GÜNDEM Haber Girişi : 27 Şubat 2020 16:39

Fırsatçılar devrede... Maske fiyatları arttı

Fırsatçılar devrede... Maske fiyatları arttı
Koronavirüs salgını sonrası maskeye talep patladı!

ERZURUMEKSPRES - Komşu ülkelerde koronavirüs ortaya çıkınca vatandaşın ‘maske’ talebi arttı. Birkaç hafta öncesine daha uygun fiyatlara tüketiciye sunulan filtreli maskelerin fiyatları hızla yükseldi. Özellikle internetten satışlarda aynı ürünün farklı sitelerde, birbirinden çok farklı fiyatlarla sunulması dikkat çekiyor.

İnternette 'virüse karşı korumalı' olarak ilan edilen bir adet filtreli maskeyi 9 liraya satan da var, 160 liraya satan da. Bu konuda sektör temsilcileri, vatandaşların maske gibi hijyen ürünlerini eczaneler ya da medikal ürün satan firmalardan temin edebileceğini dile getiriyor. Tek kullanımlık maskelerin fiyatlarında da artış gözlemleniyor. 'Bir adet' tek kullanımlık cerrahi maskeyi 4 liraya satan da var, 17 liraya satan da.

Öte yandan virüs korkusu yaşayan vatandaşların hijyen pazarına yönelik rağbeti de arttı. Antibakteriyel ıslak mendil ve sabun, dezenfektan, kolonya gibi ürünler de yok satıyor. Uzmanlar da el temizliği konusunda vatandaşları uyarıyor.

'HAKSIZ UYGULAMA'

Milliyet'in haberine göre; Virüs nedeniyle yüksek talep gören maskelerde çok fazla fiyat artışı olduğunu söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Serbest piyasa ekonomisi deniyor, fakat unuttukları bir şey var. 2018 Ağustos'ta kur dalgalanmasının ardından ürünlerindeki girdi maliyetlerinde artış olmamasına rağmen fiyat artışı uygulayanlar için bir düzenleme yapıldı. Bu gibi uygulamalar Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da haksız ticari uygulamalar kapsamına alındı" dedi.

Tüketicilerin haksız fiyat artışı gözlemlediğinde CİMER'e, Reklam Kurulu'na ve ALO 175 Hattı'na başvurması gerektiğini belirten Ağaoğlu şöyle dedi:

"Tüketiciler online ticaret sitelerinden alışveriş yapmadan önce piyasayı araştırmalı. Bazen satıcılar farklı ya da eksik ürün gönderebiliyor. Tüketiciler, kargo görevlisinin ürün teslimi sırasında verdiği belgeyi, 'eksiksiz aldım' maddesini düşerek imzalamalı."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.