SİYASET Haber Girişi : 17 Ağustos 2022 14:20

Erzurum’da GES yapanlar mağdur oldu

Erzurum’da GES yapanlar mağdur oldu
İYİ Parti Yakutiye İlçe Başkanı Fatih Güneyin, Erzurum’da GES yapanların mağduriyetini dile getirdi.

İYİ Parti Yakutiye İlçe Başkanı Fatih Güneyin, Erzurum’da GES yapanların mağduriyetini dile getirdi. Güneyin, “ Bu vatandaşların suçu devlete güvenmek. Devlet vatandaşına verdiği hakkı geri alamaz.” dedi.

 

 

 

2019 yılında çıkan bir kanunla, Devletin vatandaşa fabrikanızın, işyerinizin, çatısına, binanıza, Güneş Enerji Sistemi ( GES ) yaparsanız, ürettiğiniz enerjiyi ben alacağım Resmi Gazetede duyurduğunu belirten Güneyin, “ Bu gün Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, yaptığı yeni düzenlemeyle artık ürettiğiniz elektriği almayacağım diyor. Devlete güvenip, bu yatırımı yapan onlarca insan mağduriyet yaşıyor. Kredi kullanarak GES yatırımı yapanlar, nasılsa elektriği devlete satacağım, kredileri devletten alacağımla öderim diye düşünmüş, ve mağdur olmuştur.” dedi.

 

 

 

Güneyin, verilen hakkın geri alınamayacağına vurgu yaparak, 2019’daki düzenlemeye güvenerek yatırım yapan işletmelerin iflas edeceğini hatırlattı. Güneyin, " Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 4 Ağustos günü Resmi Gazete'de yayınlanan kurul kararında, üretilen ihtiyaç fazlası elektriğin artık satılamayacağı kaydedildi. İşletmelerin ancak kendi tükettikleri kadar elektrik miktarını satabilecekleri, sisteme verilen artan elektriğin ise Elektrik Piyasası Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) bedelsiz olarak hibe edileceği kararda yer aldı. Zorunlu hibe olur mu? Bunu hangi vicdan kabul eder?" dedi. 

 

İYİ Parti Yakutiye İlçe Başkanı Fatih Güneyin “Bu işletmelere 10 yıllık alım garantisi verilmişti. Çıkan karar ile hayalleri ve gelecekleri mahvoldu, kahroldular. Yatırımcı bankadan kredi aldı, başkalarından para aldı, arazi satıp yatırım yaptı. Birçok GES santraline sahip firmanın kendi tüketimi fazla değil. Yatırım amaçlı tesis kurdu. AKP hükümeti verdiği sözü tutmuyor. 10 yıllık sözleşme yapıyor, maç oynanırken kural değiştiriyor.Devlet Çizdim Oynamıyorum diyemez" dedi. 

 

 

 

Güneyin şunları söyledi;  “ EPDK, şu andan itibaren kurulan işletmeler için böyle bir düzenleme yapabilir, ancak düzenlemeyi geçmişe yönelik işletemez. Vatandaş devletine güvendi diye mağdur edilemez. İYİ Parti olarak konunun takipçisi olacağız. Bu durum sadece Erzurum’da değil tüm ülkede mağdurlar yaratmıştır. Kaldı ki enerjide dışa bağımlı olan bir ülkede, vatandaşının9 ürettiği elektriği almama kararı hangi izanla izah edilebilir anlamak mümkün değil.” dedi.   

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • ali kılıç 17 Ağustos 2022 16:17

    Erzincan ilinde tarım ve hayvancılık yapıyorum. 120 adet büyükbaş hayvan çiftliğini tkdk projesi ile yaptım. 5 yıllık süren zor şartlarla bu hale geldik. Sıkıntılarımız büyük ve günden güne kapasitemiz düşüyor. Elimizde var olan hayvanlarımızı satıyoruz. Hayvanların beslenmesi için yem almak ,hayvanların sağlık problemleri için veteriner ücreti ödemek, hayvanların bakımı için çalışan işçi ücretini ödemek, makine ekipmanların çalışması için mazot almak çok zor ve bu zor şartlarla üretime devam ediyoruz. Maliyetler yüksek süt ucuz kurtarmıyor. Tkdk destekli 400 kw ges projesi yaptım ve projem onaylandı. Projeye harcadığım maaliyetimiz çok yüksek fakat çıkan bu kararla mağdur olduk. Amacımız Onaylanan ges projesinden hayvancılığı daha iyi ve daha kaliteli yapmaktır. İşletme olarak yan gelirimiz düşük. Çiftliğe 10.000 tl elektrik faturası ödüyorum. 6 trilyon yatırımla bunun altından nasıl kalkacağım. Bunun ödemesini yapmak için ziraat bankasından kredi kullanacağım ya da işletmede var olan hayvanları satmak zorunda kalacağım. Benim gibi birçok kişi aynı durumdadır. Tkdk dan geçen projelerin uygulama şekli böyle olunca kimse yapmaz ve yapamaz. Bana ne olacak düşüncesiyle Avrupa birliğine geri gidecek. Ekonomiye katkıda bulunacak bu insanlara yazık günah ve böyle bir durum vardıysa neden bize izin verildi. Belgelerimizin izni konusunda sizin resmi kurumlarınızla istişare halinde gerekli yazışmalar yapılarak izin belgeleri alınarak hazır hale getirildi. Bu karar yatırımcılara daha önceden bildirilseydi daha etik olurdu ve yatırımcıların da böyle bir masrafı olmazdı. Benim naçizhane tavsiyem ges uygulaması yapanlara yatırım yaptıkça üretim devam edecek kararının alınması ve tarım ve hayvancılığın daha çok yapılmasıdır. Alınacak yeni bir karala mağdur olan yatırımcıların mağduriyeti giderilir ve tarım ve hayvancılık ileri seviyede yapılır. Saygılarımla İyi çalışmalar diliyorum.