İLÇE BELEDİYELERİ BORÇ BATAĞINDA MI?

 

 

İddialı bir başlık oldu biliyorum, ancak öyle bir hava estiriliyor ki sanki Erzurum merkez ilçe belediyeleri ciddi bir borçla yüz yüze.

 

 

 

Borçlanma nedeniyle iller bankasından gelen paylarda ciddi kesintilerin yapıldığı, bu yüzden belediye personelinin maaşlarının bile kredi kullanarak ödenebildiği iddia ediliyor. Hatta bazı belediyelerin biriken akaryakıt borcunu ödeyemediğinden yakıt almakta zorlandıkları konuşuluyor. Asfalt alacak paranın olmadığı, belediyelerin kasasında tek kuruş para olmadığı söyleniyor. Belediyelerin ciddi gelir kaynaklarından biri olan inşaat ruhsatlarının azalması da belediye gelirlerini olumsuz yönde etkiliyor…

 

 

 

Peki gerçekten bu iddialar doğru mu? Yeni seçilen belediye başkanlarından çıt çıkmıyor. Biri de çıkıp ben belediyeyi şu koşullarda devraldım demiyor. Belediyecilik şeffaflık ister, bu yüzden yeni seçilen belediye başkanlarına acizane tavsiyem, devraldıkları belediyenin nerelere ne borcu var bunu kalem kalem açıklamaları, zira bu açıklamayı yapmazlarsa, birkaç ay sonra vatandaş “ gelir gelmez belediyeyi batırdılar” diyerek borcun müsebbibi olarak kendilerini gösterebilirler. Belediyeler anlatıldığı gibi borç yüzünden hizmet edemez noktaya gelmişse başarısızlık ta kendilerine mal edilir benden söylemesi.

 

 

 

Önceki dönem belediye başkanları borçsuz belediye devrediyoruz diye her fırsatta ifade etmişler hatta basın toplantıları düzenleyerek, borçları nasıl ödediklerini anlatmışlardı. Dolayısıyla vatandaş nezdinde ilçe belediyelerinin çok ciddi bir borcu olmadığını düşünülüyor. Eğer aksi bir durum varsa bu kamuoyuyla paylaşılmalı. Kulaktan kulağa fısıldanıyor, Palandöken Belediyesinin eski parayla 130 Trilyon, yeni parayla 130 Milyon lira borcu varmış. Palandöken Belediyesi’nin bir önceki Belediye Başkanı Orhan Bulutlar’ı iyi tanırım. Müsrif bir adam değildir. Eğer gerçekten bu boyutta bir borç varsa, bunun karşılığında neler yapılmış çıkıp anlatılsın, borç miktarı net bir biçimde ifade edilsin kimse töhmet altında kalmasın.

 

 

 

Yine Yakutiye Belediyesi, neredeyse maaş ödeyemez duruma gelmiş deniliyor. Kullanılan krediler nedeniyle, iller bankasından kelen paranın yüzde altmışının kesintiye uğradığı konuşuluyor. Ama biz gazetecileri sık sık misafir eden Ali Korkut yaptığı basın toplantılarında belediyelere büyük yük olan SSK ve Maliye borçlarını nasıl sıfırladığını övünerek anlatmıştı.

 

 

Borçsuz belediye olmaz. Eğer bir belediye hizmet üretiyorsa elbette ki borcu olabilir. Ancak bu borçla yapılan hizmet orantılı olmalı yani borcun karşılığında şu hizmetler yapıldı denilmeli. Borçlar belediye işleyişini bozmayacak, kilitlemeyecek düzeyde olmalı, tabiri caiz ise ödenebilir borçlar olmalı.

 

 

 

Kamuoyu hem yeni seçilen belediye başkanlarından hem de bir önceki dönem bu görevi yürüten başkanlardan bir açıklama bekliyor. Erzurum’da merkez ilçe belediyeleri gerçekten borç batağında mı çıkıp birilerinin bununla ilgili açıklama yapması gerekiyor.  Aynı partiden seçilmiş olabilirsiniz, aman partim zarar görür saiki ile hareket ederseniz hem partinize hem de kendinize ciddi zarar vermiş olursunuz. Zira belediyeler şeffaflığın en üst düzeyde olması gereken kurumlardır. Belediye gelirleri ne kadardır, ne kadarı borç yüzünden kesintiye uğruyor, bu borçların karşılığında neler yapılmıştır, borçlar ödenebilir düzeyde midir? Bunları çıkıp kalem kalem anlatıp, kamuoyunu aydınlatmanız en doğrusu olacaktır diye düşünüyorum. Problemleri halının altına süpürmek kimseye fayda sağlamaz benden söylemesi… 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.