KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 13 Aralık 2021 13:12

Bir kelimenin peşine düştü, 320 sayfalık bir eser oluştu

Bir kelimenin peşine düştü, 320 sayfalık bir eser oluştu
Dr. Sıtkı Yılmaz Kuşkay, Erzurum'da İngiliz Konsolosu Everet'e yapılan Ermeni suikastını kitaplaştırdı.

Erzurum geçmişten beri büyük devletlerin konsolosluklarının olduğu kadim bir şehir. Bu konu hakkında bir kitap hazırlamayı düşünen Araştırmacı Yazan Sıtkı Yılmaz Kuşkay, Litaratür araştırması yaparken, The Times gazetesinde yayınlanan bir haberin küpüründe geçen bir kelimenin peşine düştü ve ortaya 320 sayfalık bir kitap çıktı. 

 

 

Gazete Küpüründe, İngiltere Erzurum Konsolosu Everet'e bir cinayet girişimi olduğu yazıyordu. Bu cinayet girişiminin ne olduğunun peşine düşen kuşkay, tarihi gerçekleri belgeleri ile ortaya serdi. Olay bir cinayet girişimi değil, aslında Ermeniler tarafından tertip edilen bir suikasttı. 

 

 

 

 

 

Sadece türkiye'deki değil, İngiltere'deki arşivleri de tarayan Kuşkay, Everet'in günlüklerine ulaştı. Bu günlükler ve diğer arşiv belgeleri ortaya koydu ki İngilik Konsolosu başarısız bir suikasta maruz kalmıştı. Yıllarca Hem Osmanlı hükümetinin, hem de İngiltere devletinin cinayet olarak kayıtlara geçirdiği bu olayı kamuoyuna bir kitap haline getirerek Paylaşan Araştırmacı Yazar Sıtkı Yılmaz Kuşkay, Genel Yayın Yönetmenimiz Sinan Özçaylak'ı ziyaret ederek kitaplarını hediye etti. 

 

 

Kitabın oluşum süreci ile ilgili bilgiler veren Kuşkay, hazırlık aşamasının üç yıl sürdüğünü belirterek, kitabın yazım aşamasının da bir yılda tamamlandığı söyledi. Bu tarz araştırma kitaplarının tarihi gerçeklere ışık tuttuğunu belirten, Gazeteci Sinan Özçaylak, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.