EKONOMİ Haber Girişi : 27 Haziran 2019 12:51

ERZURUM’DA EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞİYOR

ERZURUM’DA EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞİYOR
Gözlerimizi kapatıp, kulağımızın üstüne yatmakla kriz ortadan kalkmıyor. Kabul etseniz de etmeseniz de Erzurum’da çok ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyor.

Ticaret Odası’nın, Esnaf Odası’nın verilerine bakarsanız bunu sizde çok rahat görebilirsiniz. 2019 yılında kaç kişi Esnaf Odası'ndan kayıt sildirmiş, Ticaret Odası’nda şirket kapatan kaç kişi var görebilirsiniz.



 Sokağa çıkıp esnafla bir sohbet edin bakın size neler anlatıyor. Erzurum’da ticaret neredeyse bitme noktasına geldi.


 

Erzurum’un köklü tüccarları kredi cenderesinde, boğulmamak için çaba sarf ediyor. İş adamlarının yüzde altmışından fazlası bankalara borçlu. Çeki yazılanı mı dersiniz, kredilerini ödeyemediği için malları satışa çıkarana mı dersiniz, hepsi mevcut.


 

Adliyedeki icra dosyalarının sayısını biliyor musunuz?


 

Erzurum’da lokomotif sektör diyebileceğimiz inşaat sektörünün hali içler acısı. Sorun bakalım belediyelere kaç firma yeni ruhsat başvurusunda bulunmuş. Bulutlar İnşaat dışında çalışan, inşaat firması neredeyse yok. Yeni imara açılan yerleri bir gezin bakalım yükselen bir tane yapı görebiliyor musunuz?



 

Cumhuriyet Caddesini bir gün bir baştan diğer başa dolaşın tebessüm eden bir tane esnaf göremezsiniz, yada Taşmağazalar’a bir gidin.


 

İnsanlar ümitlerini kaybetmiş, yarını göremiyor, bir çoğu borç cenderesinde…


 

İşsizlik almış başını gidiyor. Gençler işsiz, gelecekten de beklentileri yok…


 

En tehlikelisi de bu insanların yarına yönelik umutlarını yitirmesi…


 

Peki ne olacak?

 


Bu durum biraz daha böyle devam ederse, Erzurum’un sosyolojik yapısı yavaş yavaş bozulacak. Asayiş olaylarında artışlar yaşanacak. Göç daha da artacak. Nitelikli insanlarımızı, yanında yüzlerce kişi çalıştıran firmalarımızı kaybedeceğiz.



Erzurum’da bütün bu gelişmeler yaşanırken, siyaset kurumu ne yapıyor? Bu şehrin seçilmiş, milletvekilleri, Belediye Başkanları, Bürokratları, Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri, Gazetecileri ne yapıyorlar? 

Ben söyleyeyim, kimsenin kılını kıpırdattığı yok.



 

Hâlbuki bir an önce Erzurum bu krizi nasıl atlatır, en az hasarla bu işten nasıl çıkarız, bir masa etrafında oturup, kafa yormamız lazım. Bu işle ilgili STK’lar öncülüğünde çalıştaylar düzenlenmeli.  Raporlar hazırlanmalı. Talepler sıralanmalı. Siyasiler atılacak somut adımları takip etmeli. İnsanlara umut verecek bir sinerji oluşturulmalı. Herkes taşın altına elini koymalı… Ama bunun için önce Erzurum’da ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını herkes kabul etmeli.



 

Gözlerimizi kapatıp, kulağımızın üstüne yatmakla kriz ortadan kalkmıyor. Kabul etseniz de etmeseniz de Erzurum’da çok ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyor ve her geçen gün bu kriz derinleşiyor…

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Zafer şişeci 01 Ocak 1970 02:00

    Her şeyi cok güzel anlatmışsın da kime anlatıyorsunuz birde inin mumcu cad elektrikçilere bakın hepsi kapı önünde oturuyor kaç esnaf borç batağı içinde kaç esnaf kapattı nerde sectiğmiz millet vekillerimiz

  • Adınız Soyadınız 01 Ocak 1970 02:00

    Yazmış olduğunuz bu makaleye tüm kalbimle katılıyorum maalesef ekonomik anlamda herşey alt üst olmuş durumda üstüne üstlük birde ağır şartlarında yaşam savaşı veriyor bu memleket insanı devlet büyüklerinden bu zor şartlar altında yaşayan insanlarımıza acilen çözüm bulmalarını umuyor ve temenni ediyorum vatan nöbeti sadece sınır boylarında vatanı beklemek değilidir bizde bu vatanı her türlü zor şartlar altında yaşayan insanlarımıza acilen çözüm bulmalarını umuyor ve temenni ediyorum sosyo ve ekonomik sorunların bir an önce çözülmesini temenni ediyorum