SİYASET Haber Girişi : 06 Aralık 2022 16:28

ERZURUM İKİNCİ YÜZYIL VİZYONUNDA HAK ETTİĞİNİ ALMALI

ERZURUM İKİNCİ YÜZYIL VİZYONUNDA HAK ETTİĞİNİ ALMALI
CHP’li Serhat Can Eş “ Kadim şehir Erzurum’da ikinci yüzyıl için vizyon belgesini hazırlamalı.” dedi.

CHP’li Serhat Can Eş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı ikinci yüz yıl vizyonunun son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, “ Kadim şehir Erzurum’da ikinci yüzyıl için vizyon belgesini hazırlamalı.” dedi.

 

 

 

Türkiye’nin ilk yüzyılında Erzurum’un hak ettiği yatırımları alamadığını belirten Serhat Can Eş, “ Şehir olarak ikinci yüzyıl vizyonunda, bizde bir vizyon belgesi hazırlayarak, kendimizi konumlandırmalıyız.” dedi.

 

 

Bu noktada CHP İl ve ilçe örgütleriyle, Genel Merkez tarafından kurulan Doğu Masası temsilcileriyle, sürekli istişarelerde bulunulduğunu belirten Can Eş, “ Erzurum’un tarih boyunca ürettiği, biriktirdiği şehre kimliğini kazandıran, doğal, tarihi, kültürel ve fiziksel mirasını, Türkiye’nin ilk yüz yılında yeteri derecede ön plana çıkaramadık. Hak ettiğimiz yatırımları ne yazık ki alamadık. Şehri yönetenlerin temel görevi yönettikleri şehrin marka değerlerini yükselterek, hem ülke çapında hem de küresel piyasada şehrin pazarlamasını yapmakken, bundan çok uzak bir görüntü sergilediler. Kent kültürünü adeta hiçe sayan kentsel dönüşüm politikalarıyla müteahhitlik yapmaktan bir adım öteye gidemediler.

 

 

 

Erzurum her geçen gün nüfusu eriyen, nitelikli insanların göçüp gittiği bir şehir haline geldi. Palandöken Dağı, Tortum Şelalesi,  Hınıs kanyonları, Şenkaya Yaylaları, İspir’de Kaçkar dağı, Çoruh nehri gibi doğal güzelliklerin hiç biri tam manasıyla turizme kazandırılamadı.

 

 

Öte yandan tarihi mirasımız Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Üç Kümbetler, Ulu Cami, Lala Paşa Cami, Rüstem Paşa Bedesteni, Öşvank Kilisesi, gibi tarihi değerlerimizle adeta bir açık hava müzesiyiz, ancak şehre ekonomik katkısı neredeyse yok denecek düzeyde.

 

 

 

2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı 15 şehirde Turizmde marka şehirler projesi başlattı. Amasya, Bursa, Edirne, Hatay, Gaziantep, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Çorum marka şehir ilan edildi. Bu şehirlerde,  şehir turizminin canlandırılması için Paris, Londra, Montreal ve Prag örnek alınarak, yeni yatırımlar çeşitli organizasyonlar yapıldı. Bu şehirler arasında ne yazık ki Erzurum yok. Sivas var, Çorum var ancak, medeniyetlerin beşiği olan, turizm potansiyeli çok yüksek olan Erzurum yok. Bu Erzurumlu siyasilerin başarısızlığıdır, iş bilmezlikleridir, yaşadıkları şehre ne denli yabancılaştıklarının bir göstergesidir.  

 

 

 

Şehrin adeta dört bir tarafından termal sular fışkırıyor. Birkaç küçük çaplı kaplıca dışında bu güne kadar ne yapıldı, bilen duyanınız var mı? Her seçim dönemi milletvekili adayları, bol keseden vaatler verip, Erzurum’u turizm şehri yapacağız, termali böyle değerlendireceğiz diyerek yıllarca sizlerden oy aldılar.

 

 

Erzurum’a yüksek hızlı tren gelecekti hani nerede? Bırakın yüksek hızlı treni, hızlı tren bile henüz programa alınmadı. 10 yıldır bitirilemeyen Kırık ve Dallı Kavak tünellerine ne dersiniz.  Ya şehir merkezine hafif raylı sistem yaparak ulaşımı rahatlatacaklarını iddia edenler, nerede hafif raylı sistem?   

 

 

2011’de yapılan, bu gün gelinen noktada ne sporcuların yetişmesine katkı sağlayan, Nede şehre turizm anlamında katma değer sağlayabilen, Universiade yatırımları dışında ne yapıldı? Allah aşkına söyleyin. Atlama kulelerinde bırakın organizasyon yapılmasını, takımlar antrenman bile yapamıyor.

 

 

Hani Erzurum tarım ve hayvancılık kentiydi? Yıllarca bu sloganın arkasına sığındılar. Yetmişli yıllarda et ihraç eden Erzurum bu gün gelinen noktada, çağ kebabı yapabilmek için bile koyununu, kuzusunu dışarıdan getiren bir şehir haline geldi. Köylerde aile işletmeleri kalmadı. Uygulanan yanlış tarım politikalarıyla ne hayvancılık kaldı, ne tarım. Ancak her seçim dönemi size ne anlattılar, Erzurum’u böyle uçuracağız, tarımla böyle kalkınacağız, deyip durdular.

 

 

 

Hani Erzurum’u sanayi kenti yapacaklardı. Erzurum Tekstil üretiminin merkezi olacaktı, Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi kurulacaktı, Hayvancılığa dayalı OSB’ler yapılacaktı. Hatırlayın bu vaatleri, hatta o kadar ileri götürdüler ki vaatlerini güya yerli otomobilin, şarj üniteleri bile Erzurum’da yapılacaktı. Hani nerede? Bir gidin görün Hasankale yolundaki 2. Organize Sanayi Bölgesinin halini. Harpten çıkmış gibi. Yıkılmış fabrikalar, üretimi durmuş tesisler. Devletin trilyonları nasıl heba edilmiş gidin bir görün.

 

 

Güneydoğu GAP projesiyle adeta abat oldu, hani Erzurum’un da bir DAP projesi vardı. Bir yetkili çıkıp bana, DAP projesi sayesinde Erzurum’da şunlar yapıldı diyebilir mi?

 

 

Hep laf, hep vaat, ortada ne var?

 

 

Bu şehrin iktidar partisi il başkanı, kameraların önünde itiraf etmedi mi? Malatya başardı biz başaramadık diye. biz Malatya'dan çok ilerdeydik, ancak bu gün gelinen noktada, Malatya bizi fersah fersah geçti diye. 

 

Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Ancak artık yeter! Erzurum olarak Türkiye’nin ikinci yüzyıl vizyonunda bizde kendi vizyon belgemizi hazırlamalıyız. Atatürk Üniversitesi’nden çok kıymetli hocalarımızla Erzurum’u çalışıyoruz. Neler yapılabileceğini, potansiyellerini, çıkarıyoruz. Bu doğrultuda biz de vizyon projelerimizi seçim süreci boyunca bir bir açıklayacağız.

 

 

 

Yeter ki Erzurumlu bize destek olsun. İl Başkanımız Suat Dülger’in kullandığı bir ifade var; “ Bir defalık bize ödünç bir oy verin. Beş yılın sonunda başaramamışsak, bir daha bize oy vermeyin” diye.

 

 

Sizleri boş vaatlerde oyalayan, seçim günü oylarınızı alıp, sizleri bir daha hatırlamayanlardan hakkınızı sorun." dedi. 

  

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.