Babanın malı olsa dilediğin gibi yönet...

Bir Ceo yönetiminin başarılı olduğunu anlatmak için hangi cümleleri kullanır. Mesela şöyle diyebilir; "bu yılki şirket karımızı geçen yıla göre şu kadar artırdık", veya " istihdam sayımızı 3 katına çıkardık", bilemediniz "şirket hisse değerlerimiz son yılların en yüksek seviyesinde", "şirketimiz 4 kat büyüdü"... Kurmayacağı tek cümle; "Borçlarımızı yeniden yapılandırdık bir yıl ödemesiz yıllara yaydık."          

 

 

 

ERÇİMSAN A.Ş'den bahsediyorum. Kurulduğu günden bugüne şirketi yönetenlerin ne yazık ki ERÇİMSAN A.Ş'yi getirdikleri nokta bu. Milyarlarca lirayı bulan borç...

 

Hal böyle olunca,  Ticaret Bakanlığının raporunda, "ödenmesi oldukça zor" diyerek tanımladığı bu borçları yapılandırmak, onlar için başarı oluyor.           Hissedarlar soruyor; " Bu borçlar nasıl oluştu, çimento sektörü son yılların en karlı dönemini yaşarken Aşkale Çimento neden zarar etti, bu kadar borcun kaynağı ne?"

CEO Yücelik, ertelenen Genel Kurulda babası ile birlikte şu cevabı veriyor; " Bunlar şirketi ele geçirmeye çalışıyor." Ne kadar yaratıcı bir cevap değil mi(!) bütün sorulara tek bir cümle ile yanıt vermiş olduklarını zannediyorlar. Normalde, " Biz beceremedik. Şirket zor durumda, bu zor durumdan kurtarabilecekler gelip yönetimi devralsın." diyeceklerine, yönetimde kalmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Yücelik ailesinin ERÇİMSAN A.Ş dışında başka şirketleri var mı, Hastanesi, Pastanesi, Sigorta şirketi, Petrol istasyonu, Kimya şirketi bilmem. Bu şirketler kar mı ediyor, zarar mı ediyor bilmem, bildiğim ERÇİMSAN A.Ş ciddi borçlarla yüz yüze olduğu.                              

 

Bu şirket Fatih Yücelik'in babasının kendi malı olsa karışmamda. Ancak ERÇİMSAN A.Ş Erzurumlunun...     Hissedarlarları var, bu hissedarlardan en büyüğü de Büyükşehir Belediyesi. Kendi şirketlerinizi olabildiğince layüsel istediğiniz gibi yönetebilirsiniz ancak ERÇİMSAN A.Ş'de bir başarısızlık söz konusu ise bırakıp gitmelisiniz. Erzurum'un göz bebeği bu şirket sizin hırslarınıza kurban edilemez. 8 Temmuz'da ertelenen genel kurul yeniden yapılacak. Umarım bütün hissedarlar genel kurulda bu bilinçli hareket ederler.       

 

Bir çift laf da yazdığımız her yazının altına yorum yapan ve bizleri eleştiren şirket çalışanlarına söylemek istiyorum. Birçok arkadaşınız işler iyi gitmedi diye işten çıkarıldı. Keşke onlar işten çıkarılırken aynı duyarlılıkla hareket etseydiniz. Patronların karşısında önünü ilikleyen sendika temsilcilerinizin yönlendirmesiyle algı oluşturmak yerine, sizler de oturup akliselimle düşünün.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.