EKONOMİ Düzenleme Tarihi : 10 Kasım 2020 14:09 Haber Girişi : 10 Kasım 2020 14:16

ERZURUM'DA DOKUNUP, JAPONYA'YA SATILIYOR

ERZURUM'DA DOKUNUP, JAPONYA'YA SATILIYOR
Japonya’dan 20 bin dolarlık sipariş. Olurlu kadınlar Karnavas baş örtülerini Japonlar için dokuyacak.

Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı köyünde dokunan bir tür pamuklu dokuma olan Karnavas bezinin Japonya’ya ihraç etmek için Olur Kaymakamlığına numune olarak 20 bin dolarlık sipariş verildi. 

 

 

 


Olur Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Merkezi Tarafından 40 kadının dokuduğu Karnavas bezinden yapılan baş örtüsü, seccade, şal, el çantası, sırt çantası cüzdan ve buzdolabı örtüsü gibi ürünlerden Japonya’ya ihracat etmek için numune ürünler dokutup Kars MÜSİAD Dışişleri Sorumlusu işadamı Ali Uçum tarafından Japonya’ya götürülecek.

 

 


Japon pazarında istenilen ürünlere yoğunlaşıp dokuma ona göre yapılacak. Olur ve mahallelerinde çok sayıda kadına iş imkanı sağlanacak.
 


Halk Eğitim merkezinde kursiyer öğrenci Ayşe Acar , “Kursumuzda yapmış olduğumuz ürünlerimiz yurt dışına ihracat olacak. Bu yüzden çok mutluyuz hem hanımlar için hem de bizler için iş kapısı oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

 

 


Kursiyer Yurdagül Bektaş, “Karnavas başörtüsü dokuyoruz. Bizlere bu imkanı sağlayan herkese çok teşekkür ederim” dedi.

 

 

 

Karnavas Bezi
Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı köyünde dokunan bir tür pamuklu dokuma olan Karnavas bezi aslında adı geçen köyün eski adını taşımaktadır. Karnavas bezi genelde kadınların dış örtü bezi olarak kullandığı bir dokuma olmakla birlikte, dekorasyon amaçlı örtüler ve mefruşat ürünü olarak da kullanılmaktadır. Bezayağı örgü ile dokunan Karnavas bezi, yöre halkının ifadesine göre yaklaşık olarak ikiyüzelli yıldan beri dokunmaktadır. Daha önceleri el tezgahında dokunan Karnavas bezi, zamanla sanayi tipi tezgahların çıkmasıyla üretimine bir süre ara vermek durumunda kalmıştır. Karnavas bezi dokumacılığı günümüze, kalan birkaç dokumacının gayretiyle gelebilmiştir. Son zamanlarda Kaymakamlık tarafından yürütülen bir proje ile yeni dokuma ustaları yetiştirilmiş ve yeni kurulan el tezgâhları ile dokumacılık tekrar canlandırılmıştır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.