Direniş...

İnsanoğlunun en asil duruşudur, direniş. Eğilmesini bekleyen herkese ve dayatılan her şeye… Başkaldırdığı zaman beşer, insandır. Olmaz, dediğinde tüm olurların kapısı aralanır. Tükendiğinde küllerinden yeniden doğar, bir Anka kuşu gibi… Ten’in varlığı ve yokluğu anlamını yitirir. Tin bakidir… Onu ebediyen var eden, o bir anlık karardır. Şimdi der, direnmenin zamanıdır...

Yaşamak direnmektir! gibi süslü cümleleri boş verin. Tam tersi, yaşamak uymakla daha mümkün… Kaderini sev! der büyük filozof, başka anlamda da olsa…Olumlamak mı yaşamı her durumda bile? Hayata bağlılık oysa ki çoğu zaman reddebildiğiniz kadardır. Tutkulu bir arzu, fedakârlığı da peşinden sürükler. Ne kadar istediğiniz, neleri gözden çıkartabildiğinizle ölçülür… Hiçbir şey kaybetmez, hiçbir şey istemeyen.
    

Direnebildiğin kadar cesur, direnebildiğin kadar özgürsündür. Kim bir kahramanı kıskanmaz? Ona öykünmez… Başkaldıran her insan, ardında yıldız tozları ile gezer. Bir peri masalıdır hayatları. Cömerttir kafasını kaldırana tabiat… Sessizce alkışlar onu. Yürekli olmak, daha baştan kazanmaktır.
    

Sokrates ve Bruno cellatlarından daha uzun yaşadı! Onları zehirleyip diri diri yakanı hatırlayan var mı? Hallacı Mansur’u,  Nesimi’yi işkence ile katledenler o gün bile lanetlendi… Lakin gönüllerde ve dillerde yaşayan hâlâ onlar… 
    

Direnmek, kazanmaktır. Hz. Musa Firavun zulmüne direndiği için kazandı. Hz. Peygamber Kureyş’in köhne yapısına kafa tuttuğu için galip geldi… Ne muzaffer bir komutan ne dahi bir devlet adamı, boyun eğerek büyümedi. Bilim insanları, sanatkârlar, filozoflar… İsimlerini tabiata, topluma ve tarihe direnerek ululaştırdı. 
    

İyi olmak, doğru durmak ya da güzel bulunmakla ilgili değildir direnmek. Efendi ile köleyi ayıran, iradeleridir. İcbar veya ikna edilmek teferruattır. Köle itiraz ettiğinde, tutsak kalsa da artık kölelik bitmiştir. Kabullenme, bedeni değil, aklı ve ruhu köleleştirir. Zincirleri asıl kıran, isyandır. Esarete, eşitsizliğe ve yokluğa isyandır…    
    

Ne varlık ne de yokluk kader olamaz. Zenginlik ve yoksulluk, bir yanılsamadan ibarettir. İnsanca yaşamak için kaynak da vardır emek de… Zengin oburdur, fakir iştahsız. Önündekini alırken bile sesi çıkmaz. Hak ettiğini bilmez. İtiraz etmek aklına gelmez. Direnmezse tek seçeneği vardır, artıklara rıza göstermek!
    

Kör ve aptalca bir tavır değildir direniş. Akıl ve ahlak yoksa ya saçmalar ya vicdanlarda mahkûm olursun. Eyleme geçmekse bir yarısı, kalanı haklı olmaktır. İtiraz başka bir haklı itirazı doğurmamalıdır. Kaos, direnişin asaletini ortadan kaldırır.
    

Kötü duruma direnme, belki daha iyi bir duruma geçmene sebep olmayacak… Lakin daha anlamlı bir hayatın olacağı kesin.
    

Ya evcil olacaksın ya vahşi! Ya güvenli fakat zincirli ya tekinsiz ama hür…
    

Hayat senin…

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.