SİYASET Haber Girişi : 15 Eylül 2020 23:55

AZİZİYE'DE KONGRE BİTTİ, YANKILARI BİTMEDİ

AZİZİYE'DE KONGRE BİTTİ, YANKILARI BİTMEDİ
Geçtiğimiz gün Ak Parti Aziziye ilçesinde 5. olağan kongresini gerçekleştirdi. Diğer kongrelerin aksine Aziziye'de üç aday delegenin önüne çıktı...
Bu siyasi partilerin tek aday tek liste anlayışına bir türlü mana veremeyenlerden biriyim. Özellikle siyasete bu anlayışı getiren AK Parti oldu. 2001 'de siyasi hayatına başlayan AK Parti 2004 sonrası, bu geleneği başlatmış oldu. 



Bu tek liste geleneğinin parti tabanının bütün heyecanını alıp götürüyor. Tabi bu benim gözlemim, katılmayanlar olabilir. Ancak siyasetin demokrasinin olmazsa olmazı seçimlerse, bu seçimlerin çok adaylı olması,siyasetin kalitesini artırmaz mı, genel merkezin delegeye ve parti tabanına sizi önemsiyorum, kararları birlikte alıyoruz mesajını vermez mi? Ben kimi istersem siz ona oy vereceksiniz anlayışı kimse kusura bakmasın bana göre siyasetin doğasına aykırı. 



Bakın Erzurum'da 2007'ten butara AK Parti'nin oylarına bir bakalım. Bu siyasi partilerin tek aday tek liste anlayışına bir türlü mana veremeyenlerden biriyim. Özellikle siyasete bu anlayışı getiren AK Parti oldu. 2001 'de siyasi hayatına başlayan AK Parti 2004 sonrası, bu geleneği başlatmış oldu. 



Bu tek liste geleneğinin parti tabanının bütün heyecanını alıp götürüyor. Tabi bu benim gözlemim, katılmayanlar olabilir. Ancak siyasetin demokrasinin olmazsa olmazı seçimlerse, bu seçimlerin çok adaylı olması, siyasetin kalitesini artırmaz mı , genel merkezin parti tabanına kararları birlikte alıyoruz mesajını vermez mi? 



AK Parti tabanın sesine, partililerin isteğine kulak tıkadıkça, Erzurum'da oyları eriyor. Son seçim sonuçlarında MHP ile yapılan ittifaka rağmen alınan oy ortada. Bunu kimse inkar edemez sanırım. 



Neyse gelelim asıl meseleye, AK Parti Aziziye İlçesinde çok adaylı bir kongre gerçekleştirdi ve inanın kıyamet kopmadı. Yapılan seçimde kesin olmayan sonuçlara göre, 
173 delegenin oyunu alan Ensar Coşkun yeniden başkan seçildi. Coşkun Genel Merkez tarafından istenilen adaydı... Diğer adaylar Kemal Özarslan 101 ve Bekir Genç 75 oy aldı... Sonuçları tersten okursanız, oy kullanan delegenin yarısından fazlası Ensar Coşkun'u istememiş.  



Kongre bitti ama yankıları sürüyor. AK Partililerin iddialarına göre ilk kongrenin ertelenmesi sonrasında, kendisine rakip çıkacağını bilen başkan Coşkun, küçük bir delege ayarlaması yapmış, kendisine muhalif olduğu bilinen 98 delegeyi silmiş. Yine geçen sürede 200'e yakın üyenin istifa ettiği iddia ediliyor. 



Ensar Coşkun'a rakip olarak çıkan isimlere  kongre esnasında bile, "gel çekil, genel merkeze rağmen siyaset yapamazsın, seçilsen ne olacak, yarın görevden alırsın şeklinde telkinlerde bulunulduğu söyleniyor." 



Keşke demokratik koşullarda, parti içi demokrasinin işlediği bir seçim yaşansaydı. Mesela kongre esnasında Ensar Coşkun'a kürsü konuşması verilirken, diğer adaylara konuşma hakkı bile verilmemiş.  



Bana sorarsanız, genel merkeze, yerelde il teşkilatına, belediye başkanlarına rağmen, diğer iki adayın aldığı toplamda 175 oy son derece önemli. Bu oylar bütün imkansızlıklara ve yukarıda belirttiğim manzaraya rağmen hiç de küçümsenecek bir oy değil. 



Şayet her şeye rağmen bizim istediğimiz aday kazandı mutluluğuna giriyorsa AK Parti yanılıyor. Bu benim istediğim olsun anlayışı, inanın oy kayıplarına sebep oluyor. Bunu son belediye seçimlerinde yaşadık. Oltu'da, Tortum'da, Olur'da AK Parti Genel Merkezi kendi istediği isimleri Belediye Başkan adayı yaptı ve netice ortada. Yüzde 90'a yakın oy aldığı Tortum'da vasat bir isim olan Muammer Yiğider'e karşı seçim kaybetti... 



Son söz, halka rağmen, parti tabanına rağmen siyaset yapmak, kendi ayağına kurşun sıkmak gibi bir şey bence... 



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Adınız Soyadınız 01 Ocak 1970 02:00

    Güzel yazı hocam ellerıne sağlık aynı parti için de rant kavgası gırısımınde bulundular ınsanları partıye kusturduler kazandılar sanıyorlar yapılan kongre secımınde uc adayımız varken bır vekıl bı beledıye baskanı bır ıl baskanının secmenın bırını desteklemesı cok kotu bı gorunum ınsan ların emeklerıyle oynuyorlar secıme. Yakın 10lıste degıstermekte neymıs dıger adayların hakları yıyıldi bence Yıllardır akp tının kurulusundan bu yana desteklerını esırgemeyen saygı deger kemal beye yapılan yanlısı kınıyoruz ılıca vatandası olarak oy kullanan delegelırın cogusunn mecburiyete sokunulup şahsa oy kullandırmaları bence bu sahsa degıl oartıyr tapılan saygısızlık olarak goruyorym cumhur reisimın bu işe el koymasını rica ederim

  • Azizyeli 01 Ocak 1970 02:00

    Siz görmüşsünuz herkes görmüş, genel merkez görememiş

  • Esra Akpınar 01 Ocak 1970 02:00

    Süper bi yazı ağzınıza yuregınıze saglık.Yemin edıyorum partıden çalışmaktan bızlerı nefret ettırdıler.Boyle bı secım olmaz olmamalı da.Aynı partı içinde rant kavgasına gırdıler.Ak partı kendı ıcerısındekı bölünmeyi çözemezse çok oy kaybeder.Yazık vallahı yazık su ankı orda olan ınsanlar hep çıkar pesınde.Gün ola devran döne....