KARA YOLLARI'NDAN İLGİNÇ ŞARTNAME

Kara Yolları Hınıs bölgesinde yapılacak sati kaplama işinin ihalesini ilan etti. Ardından yayınlanan şartnamede adeta ayakkabı numarası verildi. Şartnameye göre Erzurum'dan hiç bir firma ihaleye katılamıyor.


    Gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum.  



    Erzurum'da kamu kurumları yabancı müteahhitleri neden bu kadar seviyor, anlam vermek zor.

     

    Başlıkta belirttiğim ihale ilanından önce bir kaç şey söylemek istiyorum. 



    Kamu Kurumları bir 21/6 maddesi tutturmuş gidiyor. Nedir bu madde; özetle söyleyecek olursam, işin ihalesi, işi geciktireceğinden, işin acil olması nedeniyle davetiye usulu işi verme.  Özeti bu. 



    Ancak yapılan işlerin aciliyeti tartışılır. Düşünün ki elektrik direğini değiştirme de acil oluyor, kanalizasyon yenilemede, Güneş enerjisi sistemi kurmak da acil olabiliyor, ağaç ekmekte. Anlayacağınız işin suyu çıkmış durumda. 



    Peki bu davetiyeli işlerde kaç kamu kurumu Erzurum'un yerel firmalarına davet gönderiyor? Neredeyse hiç.  



    Bu sadece müteahhitlik işlerde böyle değil, mal alımında da aynı sorunla karşılaşılıyor. 



    Bizler Erzurumlu yerel firmalara pozitif ayrıcalık yapılsın, gerekirse şartnamelere, "Erzurum'dan partner firma" şartı konsun, yada "Erzurum'da üretim yapan firma tercih sebebidir" denilsin diye, adeta kendimizi paralarken, bu durum kamu kurumlarının umurunda bile değil. 



    Bir iş bitirme belgesidir ki almış başını gidiyor. Değerli kamu kurumları siz iş vermezseniz, bu Erzurumlu firmaların nasıl iş bitirme belgesi olacak? 



    Kaç kez yazıp çizdik. Herkes kulağının üzerine yatıyor. 



    Bu durumu kim mi çözecek? Tabi ki siyaset. 



    Siyasilerimiz yerel müteahhitlerin, yerelde üretim yapan firmaların bu ihalelere katılabilmesi için bütün kamu kuruluşlarının müdürleri ile görüşecek. 



    Bakanlığın genelgesi var, kamu kurumları için ihtiyaçlarınızı yerelden karşılamaya özen gösterin diye! 



    Uyan var mı yok!



    Gelelim Kara yolları meselesine. Hınıs'ta bir yol işi var. Genel Müdürlük ihaleye çıkıyor. İlk verilen ilan aşağıdaki gibi. 









    Sonrasında bir ilan daha yayınlıyor ve deniliyor ki 4.3.2 maddesi aşağıda ki şekilde düzenlenmiştir. Peki ne var bu düzenlemede? Önce ilanın görseline bakalım sonrasında ne olduğunu söyleyeceğim. 









    Teknik şartname şeklinde bir madde de düzenleme yapılmış, daha doğrusu ekleme. Ne denmiş, şu modelde şu özellikli araçlara sahip olmak gerekiyor. Olabilir pek tabii. Ancak ne tesadüftür ki mesela en az 20 ton mıcır serebilen 2013 model 2 adet kamyonet. Araştırdım Erzurum'da, bırakın Erzurum'u Doğu Anadolu Bölgesinde 2 adet  20 ton mıcır serebilen 2013 model kamyoneti olan yol müteahhiti yok. 



    Bu ayakkabı numarası vermek değil de nedir? 



    Mesela adamın 10 ton kapasiteli 2012 model dört kamyonu varsa ihaleye giremez mi? 4 kamyon, 2 kamyonun işini yapamaz mı? Yada bir başka soru, aracın modeli 2012 model olsa olmaz mı? Yapamaz mı bu işi? 



    Şimdi Sayın Valim, Değerli milletvekillerimiz, bu soruları sormakta haksız mıyım? 



    Bu muameleyi, bu şehrin insanı hak ediyor mu? 



    Bakın firma adı vermek istemiyorum, ama arzu ederseniz, bire bir size aktarabilirim, ihalenin hangi firmada kalacağını. Bunun için müneccim olmaya gerek yok. 4. maddeye eklenen 6 maddelik makine parkı, buralarda çokca iş alan sadece bir firmada var. Araştırma zahmetine girmeyin isterseniz, arayın ben firmanın adını da size vereyim. 


    Yorum Yaz
    • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.