SİYASET Düzenleme Tarihi : 12 Ekim 2023 23:30 Haber Girişi : 12 Ekim 2023 11:58

AK PARTİ YEREL SEÇİMDE MACERA ARAMAYACAK

AK PARTİ YEREL SEÇİMDE MACERA ARAMAYACAK
Gazeteci Sinan Özçaylak, AK Parti Kulislerinde konuşulan Belediye Başkan Adaylarını yazdı.

AK Parti Olağan üstü kongresi sonrasında bütün mesaisini Mart ayında yapılacak olan Mahalli İdareler seçimlerine harcıyor. Aday tespitleri, Cumhur İttifakının nasıl şekilleneceği yönünde görüşme trafiği sürüyor.

 

 

 

AK Parti Genel Merkezinden sızan bilgiler, bu seçimde Erzurum özelinde macera aranmayacağı yönünde. MHP’nin de desteğinin tam olduğu Cumhur İttifakında mevcut kazanılmış belediyeler korunacak, seçimin ittifak olarak kaybedildiği yerlerde hangi partinin aday gösterileceği tartışılıyor.

 

 

 

Erzurum özelinde AK Parti’de yine rekor düzeyde aday başvurusu yapılması bekleniyor. Merkez İlçeler nezdinde ciddi bir değişiklik yapılmayacak. Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar ve Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar’ın yeniden aday gösterileceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Buna rağmen bu iki ilçeye de aday adaylığı başvurusunun yüksek olması bekleniyor.

 

 

 

Aziziye ilçesinde durum biraz karışık. Her ne kadar Başkanlık döneminde başarılı hizmetlerin altına imzasını atmış olsa da Muhammed Cevdet Orhan’ın koltuğunda gözü olanların sayısı bir hayli fazla. Parti içinde en ciddi rakip  Aziziye İlçe Başkanı Ensar Coşkun. Coşkun’la geçtiğimiz gün bir açılışta karşılaştık. Her yerde ben adayım diyen Coşkun, bu iddiasını bana da söyledi. “ Sinan Bey bakın ben aday adayıyım demiyorum, adayım diyorum.” diyerek, iddiasını ortaya koydu. Yine Büyükşehir Belediyesinin başarılı yöneticisi Mustafa Aygün isminin de Genel Merkezin ajandasında olduğu söyleniyor.  Aziziye ilçesinin durumu biraz özel, zira bir önceki seçimde bağımsız aday olan Emrullah Akpunar 6 bin 441 oy alarak en fazla oy alan ikinci isim olmuştu. Bu seçimde Yeniden Refah Partisi’nin Başkan adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Akpunar faktörü, AK Parti’yi düşündürüyor.  Tek başına yüzde 20’lik oy alan Akpunar’ın Yeniden Refah Partisi çatısı altında AK Parti’yi zorlayacağı konuşuluyor. Ayrıca İttifak içerisinde mayıs seçimlerinde yüzde 30 oy alan Milliyetçi Hareket Partisi de merkezde Aziziye İlçesinin kendilerini bırakılmasını talep ediyor.

 

 

 

MHP, Aziziye ilçesi dışında, şu an kendilerinde olan Uzundere ve İspir dışında, Pasinler, Oltu ve Narman’ı da talep ediyor.

 

 

 

Pasinler için mevcut Başkan Ahmet Dölekli’nin kısa sürede ilçeye kazandırdıkları ortada. İlçe halkı tarafından da sevilen bir isim olan Dölekli, İttifak içerisinde Pasinler AK Partiye kalırsa en güçlü aday. Başkan Dölekli seçildiğinin ikinci yılında bir ilke imza atarak, öğrenciler için ulaşımı ücretsiz hale getirmişti. Özellikle yaptığı sosyal işlerle fark yaratan Dölekli’nin yeniden aday gösterileceği konuşuluyor. Önceki dönem Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu’nun da AK Parti’den aday adayı olması bekleniyor. Sertoğlu’nun aday gösterilmemesi halinde, başka bir partiden aday olacağına da kesin gözüyle bakılıyor. Daha şimdiden Sertoğlu bir çok partinin merceği altında. Pasinler’de ciddi bir karşılığı olan Sertoğlu’nun başka bir partiden aday olması ilçede Cumhur ittifakının işini zora sokabilir.  

 

 

 

Yine Oltu’da Büyük Birlik Partisinden aday olan ve neredeyse AK Parti’nin iki katı oy alarak seçilen, sonrasında AK Parti’ye katılan Necmettin Taşçı’nın yeniden aday gösterilmesine de kesin gözüyle bakılıyor. Oltu’da yeni bir macera aramaya gerek yok diyen AK Parti Genel Merkezi, farklı bir aday göstererek riske girmek istemiyor. Oltu Belediye Başkanı Taşçı’da gerek ilçe yaptığı çalışmalar gerekse mayıs seçimlerinde, ilçede çok sevilen bir isim olan MHP milletvekili adayı Prof.Dr.Hanifi Macit ismine rağmen AK Parti’nin oylarını artırmış olması Taşçı’nın artıları arasında yer alıyor. Necmettin Taşçı dışındaki her ismin Oltu’da seçimi riske edeceği düşünüyor. Bu arada Taşçı’nın  parti içindeki en büyük rakibi MÜSİAD eski Başkanı, İş İnsanı Fuat Demir. İlçede ciddi yatırımları olan Demir’in Taşçı’ya alternatif olacağı da gündemde. Oltu özelinde karar, biraz da yapılan olağanüstü kongreyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın A Takımına giren Efkan Ala’nın elinde. Ala, kimi isterse o aday olur deniliyor.

 

 

 

Narman’da AK Parti’yi düşündüren ilçeler arasında yer alıyor. Mevcut Başkanın yeniden aday gösterilmeyeceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Narman Belediye Başkanı Burhanettin Eser’in, iletişim becerilerinin eksik olduğu, bir siyasi gibi değil bürokrat gibi davrandığı herkesin dilinde. AK Parti’de ilçeler arasında en ciddi aday arayışı Narman’da yaşanıyor. Hele ki İYİ Parti’nin Narman’da önceki dönem Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen’i aday göstermesi halinde seçimi kazanacağına kesin gözüyle bakılırken, AK Parti açısından ilçede İşleyen karşısında kim aday olursa kazanır ciddi bir çalışma yapılıyor.     

 

 

 

Çat’da Melik Yaşar’ın yeniden aday gösterilmesine de kesin gözüyle bakılıyor. AK Parti Genel Merkezinde de teşkilatında da ilçeye kazandırdıkları ile dikkat çeken ve ilçe halkında ciddi karşılığı olan Melik Yaşar’la seçimde ipin göğüsleneceği düşünülüyor. Çat’a Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday olması beklenen Arif Hikmet Kılıç karşısında ancak Yaşar’la seçimin kazanılacağı konuşuluyor. İlçede partiden bağımsız bir ağırlığı olan Kılıç’ın ikna edilerek aday gösterileceği CHP kulislerinden sızan bilgiler arasında. Bir önceki seçimde Melik Yaşar dışında bir isim aday olsaydı Çat’ın CHP’ye kaptırılacağını bilen AK Parti, bu seçimde de riske girmek istemiyor. Zira önceki seçimde CHP sadece bin 659 oyla seçimi kaybetmişti.                                                                                                                                                                                     

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.