KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 17 Şubat 2020 13:55

Erzurum'un artık bir şehir tiyatrosu var.

Erzurum'un artık bir şehir tiyatrosu var.
Erzurum’da ciddi izleyici kitlesi olmasına rağmen eli, yüzü düzgün bir Şehir tiyatrosu maalesef bu güne kadar yoktu.

Bu eksiği Büyükşehir Belediyesi de görmüş olacak ki, İbrahim Erkal Kültür ve Sanat Merkezinde bir şehir tiyatrosu kurdu. Geçtiğimiz gün, ülkemizde yaşanan üzücü hadiseler nedeniyle sahnelenmesi bir hayli ertelenen “ ODUNCULAR” oyununu izledim.




 

 

Metni biliyordum aslında. Çok uzun bir metin değildi, rahmetli  Sabahattin BULUT’un kaleme aldığı kısa bir köy seyirlik oyundu. Bu kısa metinden bir saatlik oyun çıkar mı diye düşünerek oturdum koltuğa. Oyunun rejisini yapan ve aynı zamanda metniyle oynayan, oyuncu Yakup Çağlayan güzel bir iş çıkarmış. Kendisini kutluyorum. Oyunun başından sonuna kadar, Erzurum’u, Erzurum kültürünü ve dilini buluyorsunuz. Açıkçası keyif aldım. Geçmişe götürdü, güzeldi.  





 

 

Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun bir türü olan köy seyirlik oyunlarının biçiminin dikkate alındığı oyun dekor ve kostümleriyle de otantik bir tat verdi. Oyunun sahnede seyircinin önünde kurulması, rollerin dağıtılması esnasında söz ve hareket komikliklerinin olması ve müzik eserlerinin canlı icra edilmesi gibi birçok biçimsel öğe dikkat çekti.







 

Eski oturak alemlerinin vazgeçilmezi köy seyirlik oyunlarına örnek teşkil eden “Oduncular” oyununda yöresel dilin ve dil oyunlarının bolca kullanılması seyirciyi hem neşelendirdi hem de herkes için eskiye dair bir nostalji hatırlatması oldu.  Perdenin açılmasıyla birlikte gramofona konan bir taş plaktan duyulan türküyle başlayan oyunda Erzurum yöresine ait eserlere de yer verildi.






 

 

Aslı korunarak yapılan yeni eklemelerle hem geçmişi anımsatan hem de günceli yaşatan bir espri anlayışıyla seyirciyle buluşan oyun da Ercan SEVAL, Feridun KORUKÇU, Ahmet AYIK gibi şehrin tanınmış tiyatrocularının yanı sıra Sanat Merkezi’nde tiyatro eğitimi alan genç oyuncular rol aldı.




 

 

TRT sanatçısı Mehmet ÇALMAŞUR’un düzenlemiş olduğu türküleri yine kendisinin çalıştırdığı EBB Türk Halk Müziği Korosu seslendirdi. Müziklerin icrasını ise Metin KARA, Yavuz SÜRMELİ, Evren ÖRS, Mustafa ÖZFİDAN gerçekleştirdi. Oyunun kostümlerini Hacer KARA, ışık tasarımını Eser DURSUN, dramatujisini de Ziya KİBAR yaptı.






 

Ziya Kibar Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden alt sınıfımdı. Başarılı işler yapıyor olması, açıkçası beni Erzurum’da tiyatro anlamında umutlandırıyor.

 

 

Bu arada Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür dairesini de kutluyorum. Erzurum’da önemli bir eksikliği kapattılar. İbrahim Erkal kültür merkezi bünyesindeki şehir tiyatrosu, amatör bir çok tiyatrocunun meskeni haline gelmiş. Belediyenin desteğiyle sanatsal anlamda güzel işlerin ortaya çıkması bizleri geleceğe dair umutlandırıyor… 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.