayırır eşinden”.

 

 

Erzurumlular bu yağan karın " Leyleğin karı " olduğunu daha "camış kıran" soğuklarının yaşanmadığını söylediler. 

 

 

Abrıl Beşi Fırtınası: Abrıl ayının 5. gününde (18 Nisan) görülen sayılı fırtınadır. Çok şiddetli soğuk olur. Halk: Sakın abril beşinden camızı ayırır eşinden!” diyerek bilmeyenleri bu fırtınaya karşı uyarır. ( camış kıran soğukları ) 

 

Sitte Sevr: Rumi Takvim’e göre Abrıl ayının 7. günü ile 12. günü ( 20-25 nisan) arasında 6 gün süren sayılı fırtınadır. Bu fırtına “Sitte Sevir, her saati bir devir” deyimiyle, bir anı bir anını tutmayan zaman dilimi şeklinde tanımlanır. Bu soğuklara Arapça’da “Boğa” anlamına gelen “Sevr” sözcüğünden dolayı boğa soğukları da denir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.