EĞITIM Haber Girişi : 16 Aralık 2023 11:45

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’NDEN DOKTORA ÖĞRENCİLERİNİN MAĞDURİYETİNİ GİDERECEK UYGULAMA  

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’NDEN DOKTORA ÖĞRENCİLERİNİN MAĞDURİYETİNİ GİDERECEK UYGULAMA  

Tezini bitirdiği halde, uluslararası dergilere makalesini sunmuş ancak yığılma nedeniyle, 2 hatta 3 yıldır mezun olmayı bekleyen mağdur olan doktora öğrencileri için uluslararası indeksli dergilerde yayın şartını bir defalığa kaldırdı.

 

 

 

Yapılan değerlendirmelerle Araştırma Üniversiteleri kategorilerinde kısa sürede A3 kategorisinden A2 kategorisine yükselen ve yüksek düzey araştırma performansı gösteren üniversiteler arasına giren Atatürk Üniversitesi, Yeni Nesil Üniversite projesiyle de model oluyor. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ömer Çomaklı’nın rektörlüğü döneminde bilimsel araştırma ve öğrenci odaklı bir yönetim anlayışına kavuşan Atatürk Üniversitesi mağdur olan doktora öğrencilerine de kolaylık sağladı.

 

 

 

Üniversitede, doktora öğrencilerinin doktoralarını tamamlamaları için tezlerini savunmadan önce indeksli dergilerde yayın yapma şartını bir defalığına kaldırdı. Özellikle son zamanlarda uluslararası alan indekslerde taranan dergilerde makale trafiğinin fazla olması, makale yığılmalarına neden olmuş, makalelerin editöryal süreçleri ve yayımlanma süreleri 2 hatta 3 yıla çıkmıştı. Bu durum doktora öğrencilerinin mezun olmasında önemli bir engel olmuş, tezini bitirdiği halde yayın şartından dolayı savunmaya giremeyen öğrencilerin sayısı artmıştı. Öğrencilerin bu mağduriyetlerine duyarsız kalmayan Atatürk Üniversitesi senatosu, özellikle bu durumda olup, bir yıldır mezun olamayan öğrencilerin mağduriyetini gidermek için makalesini dergiye sunmuş ama süreci tamamlanmamış öğrencilere yönelik uluslararası indeksli dergilerde yayın şartını bir defalığa mahsus olarak kaldırdı. 2024 yılında mezuniyet için indeksli dergilerde yayın yapma şartı yeniden uygulanacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.