GÜNDEM Haber Girişi : 01 Ağustos 2023 15:07

Başkan Sekmen'den çok sert Aşkale Çimento açıklaması: YARGILANACAKLAR!

Başkan Sekmen'den çok sert Aşkale Çimento açıklaması: YARGILANACAKLAR!
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, dün katıldığı bir TV programında Aşkale Çimento ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Sekmen'den çok sert Aşkale Çimento açıklaması: YARGILANACAKLAR!

ERZURUMEKSPRES - Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, dün katıldığı bir TV programında Aşkale Çimento ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Aşkale Çimento'nun yönetiminin üstlenen Lütfü Yücelik ve şirket CEO'su Fatih Yücelik'e sert sözlerle yüklenen Yücelik, "SANÇİM Çimento'yu 2014'ün sonlarında ÇİMSA 220 milyon dolara satın alıyor ama Rekabet Kurulu buna izin vermiyor. Kısa bir süre sonra Aşkale Çimento 295 milyon dolara burayı alıyor. Aradaki fark 75 milyon dolar! Sonrasında banka borcuna karşılık aynı yer 140 milyon dolara satılıyor. Allah aşkına bunun hesabını vermeyecekler mi?" dedi.

 

Lütfü Yücelik ve aile fertlerinin adının baş harflerinden oluşan LAFEN adında bir şirketin Aşkale Çimento'ya işler yaptığını iddia eden Başkan Sekmen, genel kurul süreci devam ederken bu şirkete bazı ödemeler yapıldığı duyuruları aldıklarını belirterek, "Buradan uyarıyorum, sakın bu yollara tevessül etmeyin, bedeli çok ağır olur" diye konuştu.

 

Lütfü Yücelik başta olmak üçere şirket CEO'su ve yönetim kurulu üyelerinin, şirket zarar ederken, hissedarlara şirket sermayesiden kar payı dağıttıkları için Ticaret Bakanlığı'nın müfettişlerince suç duyurusunda bulunulduğunu hatırlatan Başkan Sekmen, "Açık açık suç işliyorlar" iddiasında bulundu.

 

Yücelik ve yönetim kurulu üyelerinin mutlak suretle yargılanacaklarını iddia eden Başkan Sekmen, "Yönetim kurulu üyelerine söyledim, buradan tekrarlıyorum, bu işten kendinizi kurtarın" dedi.

 

Lütfü Yücelik'in yönetim kurulu başkanı, oğlu Fatih Yücelik'in şirket CEO'su, damadının denetlemede görev yaptığını, Yücelik'in bir diğer oğlunun da şirkete işler yaptığını öne süren Başkan Sekmen, "Burası aile şirketi mi? Nedir bu? Bu şirketi neden borsaya açmıyorsunuz? Çünkü borsaya girerse bağımsız denetçiler tarafından denetlenecek, yaptığınız herşey ortaya çıkacak, dilediğiniz yere dilediğiniz paraları aktaramayacaksınız diye borsaya girmiyorsunuz" diye konuştu.

 

Şirketin ilk genel kurulunda hissedarlara dağıtılan kitapçıkta 1 hisse değerinin 2.500 TL olduğunun yazıldığını ancak şimdilerde 1 hisse için Lütfü Yücelik'in bin - 1.500 dolara kadar çıktığını öne süren Başkan Sekmen, "Ne oldu da 2 ay içerisinde hisse değeri birden bu rakamlara çıktı. Çünkü genel kurul için çoğunluğu ele geçirip, devam etmek istiyorlar. Ne yaparsanız yapın boşuna. Büyükşehir Belediyesi olarak yüzde 18 hissemizin sonuna kadar savunucusu olacağız. Yönetimde kalsanız bile tüm hesaplarınız didik didik edilecek. Devletin müfettişleri gelip herseye denetleyecek. Bunu bilin. Ve çok net söylüyorum, bu işin sonu sizler için çok kötü bitecek" dedi.

 

 

İŞTE BAŞKAN SEKMEN'İN KONUŞMASININ TAM METNİ: 

Yaptığınız usulsüzlüklerden dolayı mutlaka yargılanacaksınız…

 

 

Açık söylüyorum, suç işliyorlar, suç işliyorlar, suç işliyorlar…

 

 

Yarın yönetim el değiştirse de değiştirmese de yargılanacaklar…

 

 

Şirkete çökmüşler, Baba Yönetim Kurulu Başkanı, oğlu başkan vekili, damadı denetimde, bir oğlu şirkete iş yapıyor. Burası aile şirketi değil, buranın yüzde 18’i devletin. Devletin bulunduğu yerde bütün işlemler ihaleli olur, açık artırmayla olur, bu şirketi şimdiye kadar sen neden borsaya sokmuyorsun? Neden istediğimiz gibi evirip çevirelim. Buranın 10 yıl evvel, 15 yıl evvel borsaya girmesi lazımdı. Borsaya girseydi, ey ortaklar sizlere sesleniyorum, hisse değeri 4 bin dolar, 5 bin dolar, 6 bin dolar olurdu. Onlar kaç lira belirlemiş, biz devreye girmeseydik, 2500 TL.

 

 

 

Şimdi utanmadan, sıkılmadan diyorki ortaklara bin dolara alırım hisseni, neden acaba çoğunluğu sağlayabilir miyim diye.

 

 

Vallahi çoğunluğu da sağlasanız, denetim içinize girecek, bu şirket didik didik edilecek. Bunun sonu iyi görünmüyor, ben buradan sesleniyorum. Bütün Erzurum halkına da duyuruyorum. İki tane fabrika satın alıyor. Biri Bilecik’te. Bilecik’te ki fabrikayı 2014’te. Bu fabrikayı ÇİMSAN satın almak istiyor. Kaç Paraya 220 milyon 710 bin dolara. Rekabet Kurulu izin vermiyor. Bunlar gidip satın alıyorlar. Kaç paraya 294 milyon küsuratı da var milyon dolara. Arada 75 milyon dolar fark var. ÇİMSAN ben bu fiyata burayı almıyorum deyince, buranın değeri daha da düşmüştür. Belgeleri burada. Saece iki alış arasında 75 milyon dolar fark var. Çarpın dolar kuruyla parayı görün.

 

 

 

Şimdi bu fiyata alınan fabrika geçen yıl satışa sunuluyor, kaç paraya 140 milyon dolara , aradaki fark 165 milyon dolar zarar.. yahu çimento fabrikaları kar üzerine kar yapıyor , bizim Aşkele Çimento, 2017, 2018,2019,2020,2021,2022’de zarar ediyor.

 

 

 

Ne kadar zarar ediyor söyleyeyim, toplam zararı, 6 milyar TL, eski parayla 6 Katrilyon, Allah aşkına böyle bir zarar olur mu? Herkes kar ediyor, bunlar zarar ediyorlar.

 

 

 

Bakın bir örnek daha vereyim; Samsundan bir fabrika alınıyor, kaç liraya; 310 milyon dolara, 200 milyon dolara satılırken kimsenin almadığı fabrikayı bizimkiler gidip 310 milyon dolara alıyorlar110 milyon dolar fazla paraya satın alıyorlar… Bunları herkes bilsin. Belgeleri burada.

 

 

 

Bakın müfettiş raporları var. Ne diyor raporda; 2017 ile 2021 yılları arasında kanunun borç verme yasağını ihlal eden Aşkale Çimento Sanayi Yetkilileri, Lütfü Yücelik, Naci Er, Nihat Çağlar, Yavuz Saatçioğlu hakkında aynı kanunun suçlar ve cezalar başlıklı 562. Maddesi yarınca suç duyurusunda bulunuyoruz diyor. Bu raporu yazan Ankara’dan gelen Ticaret Bakanlığı Müfettişleri, bunu ben söylemiyorum.

 

 

 

Kalkıp genel kurulda diyorki “ biz kar dağıtıyoruz, siz bizi şikayet ediyorsunuz”. Ben etmiyorum gardaşım, sen zarar ettiğin halde, 5 küsür milyar eski parayla katrilyon zarar ediyorsun, milleti kandırmak için kar ettim diye göstermek için para çekiyorsun, cüzi bir kar payı adı altında dağıtıyorsun, bunu da müfettişler görüp rapor ediyor.

 

 

 

Bütün bu pislikler olurken kalkıyorsun, etrafa “Mehmet Sekmen bizi batıracak, bize çökecek.” Diyorsun. Ne çökeceğiz yahu, ben Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, Erzurum halkının hakkını savunuyorum. Belediyeyi temsilen yönetimde bir kişi bulundurmaktan kim korkar soruyorum size? Endişesi olanlar, suçu olanlar korkar.

 

 

 

Yazık gerçekten çok yazık. Burası Ahmet’in Mehmet’in babasının malı değil. Efendim “ben orya ceketimle geldim.” Genel kurulda milletin kararı neyse o olur. Ben şimdi yarın aday olur seçilemezsem, yahu “ ben buraya ceketimle geldim” mi diyeceğim.  Orada ortaklar bir karar verecekler, ortakların verdiği karar geçerli olacak.

 

 

 

Bakın şu anda buranın  bankara borcu faiz hariç, 10 milyar 653 milyon TL. Bakın faiz yok. Faizde ilave edilirse buranın borcu 17-18 milyar TL, eski parayla Katrilyon.

 

 

 

Buradan söylüyorum, ne yaparsan yap, nereye kaçarsan kaç, sonun iyi gözükmüyor, sonları iyi gözükmüyor. Diğer yönetim kurulu üyelerine de sesleniyorum, kendilerine de söyledim. Siz geri çekilin kendinizi kurtarın. Kendinizi kurtarın. Yarın devlet gelip incelediğinde, kaçırdığınız verggiler, aldığınız yaptığınız işler, evrakta sahtekarlık. Şuanda silahlı adamlar dolaşıyor diyorlar fabrikada, işçilerin telefonlarını topluyorlarmış. Yapılan usulsüzlükleri görmesinler, kaydetmesinler diye. Böyle bir uygulama olur mu?

 

 

 

294 milyon dolara alınan fabrika 140 milyon dolara satılıyor. Ne oldu, bu aradaki fark, bu paraları kim götürdü, açıkça soruyorum. Eyy Erzurumlu bunu bilmenizde fayda var. Yazık günah değil mi? Bu gün Türkiye’de en pahalı çimento Erzurum’da kullanılıyor. Yazık değil mi bu halka? Burada çimento fabrikası olacak, yüzde 18’İ devletin olacak, ve bu millet bundan faydalanamayacak.

 

 

 

Maalesef bunlar bu şirketin başına çökmüş, sömürenler … Bunların bu şehre bir kuruşluk faydası yok. Senin devletin milletin yüzde 18 lik hakkını batırmaya ne hakkın var? Nasıl yürüyecek burası şu anda? Bakın şu andada içini boşaltmaya gayret ediyorlar. O zannediyor ki  ben burada bunları evirip çeviriyorum, bilsin ki asla fırsat vermeyeceğiz.  Açıkça söylüyorum bunun sonu kötüdür. Yaptıklarınızı yaptınız, sakin kal bu işlere bulaşma, sen bu şirketin yönetimine ömür boyu oturacağım diye kazık mı çaktın?

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.