Erzurum ancak böyle kurtulur

Erzurum’un kurtuluş reçetesi Tarıma Dayalı Besi Organize Sanayii Bölgesi olabilir.


    Geçtiğimiz günlerde TUİK, Erzurum’un  Büyükbaş Hayvan varlığı noktasında Konya’dan sonra ikinci il olduğunu açıklamıştı. Bu rakamlar gerçeği yansıtıyorsa, Erzurum’a muhakkak bir Besi Organize Sanayii Bölgesi kurulmalı.

     

     

    Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı şehirde tarımın gelişmesi, hayvancılığın artması adına ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. El Hak buna şahidiz. Bu çabalar sonuçta veriyor. Ancak büyük düşünmek gerekiyor. Sadece gölet yapmak, saman desteği vermek, aşılama yapmakla arzu edilen seviyeye ulaşmak çok da mümkün görünmüyor.

     

     

    Bu gün Gaziantep, Urfa, Eskişehir, Amasya gibi 27 ilde kurulan Besi Organize Sanayii bölgeleri ilin kalkınmasına ciddi katkılar sağlıyor. Yıllarca hayvancılığın merkezi olan  Erzurum’da bir Besi Organize Sanayii bölgesi olmaması da gerçekten düşündürücü.   

     

     

    Bakın Amasya’da kurulan Besi Organize Sanayi Bölgesi son bir yılda ekonomiye 7 milyon 580 bin dolar yani 45 milyon liranın üzerinde katkı sağladı.

    Nasıl mı?

    Hemen söyleyeyim; Besi Organize Sanayii Bölgesinde,  Büyükbaş Hayvan Barınma Tesisi, Et Entegre Tesisi, Hayvan Hastanesi, Hayvan Pazarı, Biyogaz Tesisi, Gübre Fabrikası bulunuyor.

    Hayvanın üretiminden kesimine, bakımından pazarlanmasına kadar bütün aşamalarını tek noktada içinde barındıran Besi Organize Sanayii Bölgesinde  hayvanın tamamı ekonomiye kazandırılıyor.

     

    Besi organize sanayi bölgesinin ekonomik döngüsünü tamamlamak anlamında en önemli yatırımlardan biri biyogaz tesisi. OSB içerisindeki biyogaz tesisi, elektrik enerjisi üretiminde kullanıldığı gibi ayrıca tarım arazilerinde kullanılmak üzere sıvı ve katı gübreye dönüştürülüyor.

     

    10 bin büyük başlık  üretim tesisini içinde barındıran Besi Organize Sanayi Bölgesinde, Hayvan yetiştirme kapasitesine ek olarak, modern bir et entegre tesisi de mevcut. Bu entegre tesisi de günlük ortalama 400 hayvan kesme kapasitesine sahip.


    Hayvan Hastanesi, Hayvan Pazarı gibi döngülerinde içinde bulunduğu Besi Organize Sanayi Bölgesi bulunduğu ile ciddi katma değer sağlıyor.

     

     

    Erzurum’a Besi Organize Sanayi Bölgesi kurulması için herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. Siyasetçilerimizin meseleyi takip etmeleri, Sivil Toplum Örgütlerinin taşın altına ellerini koymaları gerekiyor. Bakın Amasya’da Besi Organize Sanayi Bölgesi nasıl kurulmuş;  Amasya İli Özel İdaresi (%59), Suluova Belediyesi (29), Suluova Ticaret ve San.Odası (%6) ve Suluova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (Besi)’nin (%6) ‘ lık hisse katılımı olmuş. Yani Bürokrasisinden siyasetine, sivil toplum örgütünden köylüsüne herkes omuz vermiş.

     

    Erzurum’da 60 yıldır ziraat fakültesi var. Onun öncülüğünde Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, DAP’ın, KUDAKA’nın, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasının, Ticaret Borsasının, Ziraat odalarının, Üretici birliklerinin, Tarım Kredi Kooperatifinin müşterek hareketiyle, bir ortaklık yapısı kurulup bu proje hayatiyete geçirilebilir.

     

    Şehrin Hayvancılığının gelişmesi, köylüyü köyünde tutmanın başarılabilmesi, Erzurum ekonomisinin geliştirilmesi adına bu proje son derece önemli. Bakın Büyükşehir Belediyesi ciddi yatırım yaparak bir hayvan borsası kurdu. Etrafında boş araziler mevcut. Bu Hayvan borsası geliştirilerek bir Besi Organize Sanayii bölgesine dönüştürülebilir.

     

    Bu şehir kendisine bu hizmetin gelmesine vesile olanı inanın unutmaz, katkısı olan herkesin heykelini diker. Benden söylemesi… 


    Yorum Yaz
    • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.