GÜNDEM Haber Girişi : 24 Temmuz 2021 15:54

Bingöl: Basın, 'beşinci kol faaliyeti' değil 'dördüncü kuvvet'tir

Bingöl: Basın, 'beşinci kol faaliyeti' değil 'dördüncü kuvvet'tir
DEVA Partisi İl Başkanı Vahit Bingöl, Basın Bayramı'nı kutladı. Bingöl, '' Demokrasinin olmazsa olmazı basın, 'beşinci kol faaliyeti' değil 'dördüncü kuvvet'tir.''dedi.

ERZURUMEKSPRES - DEVA Partisi İl Başkanı Vahit Bingöl, Basın Bayramı'nı kutladı. Bingöl, '' Demokrasinin olmazsa olmazı basın, 'beşinci kol faaliyeti' değil 'dördüncü kuvvet'tir.''dedi.

 

Bingöl mesajında şu ifadelere yer verdi;

 

''24 Temmuz 1908, basında sansürün kaldırıldığı tarihtir. İkinci Meşrutiyet’in ilan edilmesinin ardından sansürün kaldırılmasıyla beraber Basın Bayramı kutlanmaya başlandı.

 

Demokrasilerde yasama, yürütme ve yargının ardından dördüncü kuvvet olarak basın gelmektedir. İkinci Meşrutiyet sonrası sansür kaldırılmasına karşın günümüzde basın-yayın dünyası üzerinde iktidarın ciddi anlamda baskı ve sansürü devam etmektedir.

 

Gazeteciler suikastlara kurban gitmekte, fikirleri beğenilmeyen medya çalışanları cezaevlerine atılmakta, gazetecilerin ‘sürekli basın kartı’ iptal edilmekte, sarı basın kartı verilmemektedir. İktidar eliyle gizli-açık sürekli sansür uygulanmaktadır. Beğenilmeyen haberler mahkeme kararlarıyla erişime kapatılmaktadır.

 

Şimdi ise yabancı vakıflardan maddi destek alan alternatif medya, 'beşinci kol' denerek baskı altına alınmaya çalışılmaktadır. 'Yerli ve milli' adı altında iktidarı eleştiren medya, kontrol altına alınmak istenmektedir. En temel hak olan eleştiri hakkı yok edilmek isteniyor.

 

Oysa demokrasinin olmazsa olmazı basın, 'beşinci kol faaliyeti' değil 'dördüncü kuvvet'tir. Kamu hizmeti gören medya, gerçeklerin ortaya çıkarılması, iktidarların denetlenmesi anlamında büyük bir görevi ifa etmektedir.

 

Mevcut iktidar ise her konuda olduğu gibi basın konusunda da tek seslilik olması için yoğun bir çabanın içerisindedir. İktidar, medyayı propaganda aygıtı olarak kullanmaktadır.

 

Atatürk’ün dediği gibi “Basın hürdür, sansür edilemez.” DEVA Partisi’nin ilkesi net, fikri açıktır: Özgür basın hayat kurtarır. Bu zor şartlar altında görevinin hakkını vermeye çalışan yerel ve ulusal medya çalışanlarının 24 Temmuz Basın Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Tüm basın emekçilerimize çalışmalarında başarılar diliyorum. Hayatını kaybeden gazetecilerimize de Allah’tan rahmet diliyorum.''

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.